La_Fée_Verte Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Hej Latawce! Płanetniki! Wiejcie wichrem! Tnijcie deszczem! Dokoluśka! Korowodem! Obtańcujcie moją ziemię... Hej Wodniki! Topielice! Obertasa z fali w falę! Hen, do głębi zatańcujcie Ziemi mojej... Dalej! Dalej! Południce! Północnice! I wy kręgiem! Razem! Razem! Dla tej ziemi aż do nieba Zawirujcie dzikim tanem! Ubożęta! Skrzaty z boru! Tam na dzwonkach, kroplach rosy! Dalej! Żywo! Grajcie światu! Ziemi mej rozśmiejcie losy... Niech tak będzie jako drzewiej Gdy gadały lasy, wody... Ogień bajki opowiadał, A człek z duchem słuchał społem. Hej Latawce, Płanetniki... Hej Wodniki, Topielice, Ubożęta, Skrzaty z boru Południce, Północnice... Grajcie! Tańczcie! Dokoluśka! Obertasa...! Tnijcie! Wiejcie! Razem! Kręgiem! Korowodem! A ja o was pisać będę...
Grażyna_Kudła Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Fajnie... drzewiej bywało. Wiersz też fajny. Pozdrawiam. :)
Jan_Wodnik Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Swojskie i fajne te demony. Adaś M. ucieszyłby się pewnie bo klimat podobny - i to po 200 latach. Pozdrawiam.
Emmka_Szlajfka Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 obłędny taniec, ale podoba mi się. trochę z dużo wykrzykników- niepotrzebne. pozdrawiam:))
ariel85 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Nie lepiej anioły wzywać niż demony?;-)
Wściekły Azot Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Pląsy a la Zofia Stryjeńska ;-)
Oxyvia Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Fajny wiersz. Ja też jestem zafascynowana wierzeniami słowiańskimi, zwłaszcza, że tak neiwiele o nich wiadomo i pewnie już niewiele się dowiemy... Tajemnice są zawsze najsmakowitsze. :-)
NOWA Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 No i pisz, bo fajnie się czyta. Pozdrawiam:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 pogaństwo :), ale chociaż nasze, słowiańskie :), a wiersz się podoba :) kłaniam i pozdrawiam :) a, i pluszaka zostawiam :)
Krzych Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Świetne... Choć ja bardziej ze Słowackim bym porównywał, niż z Mickiewiczem :) I Zmorskim momentami zachodzi. Ale to już co kto woli... :)
Krzych Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 to są demony słowiańskie, swojskie duchy tej Ziemi... Z aniołami (jakimikolwiek) mają niewiele wspólnego
Oxyvia Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To kamień węgielny naszej słowiańskiej kultury.
La_Fée_Verte Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Pięknie dziękuję za spotkanie z moimi demonami i za słowo pod wierszem. Mickiewicz? Stryjeńska? Słowacki? Zmorski? Myślę, że uśmiechnęliby się jak ja czytając te komentarze-porównania. A i mam nadzieję, że samego wiersza również nie napiętnowaliby zanadto. A może ktoś z nich zaśpiewałby nieco zmienioną wersję utworu lub zatańczył np. do melodii http://www.youtube.com/watch?v=o5jrCd-5x2w&feature=related :) Pozdrawiam! Hej Latawce! Płanetniki! Wiejcie wichrem! Tnijcie deszczem! Dokoluśka! Korowodem! Obtańcujcie moją ziemię… ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Hej Wodniki! Topielice! Obertasa z fali w falę! Hen, do głębi zatańcujcie Ziemi mojej… Dalej! Dalej! ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Południce! Północnice! I wy kręgiem! Razem! Razem! Dla tej ziemi aż do nieba Zawirujcie dzikim tanem! ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Ubożęta! Skrzaty z boru! Tam na dzwonkach, kroplach rosy! Dalej! Żywo! Grajcie światu! Ziemi mej rozśmiejcie losy… ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Niech tak będzie jako drzewiej Gdy gadały lasy, wody… Ogień bajki opowiadał, A człek z duchem słuchał społem. ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Hej Latawce, Płanetniki… Hej Wodniki, Topielice, Ubożęta, Skrzaty z boru Południce, Północnice… ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się! Grajcie! Tańczcie! Dokoluśka! Obertasa…! Tnijcie! Wiejcie! Razem! Kręgiem! Korowodem! A ja o was śpiewać będę… ref. Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozweselcie aż po niebo Niech się z nami nasze Bogi śmieją Hej! Demony! Hej demony! Rozweselcie ziemi naszej /cztery/ strony Rozśpiewajcie, rozkołyszcie Niech dziś nasze Bogi śmieją się!
Nata_Kruk Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Nie wiem dlaczego, w czasie czytania, które było bardzo przyjemne... miałam przed oczami "Wesele" Wyspiańskiego... mam na myśli film, nie książkę. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi