koral73 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Tak młodości swej głodni Dziewczyny ust i wina... Nagrobka i krzyża niegodni W ruinach, piwnicach, kanałach... Giną... Tak świat poznawać by chcieli, A niechby! Grzeszniejszym go czyniąc... I ciała Ich ogień popielił, A Oni milczeli...milczeli... Ginąc... Tak marzyli o mundurach czystych, Żeby dziewczynom się w nich podobać... I rany krwawiły...wszy gryzły... A oni marzyli...marzyli o młodości... W grobach... Po latach u mogiły klęczała Pani, Wzruszona szeptała do młodego wojska: "Dla mnie Wasza Ofiara, dzieci... Ja nie zapomnę... nigdy... Ja...Polska..."
Lukasz Jakis Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Chociaż nie lubię wierszy o tematyce patriotycznej(prawie każdy mówiąc językiem Gombrowicza "wyciera sobie gębę ojczyzną") muszę przyznać, że wiersz mi się podoba. Pozdrawiam
koral73 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki;) Jako patriota(?) wolałbym nie mieć powodu do pisania takich wierszy. Cieszę się tym bardziej, że mówi to nie-miłosnik tematu. Czwarta zwrotka nie leży mi do końca, jest dziwnie oczywista, taka zapchana dziura;) Pozdrawiam.
Lukasz Jakis Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki;) Jako patriota(?) wolałbym nie mieć powodu do pisania takich wierszy. Cieszę się tym bardziej, że mówi to nie-miłosnik tematu. Czwarta zwrotka nie leży mi do końca, jest dziwnie oczywista, taka zapchana dziura;) Pozdrawiam. odwieczne pytanie co jest ważniejsze forma, czy treść...dla mnie treść(ale szczęśliwie dla świata każdy ma swoje własne zdanie na ten temat).
Rekomendowane odpowiedzi