Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niebieski księżyc nie daje zasnąć
chodźmy na spacer
znów trafimy na cmentarz za miastem
kilka krzyży ogrodzonych kamiennym murem

pod korzeniami starych brzóz
lisy mają nory
po sąsiedzku z żołnierskimi grobami
nauczymy się milczeć czekając na nocnych gości

Opublikowano

Witaj Krzysiu!
Wiersz czytałam, piękny ,ale mnie przytłumił(emocje) , przypomniał mi lata , kiedy rodzice opowiadali mi o bezimiennych grobach , o krzyżach ku chwale!(ojca bracia zginęli - nie mają grobu , ani krzyża)!
Ostatni wers , zapłonął ogniem w sercu ...gaszącego łzą!
Pozdrawiam!
Hania

Opublikowano

Mieliście szczęście z tym niebieskim księżycem. Rzadkie, a nawet bardzo rzadkie zjawisko (jeżeli faktycznie był niebieski, a podobno w tym czasie był niebieski). Pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"Biały krzyż" - Czerwone Gitary ;)

'Biały krzyż" - tekst Janusza Kondratowicza, muzyka - Krzysztofa Klenczona. Ciekawy tandem. Bardziej od Czerwonych Gitar podobają mi się jednak Trzy Korony.
Pozdrawiam Krzysiek
Opublikowano

Faktycznie jakaś anomalia z tym księżycem świeci i świeci cholernik spać nie daje. Faktycznie na cmentarzy wygląda ładnie;-) Zresztą nawet w filmach zawsze z nekropolią jego podają i mgłą. Poz.

Opublikowano

Faktycznie jakaś anomalia z tym księżycem świeci i świeci cholernik spać nie daje. Faktycznie na cmentarzy wygląda ładnie;-) Zresztą nawet w filmach zawsze z nekropolią jego podają i mgłą. Poz.

Opublikowano

Ludzie zapominają, że księżyc to kawałek Ziemi odbijający promienie. Pierścienie przydałoby się jemu dorobić lepiej by wyglądał;-) Raz Saturna gołym okiem widziałem przy zachodzie Słońca niesamowity widok, szczególnie te złote pierścienie. Poz.

Opublikowano

City at Moonrise by Caspar David Friedrich.jpg

Jest obraz ten i jeszcze kilka. Namalowałeś nocny pejzaż bliski wspomnieniom.

Gdybym była tak zręczną malarką, ostatni wers brzmiałby:

"pomilczymy w czekaniu na nocnych gości"

Jakoś tak. Każde "uczenie" źle mi się kojarzy.

Bardzo ładna, plastyczna miniatura.
Pozdrawiam. E. - daruj standard:-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @huzarc

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

historii na nowo spisano tak wiele i w wielu z krwi słowo lecz sens błądzi z celem
    • Każdy poeta napisał w swoim życiu jeden wiersz, którego szczerze nienawidzi, najmocniej ze wszystkich. Też mam taki.   Kunsztowny, piękny, z krwi i kości. Czytelnicy byli zachwyceni, lecz ja co wieczór próbuję go unicestwić, zasypać krater w sercu otwarty słowami. Daremnie strącam litery jak meteory w limbus - sens trwa, niezniszczalny. Nie cofnę już ruchów pióra.   Ten wiersz rozciął pełnię na dwie połowy - - jasną i ciemną. Jasna: noce, gdy płakałem ze szczęścia. Ciemna: to wszystko, co przyszło a posteriori. Oczy, dwa Jeziora Aralskie, pieką rdzą i solą.   Później stworzyłem jeszcze dziesiątki innych wierszy. Jestem w nich zaledwie barwnym hologramem, przemierzającym sterylne przestrzenie twojej obecności.   Wiem, że tamte wersy już się nie odstaną. Rzeczywistość została poruszona.   Karmię łąki czerwienią, fioletem; mogę być motylem, kwiatostanem, morską falą, a ludzką skórę zakopałem pod jabłonką w ogrodzie.   Tylko w drżeniu kropel rosy na liściach macierzanek pod twoimi stopami nadal żyje mój oddech.
    • Głosem w kadzidle rozlanym  złotym wiatrem złoty mróz  szumem serca które trwale  wyczekuje drżących ptasich słów.   Kiedyś zwiędnie poszybuje  pięknych liści szary blask  pójdę z tobą  pójdę szeptem  a w oddali trzepot gwiazd.
    • miłość to brama piękne okno na świat   ona strażnikiem tego co się śni to uśmiech i łzy   miłość to kochanie to prawda która wciąż się tli   miłość to nie pogrzeb ani czas trudnych chwil   to niebo pełne  gwiazd oraz  czułych słów   miłość to kwitnący sad  to las pełen wzruszeń   tak moi drodzy  taka jest miłość radości czas
    • Czy możesz napisać historię  na nowo bez dżumy zwiędłych kwiatów i ołowiu wrysowanego w ukosy deszczu   Na moście dnia i nocy dotyku i bólu   Ostatni po nas czas zamknie myśl w kamieniu   Kto przyłoży do nich ucho   skoro dźwięk nawet echem niewybrzmianym w powietrzu   w łuku słońca zastygnie jak truchło cienia  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...