Leszek_Dentman Opublikowano 24 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Rano utknąłem w głębokim śniegu. Auto się męczy na pierwszym biegu. Silnik się grzeje, dłonie się pocą, chyba nie ruszę się stąd przed nocą. W końcu znaleźli się dobrzy ludzie, którzy z wysiłkiem, lecz w zgodnym trudzie wypchnęli auto z pułapki białej i na ulicę się wydostałem. Zaczyna padać marznąca mżawka, więc się na jezdni robi ślizgawka. Ruszam powoli, zakręcam w lewo, lecz tył ucieka prosto na drzewo. Lekko kontruję, ale niestety robię na jezdni dwa piruety. Nic się nie stało. Znów wolno ruszam, choć na ramieniu siedzi mi dusza. Modlę się w myśli: Mój Boże drogi weź w swą opiekę te polskie drogi. Mnie tak niewiele dzisiaj potrzeba: Sypnij! Nie manną, lecz piaskiem z nieba.
asher Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Twardy orzech. Ciekawym co będzie :)
Jacek Zawada Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Bardzo mi się podoba - szczególnie ostatnia zwrotka (3. i 4. zwrotka słabsze). Po prostu pogodna rymowanka "na luzie" :) Pozdrawiam Jacek
czarna Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 hmmm...pisząc "ale jazda!" miałam na myśli twój wiersz opisujący z humorem [a takowy zauważyłam] trudności związane z jazdą w warunkach zimowych...
Leszek_Dentman Opublikowano 24 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Żadna jazda. Dziś współczuję tym, co muszą. Ja zrobiłem tylko ze trzy kilometry, a zdążyłem się zmęczyć. Do Jacka: luz był dopiero wtedy, kiedy wstawiłem bryką do garażu.
dziunek Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Ja w kwestii formalnej: nazwa zakładki to: Haiku / Limeryki / Triolety / Inne... Rymowanka jak najbardziej pasuje do "Inne". :-)
Jacek_P. Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Całkiem fajny wierszyk! Dość zgrabnie napisany, ładnie rytmicznie, bez "wysokolotnych" aspiracji. Sympatyczne i z humorem. Fajna puenta. Podoba mi się. Z uwag - tylko jedna: lecz tył ucieka mi wprost na drzewo. Tu dałbym: lecz tył ucieka prosto na drzewo. Tak jest zgrabniej, a poza tym dalej występuje mi dusza, więc tu lepiej bez "mi". Pozdrawiam bez poślizgu. Ja.
Leszek_Dentman Opublikowano 29 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 Dziękuję. Poprawione.
Rekomendowane odpowiedzi