Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

trochę o nas i o nich

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja się bronię - jest tutaj coś takiego: "zdegustowani puryści" - wg mnie to jasna wskazówka, do kogo, że tak powiem, pije podmiot :) Zresztą jest też odniesienie i do Norwida i do Gałczyńskiego, co też wskazuje na pewien trop - że to nie jest jeden wór, gdzie ładuje się nauczycielki.

PS - a swoją drogą - jak coś uderzyło w tekście, to chwała tekstowi :)))

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

O, nie zawsze tak jest! :-))) Czasami uderza tylko szmirowatość, arogancja, skandalizowanie i te pe. (Nie w Twoim wierszu - to nie jest aluzja). Nie zawsze wiersz, który budzi emocje, jest na wysokim poziomie - czasem wprost przeciwnie (vide wiersze Liliany Szymochnik). :-)
OK, rozumiem teraz, że to nie miało być przeciwko mnie. :-)
Pozdrawiam.

Przewrotnie, bo bez mocno średniej polonistki nie byłoby zaczynu na ten wiersz warty poczytania i zamyślenia. Tak na marginesie: w każdym zawodzie trafiają się ludzie bez polotu i poczucia humoru. Pamiętam, kiedy jedna taka podcięła wyrastające skrzydła budzącemu się do życia raperowi, a wyrapował z pamięci! "Na lipę". Pozdrawiam :)

O, a moi uczniowie rapują wiersze z różnych epok i robią to czasem genialnie! I nie tylko rapują. Ostatnio kilku chłopców z 4 klasy zaśpiewało na modłę kościelnych kazań - smutnymi, zawodzącymi głosami księżowskimi - bajkę Fredry pt. "Osioł" (Osiołkowi w żłobie dano...). Myślałam, że się posiusiam. ;-DDD

• 1 rok później...