Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Fabryka klamek

Rekomendowane odpowiedzi

Moja interpretacja:

Upadła fabryka klamek
- Rozluźniają się konwenanse społeczne. Dziś kobiety mogą chodzić w mini, w kostiumach dwuczęściowych, można słuchać głośnej muzyki i pozwalać sobie na więcej. Jesteśmy bardziej tolerancyjni niż kiedyś.

Miejmy domy bez drzwi,
okna bez firanek
Oddychajmy z ulgą
- Skorzystajmy z tego. Skoro nie musimy się tak bardzo chować za konwensami dawnych lat, stańmy się bardziej szczerzy. Otwórzmy się na innych ludzi. Częściej okazujmy jacy naprawdę jesteśmy.

zatrzaśnięci ciaśniej
Vis-à-vis z własnym ja
- Dzięki otwarciu się na innych zbliżymy się do samych siebie. Poznamy się lepiej.

Im ciszej tym jaśniej ...
- Ten wers kojarzy mi się z medytacją. Gdy siedzimy w samotności i wokół panuje cisza również poznajemy siebie. Czyli rozjaśnia nam się to i owo.

Nie jeden bezrobotny klucz,
nie jeden nic nie warty zamek

Gdy poznamy siebie lepiej, przestaną nam być potrzebne klucze i zamki. Czyli dawna metafora - maski. Będziemy mogliby być bardziej sobą na codzień.

Głuche stuknięcia bez efektu
Upadła fabryka klamek..

Zaintrygował tytuł.Wchodzę, czytam i rozczarowanie. Myślałem, że rzeczona fabryka to np. gazeta, albo radio, albo stacja TV - czyli, będzie politycznie. Może dowiem się, kto jest właścicielem kapitału tych fabryk, fabryczek, kto redaktorem buzującym, a kto padalcem piszącym. Rozczarowałem się, ale nie o treść chodzi, ta przecież różna może być z oczywistych względów, właściwa autorowi a nie czytelnikowi. Rozczarowałem się, bo tu nie ma poezji.

Pozdrawiam