Mateusz Kielan Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 „Oto tu jest największe Colosseum świata (...) Tu tajemny sens wiąże i entuzjazm brata (...) Już steruje ku siatce, już spod stóp wyrasta, Trybuny tracą oddech, cały stadion kona.” K. Wierzyński Młody leży na trawie posiniały z bólu złam – mu – no – gę skandują prawdziwi kibice ZA – BIJ ryczą prawdziwsi PE – DAŁ – ZA – BIJ – ŻY – DA żaden skowyt nie dotrze do wrażliwych sędziów. Petroniusz zniesmaczony chce opuścić lożę przy barierce gdzie zawsze staje pośród tłumu. Wodzirej wali w bęben ho – nor - na – sze – bar – wy gorliwy z niego piewca imponderabiliów. Aureliusz błyskając po oczach sygnetem ze stoickim spokojem mówi: jest karetka. Piłka w grze. Przy bramce lider kogoś opluł nie żałuje mu teraz lirycznego słowa. Trwa agonia. Choć gwizdek kończy dzieło A – GENT – ZA – BIJ – GNO – JA najprawdziwsi kibice nie odpuszczą nigdy. Tarkwiniusz pyszniąc się muskulaturą toruje wątłą ścieżkę w pełzającej masie powracamy niespiesznie wchłonięci po drodze w czarną rozpacz wnętrzności knajpy „Pod Aniołem”.
MARIUSZ RAKOSKI Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Rozumiem, że to dla kiboli? - tak zwanych pseudokibiców? Ale gdzie wiersz? Bo sama ekspresja to nie wszystko. No jestem na nie - ale coś w tym jest: żeby być poetą, trzeba przeżyć wszystko, uczestnicząc choćby w zażynaniu polskiej piłki nożnej. Ale śmiało, bo są powody do zażynania :D Pozdro. Mario :::)
Wanda Szczypiorska Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Dobre przejście od Wierzyńskiego poprzez aluzje do starożytnego Rzymu wprost na polski stadion z oczywistym, dziejącym się tam dramatem. Dobry wiersz.
Mateusz Kielan Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mario - wiersz niekoniecznie trzeba odczytywać dosłownie. Może chodzi nie tylko o mecz? O polską piłkę nożną? Ale to prawda, że czasami chodzę na mecze i to, co tam widzę i słyszę czasami woła o pomste do nieba.
Mateusz Kielan Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wierzyński pisał o sporcie w czasach złotego wieku, gdy wierzono w idee olimpijskie a rasizm widać było tylko w Niemxczech hitlerowskich. A teraz bywa różnie. Dzieki Wando za wizytę i komentarz.
Sfinks13 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 wiersz o realiach, fajna całość serdecznie 13
Rekomendowane odpowiedzi