Anna_Myszkin Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 pokornie oddają owoce do pestki żarłocznym dziobom w przychylnych trawach składają część łańcucha bez prognozy puszczam wolno kawałki siebie z każdej pory uczę się stać obok
Gość Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 A ja myślę, że w tym oddawaniu owoców żarłocznym dziobom nie ma pokory, lecz jest jakaś mądrość. Paradoksalnie, to stanie obok jest pokorne.-:)
Oxyvia Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Peelka "oddaje kawałki siebie" jak drzewa owoce - bez prognozy, czy z tych "owoców" wyrośnie cokolwiek, czy nie. Rozumiem, że te "kawałki siebie" - to miłość, wiara (niekoniecznie religijna), marzenia, energia, działania, wiedza itd. itp. Nie zawsze z tych owoców cokolwiek dobregowyrasta, czasami się marnują, bo przyroda jest bardzo rozrzutna. Ale nie wiem, dlaczego Peelce tak "daleko do drzew"? Bo "uczy się stać obok"? - bo ma dystans do siebie i życia? Tylko tak potrafię zinterpretować tytuł wraz z pointą. Ogólnie podoba mi się wiersz.
Alicja_Wysocka Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Witaj Aniu. Powiem, że w Twoje wiersze, szczególnie te wolne, mocno się wgryzam i przyznam, że czasem brakuje mi ząbków. Słonka :)
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Dwa różne.. wątki.. i dwa elementy upuszczane na ziemię, ale jakże różne. Ostatni wers chyba można odnieść do.. obu, mi pasuje. "daleko mi do drzew"... :), dobry tytuł dałaś. Pozdrawiam.
lena2_ Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 dobre porównanie, oddajemy cząstki siebie, i z boku możemy się tylko przyglądać...madry wiersz Aniu:)
maria_bard Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Z dala lepiej widać, z dystansu - misterniej wnika sie w tkankę... Pozdrawiam. E.
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli przyjąć, że pokora jest formą mądrości w swoim podporządkowaniu się prawom natury, to ten dystans jest tożsamy. Tak mi się wydaje. Dzięki za refleksję. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dałaś mu, Oxy, szerszy wymiar, który dobrze się komponuje z moim zamysłem, bo napisałam o wierszach, którymi podmiot dzieli się z innymi, ale ciągle jeszcze nie umie do końca zdystansować się do nich, dać przyzwolenia na dowolną technikę jedzenia i trawienia ich. Krótko mówiąc, uczmy się od drzew ;) Dziękuję za "owocne" i przychylne czytanie. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, no nie chciałam narażać na szwank Twojego uzębienia, Alicjo. Wybaczysz? Dzięki za odwiedziny. Serdecznie :)
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jako to drzewo peelka by chciała stoicko uczestniczyć w tym swoistym łańcuchu pokarmowym, ale jeszcze kawałek drogi przed nią ;) Dziękuję, Nato, i pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się z Twojego odbioru, Leno, bo peelka właśnie do tego dąży. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W każdą, Elu, w swoją też, a może zwłaszcza... Serdeczności :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Łańcuch pokarmowy jest logiczny i przewidywalny. Włączamy się w niego często bez udziału naszej woli. Czasem sami "zżeramy", a kiedy indziej to my stajemy się pokarmem. Najlepiej ocenić to z dystansu. Tak zrozumiałam twój zwarty, mądry i pełen treści wiersz. Pozdrawiam Lilka
Anna_Myszkin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Dzięki za wczytanie się w treść, Lilko. Jeśli wyjęłaś z niego coś mądrego, to tym bardziej mi miło. Pozdrawiam :)
Magdalena_Blu Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 uczę się od drzew, uczę się stać obok - jako element ekosystemu i czegoś, czemu nie da się przeciwstawić, dlatego szukam w naturze rozwiązania. Tak go odbieram, ostatni wers ładnie to podkreśla:) Pozdrawiam:)
Anna_Myszkin Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam Twoje czytanie, Magdaleno :) Pozwól, że zadedykuję Ci kawałek od Meli, też o ludziach i drzewach. (Jestem świeżo po koncercie i jeszcze mi gra.) http://www.youtube.com/watch?v=WAOLp7Fe0gY Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To dobrze, Czarku :) Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi