Krzysztof_Kurc Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 to ciągłe pochylenie, oznacza chyba coś zupełnie innego, pomaga mi przy liczeniu pęknięć na sobie i przed, pierwsze zignorowane, dalsze przeciągają się leniwie w następne, żłobione od góry w ścieżki, z lotnych kałuż brudna kropla spływa wcześniej, niezniszczalna ze zdolnością do powrotów, zwycięża i nakazuje krok wstecz później następny już poza polem widzenia, stwórca nieufny ponad żywym otworzy drogę po dnie, w empatii nie ma ucieczki od uczucia że ktoś idzie za mną, może wejdzie we mnie, pomoże utrzymać równowagę i uratuje szczelność głowy ciążącej na zdrętwiałym karku
seweryna żuryńska Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 pieta...to tragedia matki, tracącej ukochanego syna to symbol pochylenia się nad bólem i cierpieniem to największa tragedia w życiu człowieka, utrata dziecka to nie wnikanie w zakamarki swych utrapień nie wolno o takich symbolach ... tak dowolnie o poetyce wiersza już się nie wypowiem nie ma o czym seweryna
Dorota_Jabłońska Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Jeden z lepszych tu czytanych. Tytuł prawidłowo osadzony w treść. Gratuluję :)
Wanda Szczypiorska Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Odebrałam to jako piękny, dyskretny wiersz o starości. Może się mylę.
Dorota_Jabłońska Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w mojej inter o starości, która przyszła zbyt wcześnie.
Bea.2u Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 absolutnie piękny wiersz :) wszedłeś w tę rzeźbę. gratuluję /b
Andrzej Ludwiczak Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. podpisuję się obiema, obiema! symbolika piety M.A. jest tak jednoznaczna, że nie akceptuję tej, zaproponowanej przez autora. pozdrawiam
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pieta - miłosierdzie, litość. Tekst inspirowany dziełem doskonałym i skończonym, rzeźbą. Dziękuję za czytanie i komentarz. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Doroto za tak miły komentarz. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dojrzała świadomość? Dziekuję Wando. Pzdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stoczyłem walkę ze sobą i z tym tekstem, powstały ostatecznie dwa różne. Obydwa związane z rzeźbą Michała Anioła. Dzięki Bea. Pozdrawiam ciepło Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. podpisuję się obiema, obiema! symbolika piety M.A. jest tak jednoznaczna, że nie akceptuję tej, zaproponowanej przez autora. pozdrawiam Ma Pan absolutne prawo nie akceptować, tak jak ja mam prawo mieć własnie przemyślenia patrząc na dzieło sztuki, architektury. Pozdrawiam Krzysiek
seweryna żuryńska Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 powiem tylko tyle żeby o dziele sztuki swoimi słowami, należy go najpierw poznać, wgłębić w przekaz, myśl autora, poczuć przesłanie inaczej, to nieco jak motyle a to za mało i na interpretację, i na inspirację pozdrawiam seweryna
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani wypowiedź sugeruje moją ignorancję, jeszcze raz dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Krzysiek
Bea.2u Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stoczyłem walkę ze sobą i z tym tekstem, powstały ostatecznie dwa różne. Obydwa związane z rzeźbą Michała Anioła. Dzięki Bea. Pozdrawiam ciepło Krzysiek to świetny wiersz, czuć treść, co się ostatnio nieczęsto zdarza. chętnie bym przeczytała też ten drugi :)
Bachencja_S. Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani wypowiedź sugeruje moją ignorancję, jeszcze raz dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Krzysiek No - bo jak tak można?!!!!! Tak całkowicie dowolnie?!!!! O symbolach i dziełach sztuki?!!!!! W wierszu?..... Faktycznie - to może być ignorancja, Panie Poeto.... Albo Pańska, albo Pani Seweryny..... P.S. Mnie się ten wiersz podoba. Jednak budzi tak przeraźliwie smutne myśli, że nie zdecydowałam się na osobisty komentarz. Pozdrawiam Poetę. :)
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stoczyłem walkę ze sobą i z tym tekstem, powstały ostatecznie dwa różne. Obydwa związane z rzeźbą Michała Anioła. Dzięki Bea. Pozdrawiam ciepło Krzysiek to świetny wiersz, czuć treść, co się ostatnio nieczęsto zdarza. chętnie bym przeczytała też ten drugi :) Teksty powstawały razem, w pewnym sensie są całością. www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=110440#dol Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani wypowiedź sugeruje moją ignorancję, jeszcze raz dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Krzysiek No - bo jak tak można?!!!!! Tak całkowicie dowolnie?!!!! O symbolach i dziełach sztuki?!!!!! W wierszu?..... Faktycznie - to może być ignorancja, Panie Poeto.... Albo Pańska, albo Pani Seweryny..... P.S. Mnie się ten wiersz podoba. Jednak budzi tak przeraźliwie smutne myśli, że nie zdecydowałam się na osobisty komentarz. Pozdrawiam Poetę. :) Właśnie nie wiem czy można o czymkolwiek. Tekst nie jest smutny, jest poważny. :) Pozdrawiam Bachencję. Krzysiek
Bachencja_S. Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 to ciągłe pochylenie, oznacza chyba coś zupełnie innego, pomaga mi przy liczeniu pęknięć na sobie [...] z lotnych kałuż brudna kropla spływa wcześniej, niezniszczalna ze zdolnością do powrotów, zwycięża i nakazuje krok wstecz [...] w empatii nie ma ucieczki od uczucia że ktoś idzie za mną, może wejdzie we mnie, pomoże utrzymać równowagę i uratuje szczelność głowy ciążącej na zdrętwiałym karku Sorry, ale te fragmenty sprawiają, że natychmiaststąduciekam,bojakprzeczytamjeszczeraztobędęmiaładoła,alborozszczelnieniegłowy,bojęsię.........
Dorota_Jabłońska Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 kiedy sprawy życia układają się w trudną/tragiczną konfigurację, szukamy odpowiedzi w symbolach. człowiek dotknięty nieszczęściem patrzy na rzeźbę i integruje się z nią, szuka ratunku...sposobu na zniesienie/przeżycie ciosu. straty nas uginają, przedwcześnie postarzają, zamykają. w takim wypadku można i trzeba korzystać z symboli.
Rekomendowane odpowiedzi