janusz_pyzinski Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 gdy kiedykolwiek będziesz chciała świat swój darować moim dłoniom to przyjdź na ławkę podkasztanową wiesz tam gdzie zawsze o tej porze kwitną marzenia na różowo w pąki rumieńców ubierając ciała i w śpiew słowika najpiękniejszy dusze gdzie gwiazdy świecąc tylko dla nas wyzwolą wszystkie zmysły z ciemności zanim księżyc stary zazdrośnik nie przyśle chmury świtu i wtedy weźmiesz mnie za rękę co znaczy wtedy jeszcze nie wiem lecz wiem że nastąpi najpiękniejsze co życiu może się przydarzyć będziemy sobą tylko z sobą pod parasolem własnych cieni z liści kasztana zbudujemy przystań żeby bezpiecznie zakotwiczyć w błogosławieństwie zapomnienia nie podnoś głosu gdy czas przeminie zachowaj ciszę wodorostów bez dzisiaj nigdy nie nastąpi jutro jesień pobieli szronem skronie świty piękniejsze od wieczornych marzeń i sny zmieniające kolejność bytów i niebytów w przestrzeni stukotu kroków na styku ramion wiecznego włóczęgi pomiędzy niebem i ziemią a my pod drzewem jakby łabędziowo splatamy szyje plączemy dłonie płyniemy w sobie pod żaglem nocy i długim wierszem odchodzimy podkasztanowej ławki gasząc płomień i nikomu niepotrzebne słowa co same odeszły w dorosłość a których uczyć trzeba się od nowa jak warkocza przywołującego młodość
Fly Elika Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 pierwszy twój tekst wiersz, który spokojnie i przyjemnie przeczytałam od a do z jednym tchem chciałabym trafić pod na taką ławkę, ale widzę ich więcej, ehhh pozdrawiam
Agata_Lebek Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mocno rozgadałeś ten wiersz, trochę za mocno... Czy zdążyłam się już do tego przyzwyczaić ? Raczej nie - nadal to zauważam ;)) Ale znalazłam dużo dla siebie i za to plusk :)) Pozdrawiam.
Leszek_Nord Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Januszu, dobrze jest móc Cię poczytać, łykam ten wiersz w całości. Pozdrawiam. Leszek.
Jolanta_S. Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Janusz buja ławeczką pod kasztanem. pytam czemu noc jest taka krótka? dlaczego zostawia długie smugi cienia? serdecznie pozdrawiam - Jola.
Bernadetta1 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 sentymentalnie i urokliwie...
jacek skraba Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 wprost nie mogę doczekać się wiosny i tej ławki o której tak uroczo i proroczo piszesz pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Dla takich wierszy "wpadam" na Zetkę! Zauroczona pozdrawiam serdecznie - baba
złamane skrzydło Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i ja mam tak samo, jak baba:) a łąweczke pod lipą, Januszu, ale tak ładnie o niej nie potrafię.. macham radośnie podgojonym skrzydelkiem:P
Ewa_Kos Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 zawsze z zaciekawieniem zaglądam tu, bo lubię takie "metaforyczne" pisanie:) Z przyjemnością przeczytałam:) wiersz jak dla mnie bardzo urokliwy. Pozdrawiam serdecznie. E.K.
Łucja Kucińska Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Ładnie piszesz, podoba mi się 1,3,4 strofa, 2 nieco mniej. Plusów nie mogę jeszcze stawiać :(
Leokadia_Koryncka Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Janusz; lubię Twoją poezję, zawsze mnie wiedzie w znajome miejsca i cieszy duszę. Cały dla mnie. Pozdrówki... L.
Franka Zet Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ach, Januszu - mnośtwo liści na Twoim kasztanie. Dla mnie trochę za dużo, poproszę więcej słonecznych prześwitów. Ale toa my pod drzewem jakby łabędziowo splatamy szyje plączemy dłonie płyniemy w sobie pod żaglem nocy i długim wierszem odchodzimy podkasztanowej ławki gasząc płomień i nikomu niepotrzebne słowa które same odeszły w dorosłość a jej uczyć trzeba się od nowa jak warkocza przywołującego młodość bardzo ładna puenta, leciutko zrymowana. Pozdrawiam serdecznie :)
były__premier Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zmęczyło mnie:( pozdry
Marusia aganiok Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Nie wiem, czy to błąd, czy nie, mimo to wierzę, że ujdę z życiem jeśli napiszę, że wiersz chociaż "opasły w metafory" bardzo mi się podoba.Autora pozdrawiam:) mar.
Rekomendowane odpowiedzi