Vica Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 julie pospadały z balkonów wprost do kanałów opatrywać dawnych kochanków pomieszał się świt z mrokiem spłonęły kalendarze rosnące stosy martwych ciał niczym klepsydry z przesypującym się piachem z pierwszym hukiem zamilkł śmiech na poddaszu stłukły się lustra wyblakły wargi wiatr zgubił miłość w czerwonym parku i ona co rano zaplata warkocze prościej byłoby ściąć lecz pamiętają jeszcze wolną Polskę
Marek_Dziekan Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Czerwony park kojarzy mi się z bezczynną Armią Czerwoną. Wiersz pisany chyba w czasach PRL-u, tak mi się wydaje, sugerują to warkocze pamiętające wolną Polskę. Chyba, że czegoś nie złapałem. Wiersz bardzo mi się podoba, cóż więcej napisać. Dodaję do ulubionych.
Duks Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Witaj. Temat bardzo delikatny i trudny do opisu. Jednak w tym wierszu przedstawiony zarówno ciekawie jak i subtelnie. Bez pompatyczności, „wodotrysków”. Zaciekawił, zatrzymał… Jak dla mnie naprawdę dobry wiersz. Pozdrawiam serdecznie, Andrzej Ps. Nie wiem czy konieczne są 1) z przesypującym się piachem 2) na poddaszu Ale to tylko pytanie/sugestia :)
krzysztof marek Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 zatrzymał ten wiersz. bardzo z wyczuciem jest, ale zdecydowanie. hm. może zamiast: "niczym klepsydry z przesypującym się piachem" - "niczym piach przesypywany w klepsydrach". pozdrawiam Vico :)
Vica Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w PRL-u mnie jeszcze nie było, niemniej starałam się oddać klimat tamtych lat, bałam się że nie podołam, czy mam prawo opisywać coś co znam tylko z taśm i kartek papieru, tym bardziej cieszę się że się podoba dziękuję Marku za czytanie i komentarz pozdrawiam ciepło klaudia
Vica Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. brałam to pod uwagę i jak już pisałam obawiałam się tego tematu, ale zamysł ten chodził już za mną od jakiegoś czasu i zaryzykowałam bardzo dziękuję Duks za te słowa, z co do sugestii pomyślę sobie przed snem:) dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam klaudia
Vica Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cenna wskazówka Marku Krzysztofie, pomyślimy, pomyślimy:) dziękuję za wstąpienie pozdrawiam serdecznie klaudia
Pan_Biały Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 dobry wiersz Klaudio z wyczuciem uchwycone sceny bardzo dobry finał pozdrawiam r
Sztacheta Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Przeczytałam ten wiersz wczoraj, to odważne i ryzykowne próbować zmierzać się z tak mocnymi tematami. Wracam do niego po raz kolejny, poetycko uderza minie ostatnia zwrotka, reszta wiersza uderza mnie, wiadomo, historycznie, ale poza tym jest jakby 'zbyt poetycka', nie przekonuje mnie Sztacheta
Jan_Wodnik Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Przeczytałem 2 razy. Za pierwszym razem wydawał mi się zbyt kobiecy. Za drugim jednak dostrzegłem dużo więcej .Ostatnia zwrotka kursywą wyjasniła mi wszystko. Wiersz jest bardzo dobry - bez żadnych zmian. Trzeba otworzyć wyobraźnię i pójść za metaforami. Temat ważny i bardzo dobrze ze ważne tematy są podejmowane. Każde pokolenie redefiniuje znaczenie wydarzeń historycznych i dlatego takie tematy powinny być stale obecne również w poezji niezależnie ile tomów ktoś na taki czy inny temat kiedyś napisał. Pozdrawiam
Anna_Para Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Dobrze, że piszesz o wydarzeniach tak odległych, wspominanych już tylko w historii. Były to losy ludzi, jak my: kochających, opatrujących rany bliskim, drogim, "spadające" Julie - wzruszające, jak miłość w "Kanale" Wajdy wg opowiadania Stawińskiego. Tak to historia zaskoczyła pokolenie Kolumbów. Piękny wiersz, Vikuś! Gratuluję metafor i sprawności pióra. Cieplutko, Para:)
cezary_dacyszyn Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Klaudio , Tobie jako drugiej osobie ( Krzysztof Marek też ) mogę pogratulować uporania się z tematem ... U innych tylko laurki ... Pozdrawiam , C :-)
Vica Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję R pozdrawiam ciepło klaudia
Vica Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. niemniej dziękuję za wstąpienie pozdrawiam klaudia
Vica Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Janku, bardzo bardzo pozdrawiam serdecznie klaudia
Vica Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, takie słowa miód na moje serce, dziękuję dziękuję:)) pozdrawiam ciepło klaudia
Vica Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Cezary:) pozdrawiam ciepło klaudia
Rekomendowane odpowiedzi