Jolanta_S. Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 szukam oczu po tamtej stronie ciepła wczorajszego chleba i znajduję na parapecie okruchy zimny krajobraz zwiędłych liści droga prowadzi na cmentarz pomniki zastygłe stoją we mgle kamienie ubrane w kwiaty i znicze ponure dziś nie grzeje ich słońce w oczach obrazy starego kalendarza na ustach delikatny uśmiech i słyszę ciche dźwięki dzwonów ścieram kurz z 25 listopada chcę cofnąć czas
anna_rebajn Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Wiersz z klimatem. Podoba mi się matafora z przedostatniej strofy. Ma w sobie bardzo dużo emocji. Nawet nie wiem czy potrzebny jest ostatni wers, bo ten wcześniejszy tworzy świetną puentę. Cały wiersz jest w sumie próbą powrotu do czegoś czego nie ma, więc zakończenie podkreśla tylko oczywistość. :-)) Zastanawiam się jeszcze nad wersem z pomnikami we mgle - spróbuj bardziej poetycko np. "sylwetki pomników znikają we mgle", albo w tym stylu a "kamienie przybrane w kwiaty i znicze" - mogłabyś zmienić w "przebrane". Może dać fajny efekt, opis i bunt jednocześnie. pozdr. a
Judyt Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 poczytałam dla mnie jest to wiersz o tych co odeszli odchodzą wciąż a mamy ich w swojej pamięci J. serdecznie
Jolanta_S. Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu dziękuję za ciekawy komentarz, przemyślę wszystkie propozycje. ostatnim zdaniem faktycznie chciałam podkreślić brak tej osoby, chcę cofnąć coś czego nie można w rzeczywistości... w pamięci można przywrócić najdrobniejsze szczegóły... serdecznie pozdrawiam - Jola.
Jolanta_S. Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judyt, właśnie o tych co odeszli i odchodzą - a w pamięci... Serdecznie pozdrawiam - Jola.
Rekomendowane odpowiedzi