Oxyvia Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 do A. K. Nie dzielę z Tobą górskich, wysokich zachwytów nad przepaściami dolin, nad głębokim pięknem, ale dzielę tęsknotę, co w milczeniu szczytów po chmurach błądzi z Twoją tęsknotą pod rękę. Nie mogę Ci przychylić nadgórskiego nieba, co mgłą otula świerki i nagie kamienie, lecz mostem tęczy wspólna nas łączy potrzeba, do Twoich snuję moje obłoki pragnienia. I choć nie mogę wysłać Ci olśnień znad grani, Twoja miłość wraz z moją jak najwyższe panie wtulone jedna w drugą - rozdzielić się nie chcą, wędrują prosto w słońce stromymi stokami, unoszą nas, sprawiając, że cały czas z nami wciąż żywa jest i ciepła wzajemna obecność.Gródek nad Dunajcem, 21.07.2012
Waldemar Talar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Witaj -prawdziwej miłości nic nie rozdzieli - jak i wzajemności gdy jest ona szczera i czysta . Fajny bajkowo pachnący wiersz . pozd.
Oxyvia Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Witaj, Waldemarze. Bardzo dziękuję za przemiły, optymistyczny wpis. Mam nadzieję, że nic nie rozdzieli... :-) Ciepło pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Miłość jest ulotna u ludzi małego serca, Szaraku. Ale wieczne nic nie jest, nawet Bieszczady. Z radosnym pesymizmo-optymizmem pozdrawiam serdecznie. :-)
aluna Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Miłość przenosi góry-widać(czytać) prawda ! Tak tylko pisze KTOŚ, kto poznał prawdziwą miłość,a w górach potwierdzał jej siłę- tęskniąc : " Nie mogę Ci przychylić nadgórskiego nieba, co mgłą otula świerki i nagie kamienie, lecz mostem tęczy wspólna nas łączy potrzeba, do Twoich snuję moje obłoki pragnienia."... Zabieram Oxyvio! Serdeczności! Hania
Alicja_Wysocka Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Na samym dnie kałamarza śpią najtkliwsze wiersze. Może trudniej tam sięgnąć, trudniej wydobyć, bo gęsto od uczuć i myśli, trzeba staranniej i dłużej dobierać słowa. Jednak są takie noce, kiedy przychodzi tęsknota zamiast snu i nic nie pomaga tylko wiersz. Winszuję Asiu :)
cyklop Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Znowu spadłem w tę przepaść... leżę na dnie, ale nic nie boli. Upadłem na plecy i mogę patrzeć na Twoje "Góry"... :)
teresa943 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 zgrabnie warsztatowo i poetycko-tęsknie, słowem ...uroczo, Oxy! serdecznie pozdrawiam :) Krysia
ewa*_ Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Znam, Oxyvio, Gródek nad Dunajcem i Rożnów. Cudowna, przyroda i pejzaże Beskidu Sądeckiego to wspaniałe natchnienie dla poetów, plus dwie tęsknoty... i zrodził się prześliczny sonet :) Jakże mi bliski. Moja tegoroczna, roztoczańska tęskność miała nieco inny wymiar. ***(cóż ja ci mogę podarować) cóż ja ci mogę podarować sierpniowe niebo i obłoki kropelki rosy na mimozach biel mgły porannej znad wrzosowisk bukiecik jaskrów leśną ciszę purpurę kalin na rozstajach melodię lata zapach szyszek parę wiosennych wspomnień z maja wieczorną tęskność kiedy myśli roznieca blaskiem miedzi księżyc i jeszcze sen co się nie wyśnił zamknięty w strofy paru wierszy Dziękuję, Oxyvio za przyjemność czytania; pozdrawiam serdecznie :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Góry i tęsknota to romantyczna mieszanka. Tak jak twój tęskny wiersz Oksywio... Bardzo mi sie podobał Pozdrawiam Lilka
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z Szymborską zgadzam się tutaj w pełni. :-) Dzięki za powrót i miłą, na wpół żartobliwą rozmowę. Nie utożsamiam Cię z nikim i niczym, bo za mało się znamy. :-) Serdeczności.
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haniu, jakże miły jest Twój komentarz! Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i za zabranie mojego wiersza dla siebie! Ściskam i życzę wszelakiego szczęścia. :-)
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alu, dzięki najserdeczniejsze za zrozumienie, piękny komentarz i za powinszowania! Od Ciebie - takiej Poetki! Serdeczności i życzenia szczęścia. :-)
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cyklopie, nie chciałam Cię strącić w najżadniejszą przepaść! Ale skoro już tam wpadłeś, to dziękuję, że zechciałeś spoglądać z dołu na moje "Góry", chociaz naprawdę nie powinieneś na nie patrzeć z niska. :-)
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krysiu, serdecznie dziękuję za "uroczo" - bardzo się cieszę! Ściskam i pozdrawiam. :-)
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewo, a ja Ci dziękuję za przepiękny wiersz w odpowiedzi. Zrobiło mi sie smutno od niego... To znaczy, że jest bardzo dobry i piękny. Dziękuję też za ciepłe słowa dla mojego wiersza. Serdeczności i życzenia szczęścia. :-)
Oxyvia Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo serdecznie dziękuję za podobanie, Lilko, i za miłe określenia mojego wiersza. Serdeczności. :-)
Sokratex Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Warto, żebyś troszkę poprawiła bo za dużo jest Ci, Twoich, Twoja, Moja, Nas. Poza tym ładnie :) Kiedyś napisałem nawet podobny sonet, widocznie miłość ma tak naprawdę tylko jedno Imię? A nawet haiku, bo aby przekazać komuś, że mimo odległości myślę - w moim przypadku o niej :) i chciałbym się podzielić swoją samotnością - wystarczy 11 sylab: mms -- teraz u ciebie też góry W oryginalnym haiku zamiast gór była tęcza bo lepiej oddaje coś, co sięga od nieba do ziemi i jest nie tylko wspaniałym zjawiskiem, ale i pomyślnym znakiem. Także, a może zwłaszcza, dla zakochanych :) Pozdrawiam.
maria_bard Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Nic nowego, nie zaskakujesz, nie dajesz do myślenia. Lirykujesz, ale przynajmniej tyle, że bez ustrek technicznych.:-) Oczywiście - oprócz "zaimkowania" i rymów tak bardzo spodziewanych, nieciekawych. Pozdrawiam sympatycznie, bo też czasem lubię zwyczajnie i ckliwie;-) Elka.
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 piękny sonet. pozdrawiam i do poczytania :)
Rekomendowane odpowiedzi