Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

o borze

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

ja rozumiem potrzebę tego orta, ale przy okazji pojawił się tam (w tytule) ten "bór" , zatem wydaje mi się, że na rzecz myku ortograficznego, na siłę dośrubowałeś tytuł. tylko po co ten bór? czasem, mimo błyskotliwości jednej strony, niepotrzebność drugiej sprawia, ze rypsa się całość. nie wiem, czy rozumiesz o co mi chodzi
:)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

rozumiem, rozumiem ino nie o bór (w rzeczy samej, acz nie do końca wprawdzie - wszak powiązanie jakoweś jednak istnieje) mię w tym wypadku chodziło.
Bardziej o wyhodowany (w owej leśnej, żyjącej własnym mikro i makro ekosystemie, ostoi) grzybek, którego społeczność chroni obecny stan rzeczy, a dla konspirujących zwierzątek jest personifikacją tego, co właśnie zamierzają obrócić w niwecz. Rzecz dzieje się w wigilię przewrotu. Wigilia użyta z przyczyn wiadomych - skutek... każdy może odczytać po swojemu.
U Orwella to rządy zwierzątek, moim zamierzeniem był, bez względu na wynik, bo pozytywów ani negatywów nie widzę... i tak Folwark ;))
jak wyszło, pozostawiam do oceny. Wiem za to, że spartoliłem wszystko teraz.

też bym wolał bez orta, jeśliby tytuł miał być celowo mylący, to rodzi się pytanie po co, a nie ono powinno dominować po lekturze, za dużo dobrego jak na taki drobiazg, dobry drobiazg - zaznaczmy.
pozdrawiam
Adam
Oprócz tego, co powyżej, u dzie wuszki, mogę tylko dodać Adamie, że w pierwszym zamyśle było
"o boże". Żeby jednak w to nie mieszać bogów, poza tym nie lubię (wszak każdy czci, co uważa) pomyślałem o tej możliwości, jaką widzisz. Rzeczywistość, w jakiej żyjemy jest też niezrozumiała. Dla jednych biało czarna, dla innych - różowa. Ilu ludzi tyle możliwości. Nawet koniec, który niechybnie nastąpi każdy widzi na swój własny sposób. I dobrze, "mój Boże" (cytat z Dorna) :)
Dzięki za wizytę, pozdrawiam.

A u mnie bóg też jest dyslektyczny, co można sprawdzić w moim wierszu pt. "buk" :))
W pełni rozumiem ten zabieg w tytule bo w moim mniemaniu tyle samo boga w borze, co w buku i w każdym innym lesie ;))))
Miniatura bardzo zgrabna, pointa zachęca do ciężkiego kawałka "słowa".
Książki o tematyce politycznej nie należą do moich ulubionych, ale i tak się połaszczyłam i przeczytałam streszczenie ;))
Wolę jednak ten temat w formie miniaturowej np. dobrego wiersza :))
To tyle na "zrazie" ;))
Do miłego :))
Z pozdrowieniami A.

rozumiem, rozumiem ino nie o bór (w rzeczy samej, acz nie do końca wprawdzie - wszak powiązanie jakoweś jednak istnieje) mię w tym wypadku chodziło.
Bardziej o wyhodowany (w owej leśnej, żyjącej własnym mikro i makro ekosystemie, ostoi) grzybek, którego społeczność chroni obecny stan rzeczy, a dla konspirujących zwierzątek jest personifikacją tego, co właśnie zamierzają obrócić w niwecz. Rzecz dzieje się w wigilię przewrotu. Wigilia użyta z przyczyn wiadomych - skutek... każdy może odczytać po swojemu.
U Orwella to rządy zwierzątek, moim zamierzeniem był, bez względu na wynik, bo pozytywów ani negatywów nie widzę... i tak Folwark ;))
jak wyszło, pozostawiam do oceny. Wiem za to, że spartoliłem wszystko teraz.

jednak, kiedy chcesz zagrać na tytule (użyć myku znaczeniowo-ortograficznego /mówie teraz o technicznych sprawach) i wychodzi Ci "wiersz o borze (również w sensie lesie), to niestety musisz liczyć sie również z tym pojawiającym sie znaczeniem
jeśli tytuł jest grą słowną, musisz brać odpowiedzialność za grę. w tym przypadku, po prostu na sił to wyszło. przekombinowałeś lub nie ująłeś jednego aspektu gry w treści wiersza, bo gdybyż ten bór zagrał również choćby sygnalnie w treści wiersza, to ok :)
po protu tym razem przesiliła chęć skojarzeniowa, nie dotrzymała jej kroku 'odpowiedzialność wierszowa'
;)

czułkiem

sądzę, ze wiesz, o co mi idzie :)

znam tysiące fajnych gierek słownych, pasujących do różnych rzeczy, które robię, ale ze względu na znaczenia dodatkowe, niepotrzebne, czy szkodliwe czasem nawet dla wiersza lub takie, które są po prostu bibelotem po nic,
nie wykorzystuję tych gier, bo nie są akuratne, nie mają odpowiedniego działania.

no dobra, to by było na tyle

z górki na pazurki, pozdrówki

:))

Przepraszam Agato, się zagadałem, zagapiłem i tak wyszło :)
Miło, że tak to odbierasz - zgadza się jednak to, co napisałem u Adama
Każdy ma swój własny punkt widzenia. :)
Dlatego trudno jet się nie zgodzić z odbiorcą.
chwała Ci i za streszczenie, chociaż moim zdaniem, to nie to samo, ale rozumiem awersje do polityki ;)
chociaż poza polityką też jest tam sporo, zwłaszcza kiedy czyta się taką lekturę, kiedy jest zakazana.
A była... kiedyś :)
Dziękuję, miło Cię było gościć. Pozdrawiam.

streszczenie????!!!! Orwella???!!!!
wstydź się kobieto! przecież, to skończony geniusz (nawet w czymś tak pozornie pretensjonalnym, jak wiwat aspidistra)
a jakie on felietony pisał,
a wspomnienia (w hołdzie Katalonii)
normalnie się zdenerwowałem (i wychodzę burcząc pod nosem)

wstydź się kobieto! przecież, to skończony geniusz (nawet w czymś tak pozornie pretensjonalnym, jak wiwat aspidistra)

Nic z tego Adamie, wstydzić się nie będę :)))
Streszczenie przeczytałam tylko dlatego, że wiersz mi się spodobał. Wolę wiersze HAYQ
niż Orwella :PPP Wolę "Ucztę" Platona niż np. "Ulissesa" i Stachurę od Wojaczka.
Na mojej liście książek do przeczytania jest tyle, że do końca życia nie zdąże połknąć wszystkiego, więc muszę dokonywać wyboru. Nigdy nie położę na swoim nocnym stoliku książki o tematyce politycznej, choćby z "najwyższej półki", bo lubię sen czysty, przejrzysty.
Prędzej sięgnę po Wojciecha Cejrowskiego, Joe Simpsona lub Hermana Hesse...
Burczeć pod nosem Ci wolno, to nawet dobra ścieżka dźwiękowa do "Wilka Stepowego" ;))))))) Zyskujesz na swojej męskiej atrakcyjności jak się tak denerwujesz Gieniusiu ;)))

Nic z tego Adamie, wstydzić się nie będę :)))
Streszczenie przeczytałam tylko dlatego, że wiersz mi się spodobał. Wolę wiersze HAYQ
niż Orwella :PPP Wolę "Ucztę" Platona niż np. "Ulissesa" i Stachurę od Wojaczka.
Na mojej liście książek do przeczytania jest tyle, że do końca życia nie zdąże połknąć wszystkiego, więc muszę dokonywać wyboru. Nigdy nie położę na swoim nocnym stoliku książki o tematyce politycznej, choćby z "najwyższej półki", bo lubię sen czysty, przejrzysty.
Prędzej sięgnę po Wojciecha Cejrowskiego, Joe Simpsona lub Hermana Hesse...
Burczeć pod nosem Ci wolno, to nawet dobra ścieżka dźwiękowa do "Wilka Stepowego" ;))))))) Zyskujesz na swojej męskiej atrakcyjności jak się tak denerwujesz Gieniusiu ;)))
akurat nietrudno woleć coś bardziej niż Ulissesa ;D (ciężki jak cholera)
a polityczne to one nie są (nie żebym wciąż uparcie namawiał)
raczej społeczno-psychologiczne, polityczna była ich wymowa (zwłaszcza parę dekad później)
no to już nie burczę (jeszcze mi męskiej atrakcyjności tutaj brakowało) :P:P:P
tak swoją drogą, dobra książka pozostanie dobrą książką bez względu na tematykę (ja tam, ostatnimi czasy, czytam niemal wyłącznie poezję), a Orwella to połknąłem w całości w wieku 16 lat. Sorry HAYQ za spam i jeszcze raz pozdrawiam
A.