Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Do Adminów/Moderatorów - sprawa hombrego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zwrócić się z prośbą/petycją do Adminów i Moderatorów szacownego portalu poezja.org o zlikwidowanie nikomu niepotrzebnych działów.

Chodzi o:
- [u]Fantastyczno - naukowe (SF)[/u] - widnieje tam 8 tekstów (słownie: 8) od 2009 roku.
- [u]Baśnie[/u] - 15 tekstów
- [u]Warsztat[/u] (teksty tak naprawdę są komentowane i opatrywane merytorycznymi komentarzami w dziale prozy dla początkujących).
- [u]Opowieści fantastyczno - przygodowe[/u] (następna śmieszna i zbędna kategoria)

Wymienione powyżej działy są zbędne i tylko zaśmiecają forum. Proza to proza. Poezja jakoś nie dzieli się na 30 podgatunków. Jedynie wydzielono miejsce na jakieś formy okołopoetyckie jak haiku czy limeryki. A że liryki na tym forum jest więcej (nawet nazwa to sugeruje) to istnieje większej ilości for/działów wydaje się zasadne a i warsztat chyba spełnia swoją rolę.

Więcej komentarzy, wyświetleń, wskazówek autorzy prozy mogą otrzymać w prozie dla początkujących. Publikują tam zacni ludzie.

Apel ten dodatkowo podpisuję mottem: liczy się jakość a nie ilość.

>>>>Poddaję pod dyskusję

-----------
Zero stresu - www.sanestishombre.blogspot.com/

Opublikowano

Moim zdaniem, problemem nie jest nadmierna ilość działów, tylko zbyt mała liczba osób komentujących prozę w stosunku do piszących. Jak długo to się nie zmieni, proza zawsze będzie tą gorszą, brzydszą kuzynką poezji na tym forum.
A już coś, co mnie do szału doprowadza, to wklejanie wierszy na prozie dla początkujących.
Ania

Opublikowano

Ja też nie rozumiem tych wszystkich podziałów. Proza to proza. Początkujący, zaawansowani, dramat. To chyba wystarczy. Jeśli ktoś koniecznie chce ostrzec co dany tekst zawiera niech dopisze w nawiasie po tytule:
np. Kubuś Puchatek (dramat psychologiczny z elementami fantasy)
I moim skromnym zdaniem dobra proza powinna zawierać po kawałku z każdego gatunku, by umknąć wszelkim klasyfikacją.

A co do wklejania poezji na forum prozy – tak, to bardzo wkurzające. Może ktoś słyszał o odwrotnej sytuacji?

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nadmierna ilość for powoduje efekt rozmycia, dekoncentracji prozy. Widzisz tyle działów, że zaglądasz tylko do jednego lub dwóch, bo na większość nie starcza ci czasu albo ochoty. Dział [u]Baśnie, fantasy...[/u] jestem jeszcze w stanie zrozumieć czytając słowa angello, że Jest on w pełni poświęcony Czytelnikom najmłodszym, nierzadko również dla Drogich Rodziców, poszukujących bajek dla swoich pociech. Aczkolwiek marna aktywność tylko potwierdza tezę, że jest to pomysł chybiony.

Istnieją dwa fora: [u]Opowieści fantastyczno - przygodowe[/u] i [u]Fantastyczno - naukowe (SF)[/u]. A nie ma fantasy (bo ten wcześniej wymieniony dział jest dla dzieci, a co jak ktoś chce napisać fantasy dla dorosłych?!). Gdzie tu konsekwencja.

Może zróbmy dział prozy kryminalno-sensacyjnej, prozy emigracyjnej oraz opowiadania groteskowe.

Żyjemy w erze postmodernizmu, a może nawet post-postmodernizmu, gdzie wszystkie gatunki się wymieszały, więc trudno o "czystą" prozę taką czy inną (____wstawcie odpowiednią łatkę). Nie widzę sensu szufladkowania tego i dolepiana łatek. Chyba że fantastyka, przygodówki i fantasy nie cieszą się popularnością i niejako stworzono tamte działy, aby ludzie nie musieli "się męczyć". Rozumiecie co mam na myśli.

A tak serio, pomysł połączenia tych istniejących for w jedno lub powrót do klasycznego układu dla początkujących i dla zaawansowanych jest według mnie najlepszy.

W ciągu dwóch tygodni ruszyliśmy obumarłe forum prozy dla początkujących, ale nikt nie będzie miał chęci do reaktywowania żadnych poddziałów, nie ma to sensu. Nowa fala tekstów i komentarzy to objaw pewnego sentymentalnego powrotu, spontanicznego choć w niewielkim stopniu planowanego. I tym tropem trzeba iść. Uprościć, ułatwić, wrócić do starych dobrych zasad.
Opublikowano

Ja tam, przy okazji, protestuję w sprawie limitów. 7 dni na prozę? Wierszokleci mają tysiące pomysłów, niech mają limit. Prozaki ciężko harują i czekać muszą, by się radochą twórczą podzielić.

A niepotrzebnym działom - pa pa!

Opublikowano

Chyba nie ma sensu ograniczając forum, później się rozdrabniać - na dział kryminalny, emigracyjny itd. Jeśli mógłbym coś zaproponować, to napiszę - nieśmiało - że zlikwidowałbym cztery "pokoje" wymienione przez Sanestisa w pierwszym poście i zostawił resztę w stanie nienaruszonym. Podejrzewam jednak, że tak czy inaczej utrzyma się obecny status quo:)

pozdr.

Opublikowano

Jeśli mam być szczery, to nie zagladam do innych działów prócz prozy (dla początkujących i zaawansowanych). Nie mam takiej potrzeby. Jeśli chcę poczytać prozę, to wchodzę na prozę. Taki ze mnie prosty człek :) Więc wystarczy wszystko rzucać w jeden dział i opatrzyć ewentualnie dopiskiem, że jest to baśń, albo fantazy, albo proza życia.
Aautorów wierszy, którzy wrzucają je na prozę proponuję karać kilkudniwym banem! Doprowadzają mnie do łez rozpaczy! Jako człek prosty uweilbiam porządek rzeczy i jasno sformuowane zasady. Proza to proza, poezja to poezja. Nie nawidzę rozj..uchy

Opublikowano

To chyba ja muszę :)
Prawda jest taka, że w tym momencie pod względem technicznym kwestia jest dość niefortunna i ja np. od jakiegoś czasu bezskutecznie proszę o usunięcie konkursu, którego dawno nie ma. A jeżeli czegoś takiego usunąć się nie da, to co dopiero mówić o niepotrzebnych działach ( dodam, że w planach było wprowadzenie czytelni i działu poezji współczesnej - ale tej naprawdę współczesnej, a nie z 1920 roku, ale też się nie udało :(

Kwestia limitów - w to już nie wnikam. A wiersze zgłaszać, to się je rachu ciachu i po sprawie...

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czyli admin bywa zajęty i nie da się do niego dobić?

Jak będzie ktoś kto się zajmuje sprawami technicznymi to daj mu cynk, że tu siedzimy i liczmy na reakcję.

Poezja zagubiona sukcesywnie jest zgłaszana. Nawiasem mówiąc, te pomyłki to dziwne zjawisko socjologiczne. Jestem ciekaw reakcji poetów, gdyby ktoś wstawił do ich działu opowiadanie i jeszcze się zarzekał, że to proza poetycka i ma zostać. Ha!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

podobno pańskie oko konia tuczy,acz ja już jakoś przestałam oczekiwać, że ów tu obecny koń zaokrągli swe boki.
i przyczyny upatruję nie w tym, na co tak często pojawiają się narzekania, czyli nieporadności tekstów, czy jak to się lubi nazywać "spadającego poziomu", ale w tym, że gospodarz ma w nosie podwórze.
bo ludzie pisali i będą pisać różnie, natomiast techniczne rzeczy, chociażby takie, jakie tu wymienił Hońber, a także coś, co mnie cholernie boli, jak niedotrzymywanie umów, (np w związku z wydaniem tomiku pokonkursowego poetów org), te właśnie rzeczy, obniżają jakość "miejsca".
to tak jak z dobrym hotelem - nie goście stanowią o jego jakości, tylko to, co hotel gościom oferuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako, że jak sami powiedzieliście, iż w dzisiejszych czasach wszystkie gatunki się rozmywają - więc nie karałbym banami tych, którzy wkleją tzw. poezję do prozy. Ponieważ może się kiedyś okazać, że w odwecie podobne restrykcje zostaną wprowadzone w dziale poezji dla prozy. I co wtedy? Weźmy taki ostatni mój tekst zamieszczony w prozie dla początkujących pt. "Beata z dziennika nieco rubasznego". Sam nie wiem, czy to jest już poezja czy jeszcze proza. Jeśliby wasze postulaty zostały wprowadzone - w przyszłości wiele powiedzmy nowatorskich tekstów mogłoby zostać odrzuconych przez moderatorów obu działów. Takich hipotetycznych sytuacji, moim zdaniem, trzeba unikać i dlatego w imię szeroko rozumianej sztuki polegającej na stawianiu po sobie literek - tolerować rzeczy, które według naszych subiektywnych kryteriów nie spełniają jakichś tam wymogów. Komuniści chcieli wszystko odgórnie regulować a teraz robi to Unia Europejska. My tego nie czyńmy :-)

Opublikowano

Wstaw zatem którąś z części Dziennika do poezji. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Z tymi komunistami to pojechałeś.

Książki, podręczniki, lata doświadczenia aż wreszcie intuicja pozwalają nam na szczęście stwierdzać co jest poezją a co nią nie jest. Nowatorskich tekstów nie widziałem od lat, chyba ostatnia innowacja - hipertekst - też już ma swoje lata. Dlatego raczej się tego nie obawiam. Co więcej, uważam że ta "ostra" decyzja ujednolicenia wszystkim by dobrze zrobiła. Tak naprawdę jeśli ludzie komentują, robią to w dziale prozy dla początkujących. I najchętniej krótkie teksty, bo nie trzeba się męczyć.

asher - miałeś rację, limity "ssą". Zakaz wstawiania w obu działach prozy w tym samym czasie jest bleee, o czym się przekonałem dziś.

Opublikowano

Żebyśmy się dobrze rozumieli.
Ja też jestem za tym, żeby nie było sztucznych podziałów i wszystkie gatunki prozy znalazły się w jednej szufladzie. Pozostawiłbym jako oddzielny jedynie "warsztat" gdzie można byłoby wrzucać krótkie fragmenty tekstów z jednoczesnym zapytaniem o możliwości rozwiązania jakiegoś technicznego problemu. Sam dziś wrzucę tam kilka zdań, w których mam duże problemy z interpunkcją.
W poprzedniej wypowiedzi jakoś w sposób niezamierzony najwięcej uwagi poświęciłem sporadycznemu pojawianiu się poezji na prozie. Moim zdaniem nic strasznego się nie dzieje. Wręcz przeciwnie, jest bardzo wesoło. Wielu prozaików wiedzących co to "dyscyplina słowa" wspaniale się bawi komentując wiersz jakby był on prozą.
Jednak w najgłębszym moim przekonaniu na temat literatury nie ma podziału na prozę i poezję. Dla mnie istnieje tylko sztuka polegająca na umiejętnym stawianiu literek.

Pozdrawiam

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Był sobie papier, na papierze literki, a z literek słówka. Huj, dupa, cipa, borówka O jakimś Jezusie Chrystusie, co mieszkał na kaktusie, o jakimś Bogu, co był gdzieś w rogu, o jakimś Janie Chrzcicielu, zielonym cwelu. Były sobie tam historie różne, O Dawidzie, który miał harem  a w nim same dziewice, Co dostał za to dygawice. Była sobie Maryja, co jej śmierdzi z pyja, bo się myła w sadzawce Siloam, czy jakoś tam, Ale ja na to wszystko sram, bo to urojenia, a ja urojeń, już żadnych nie mam.   I był sobie Judasz, co z drzewa zwisał jak kutas. i było sobie życie, prawda i droga, donikąd, złowroga, były sobie tam bzdury fermentne, jakieś historie mętne, jakieś cudzołożnice, jakieś nałożnice, jakieś cuda, wianki przyszedł se taki Jezus, krezus, powiedział, że prawo się nie zmieni a nowe przykazanie dał, i się sam skompromitował.   Coś o dwóch mieczach i trzosie, żeby nic nie zrozumiały łosie, bo łosie to same wymyśliły, świątynię zbudowały i zniszczyły.   W Koranie natomiast był sobie kolejny taki, co miał się cudownie i pasował do całej biblijnej paki.   A tam chodzi tylko o siusiaki.
    • @Achilles_Rasti dobry wiersz... ale człowiek to jednak nie pająk... na szczęście ;)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie wiem jak to się stało, że umknął mi ten komentarz. Dopiero teraz go przeczytałem. Dzięki.   Pozdrawiam  
    • W jasną księżycową noc, Gdy skrzaty i chochliki podobne zjawom, Kłaniają się przyrody sekretom, Próbując sobie zjednać ich przychylność,   Skrzący w pełni srebrzysty księżyc, Odbijając się w setkach kropel wieczornej rosy, Zapytał wyniośle każdej z nich, Czy więcej swego blasku im użyczyć,   Te między sobą się naradziwszy, Opiniami swymi wymieniwszy się w skrytości, Nie czekając dłużej ni chwili, Odparły zaraz dumnemu księżycowi...   – Nie potrzebujemy twej łaski, Gdyż ty sam, choć taki dumny, Jesteś jedynie sługą naszej planety, Niczym paź królowej swej wierny,   A naszymi paziami , Oddanymi nam i wiernymi, Są niezliczone świętojańskie robaczki, To ich blaskiem nocami się cieszymy,   Bo tak naprawdę każda z nas Jest niczym maleńka planeta, Wszelakich niepojętych sekretów pełna, Strzeżonych przez upływający czas,   Nieprzebranych łąk połacie, Otulone wielkim zieleni płaszczem, Tak rozległe i ogromne, Niezbadanym są naszym kosmosem,   Bowiem niczym olbrzymie planety, Ukryte w czeluściach nieznanych galaktyk, Choć maleńkie także i my, Ukryte jesteśmy pośród tej łąki,   A ta niewielka pobliska rzeczka, Tak skromna, czysta i cicha, Jest nam niczym nasza Droga Mleczna, Równie co i ona tajemnicza,   Niczym gwiazd niezbadanych, Niedosięgłych, złocistych i skrzących, Także i nas maleńkich kropel rosy, We wszechświecie tym są miliardy...   – Wiersz ten dedykuję znakomitej poetce kryjącej się pod pseudonimem JaSnA7 w podziękowaniu za te wszystkie pochlebne komentarze jakie do tej pory pozostawiła ona pod wierszami mojego autorstwa.      
    • Sieć...   na pajęczej sieci moje serce ufne tak lekkie jakby nigdy nie widziało deszczu...   zdrada nie przychodzi z hałasem przychodzi nocą jak anioł w czarnym płaszczu siada obok i wygląda jak coś znajomego   dopiero później widzisz że każdy dotyk zostawił pęknięcie   co zrobi pająk kiedy ktoś rozerwie sieć rzuci wszystko?   czy zacznie od nowa dzień po dniu nić po nici   jakby nie pamiętał kto ją zniszczył?   to tylko sieć... powiedzą   to tylko kilka nitek rozciągniętych między gałęziami   Ale dla pająka   to dom to głód to życie   Więc wraca i buduje od nowa choć wie, że są rzeczy które przychodzą w ciemności   tylko po to... żeby sprawdzić...   ile jeszcze zostało do zerwania...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...