Maria Bo Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Pamięci Jerzego Ficowskiego czas poetów nie ma początku ni końca ale i oni podążają za światłem w tunelu gdzieś na pograniczach zawczasu z poniewczasem śniły mu się cygańskie bezdroża i tajemnica Bruno Schulza nie miał wątpliwości inni to my ci sami nadzy i bezbronni których ból boli z otwartym sercem i dłonią ruszał pod prąd na własnych ścieżkach snuł nić poezji pajęczą nie krzycząc to ja odszedł cicho bezszelestnie gdy odchodzi poeta samotniejemy
Nikodem_Ópatowski Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 niezwykle sympatycznie:) pozdrawiam Nikdoem
mefisto35 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Refleksyjny wiersz nad którym trzeba się zastanowić.
Bajadera Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 dobry, dojrzały wiersz, zawczas z poniewczasem- wyborni kompani. podobnie jak Mithotyn myślę, że wiersz nie straciłby bez początku i końca, a już z całą pewnością zgrzyta mi ostatnie słowo, pozdr.
Stary_Kredens Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dużo w tym wierszu utartych i znanych stwierdzeń np. pajęcza nić , otwarte serce i dłoń , światło w tunelu , które jednak ładnie z refleksją godną oddania hołdu poecie zostały skomponowane , tak , że dobrze to się czyta i wywołuje zamierzony efekt Pozdrawiam Kredens
innocenty_prędki Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 gdy odchodzi poeta milkną wiersze może tak? chciałem coś od siebie:) plus+)
dawniejbezet Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Żadne okoliczności nie usprawiedliwiają "złej poezji", a już pisanie banalizmów w kontekście śmierci poety... Nic - poza pointą, nic nowego. Poszczególne fragmenty nie są nawet spójne stylistycznie (np. poniewczas - lingwistyczny ze "światełkiem w tunelu" - zbanalizowanym codzienną, skrótową frazeologią). Pomieszanie ckliwości (serce - dłoni) z próbą heroizacji (odszedł cicho nie krzycząc ja). Błąd tkwił chyba w założeniu, żeby wejść "w skórę" bohatera (stąd zapewne czerpanie garściami z jego poetyki), zamiast napisać co po nim - w nas (dlatego dobra jest pointa). Pozdrawiam
aluna Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jest ku pamięci poety, pisany szczerze , z głębi ! Poczytałam przed i po (zmiany), porusza i zatrzymuje czytającego! Piękny! Pluszczę i pozdrawiam!
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 wers z wizją tunelu bym wyciepnął bo psuje dobry początek; snuł nić poezji pajęczą - formuła zużyta jak stary fotel na którym tysiąc poetów siadało; czas zbudować bardziej oryginalną frazę; pointa niestety banalna - kładzie w rzeczy samej dobry wiersz; warto po takich słowach poszukać jeszcze - potrafisz! J.S
Maria Bo Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Dziękuję za komentarze. Nad niektórymi na pewno się zastanowię, choć to stary wiersz (z 2006).
Wanda Szczypiorska Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Taka już jest Maria, ze może o kimś pisać tylko dobrze. A dobrych slów jest mało. Są zużyte. Jednak w wypadku poetyckiego nagrobka to nie ma znaczenia.
Maria Bo Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O! Wanda! No, tak... Ale fajnie, że tu zajrzałaś.
Rekomendowane odpowiedzi