Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

samiczy wiersz

Rekomendowane odpowiedzi

usiadłam naga w twoim fotelu
wszak pragniesz
codziennie
by siąść
lecz nie wiem dlaczego
tak twardy ten fotel
i poręcz się wciska
by wziąć
ją w dłonie
nie spocząć
nie zasnąć
nie oddać marzeniom
i nie trwać w bezruchu
lecz drżeć

i tu się różnimy
ja chcę być w fotelu
a ty mnie w fotelu chcesz mieć

nieustannie
chcesz
mieć

usiadłam naga w twoim fotelu
wszak pragniesz codziennie by siąść
lecz nie wiem dlaczego tak twardy ten fotel
i poręcz się wciska by wziąć ją w dłonie
nie spocząć nie zasnąć nie oddać marzeniom
i nie trwać w bezruchu lecz drżeć

i tu się różnimy ja chcę być w fotelu
a ty mnie w fotelu chcesz mieć nieustannie
chcesz mieć

Dlaczego nie tak? Moim zdaniem lepiej nawet puenta wypada - np ze znakiem zapytania (w domyśle)
Podoba mi się, ma sporo wspólnego z Kabaretem Starszych Panów.
Pani Irenka spokojnie mogłaby to zaśpiewać.
Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dzień dobry, podpuszczasz...? Różnica wszak zasadniczą jest :)
pozdrawiam
Chyba że czegoś nie rozumiem.

"i tu się różnimy
ja chcę być w fotelu
a ty mnie w fotelu chcesz mieć"

Jeśli peelka nie chce, by peel chciał ją mieć - jeśli więc ona nie chce mieć jego - no to po co u licha siada naga w jego fotelu? Wydaje mi się, że to peelka tutaj podpuszcza... ;-)

To taka jest różnica między płciami? To która płeć chce być, a która - mieć? (Ja na pewno chcę i mieć, i być - mieć faceta i być z nim! - pewnie jestem cholernie zaborcza?). ;-)))

Nie, chyba nie w tym rzecz, bo pod lupę wzięto tu tylko aspekt erotyczny, który dla kobiety jest naturalną kontynuacją "bycia" z kimś, a nie chęcią wzięcia w posiadanie mężczyzny. Nawet mówi się "on posiadł ją", a nie "ona posiadła go" - zresztą nie wiem, może to tylko stereotyp ;)

To taka jest różnica między płciami? To która płeć chce być, a która - mieć? (Ja na pewno chcę i mieć, i być - mieć faceta i być z nim! - pewnie jestem cholernie zaborcza?). ;-)))

Nie jesteś zaborcza (ani statystyczna), jesteś Oxy :)
Dziękuję za tyle słów...

Nie, chyba nie w tym rzecz, bo pod lupę wzięto tu tylko aspekt erotyczny, który dla kobiety jest naturalną kontynuacją "bycia" z kimś, a nie chęcią wzięcia w posiadanie mężczyzny. Nawet mówi się "on posiadł ją", a nie "ona posiadła go" - zresztą nie wiem, może to tylko stereotyp ;)
Na pewno stereotyp, Ania, i ja się nie godzę z tym stereotypem. Zupełnie nie mam ochoty być czyjąś własnością, tak jak i sama nie usiłuję nikogo posiąść, mogę najwyżej sobie żartować na ten temat. Ten stereotyp bierze źródło z obyczajowości patriarchalnej, kiedy to mężczyźni kupowali sobie kobiety; teraz już to coraz bardziej mija, nawet często kobiety biorą w posiadanie mężczyzn - znam takie przypadki bogatych kobiet, które kupują sobie młodszych i jurnych mężów, albo przypadki molestowania seksualnego facetów przez szefowe, nie wspominając o molestowaniu uczniów przez nauczycielki (co zresztą rzadkie, ale też się zdarza). Często w małżeństwie obecnie rządzą kobiety i bywają bardzo władcze i zaborcze - posiadają mężów. Obyśmy więc nie popadli w skrajnie przeciwny stereotyp!

Nie jesteś zaborcza (ani statystyczna), jesteś Oxy :)
Dziękuję za tyle słów...
Dziękuję, Cyklopie! To najlepszy komplement, jaki tu mogłam dostać! :-)