Jolanta_S. Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 jest takie miasto w mym kraju znalazłam w nim ciszę i wolności smak z życia mego cudnych chwil zaledwie kilka tu nauczyłam się żyć mając naście lat bliskie sercu memu Stare Miasto z królem nad królami Neptunem i „Panienka z okienka” która wciąż czeka ukochanego Długa i Piwna moje zaczarowane ulice trzeba wspomnieć Żuraw nad spokojną Motławą gdzie snułam moje marzenia jako dziewczę młode tak mi dobrze było i byłam szczęśliwa gdy tęsknotą napełniam serce odwiedzam je w pośpiechu życia z uśmiechem wspomnień je witam ze smutkiem opuszczam tak bardzo moje zwyczajne a niezwyczajne stare uginające się pod ciężarem dat i młode tętniące życiem i miłością może na nowo zamieszkam w nim jak kiedyś w młodości wspomnienia teraźniejszość wplotę przeszłości strony na kartce białego papieru zapiszę
6 kilo Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Jolu, kompozycja o wartościach poznawczych, inny od innych wierszy, taka przytulanka młodości, urokliwa i aksamitna, podoba mi się, jacek
Jolanta_S. Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku tak mnie rozebrałeś ;) taki sentyment do Gdańska - raczej osobiste moje... dzięki za prześliczne słowa pod tekstem, takie miłe zachęcają do pisania :)) fajnie, że się Tobie podoba! serdecznie pozdrawiam - Jola
bestia be Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 bardzo ładnie , czemu nie opisałaś ,,Wrzeszcza, albo Skarpy" hehhe moje klimaty jak w wierszu tak i tam szacuneczek be
Jolanta_S. Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Be pomyślę o Wrzeszczu, ale nie wiem co z tego wypłynie... jest tam takie miejsce... Pisałam o Starym Gdańsku, tam właśnie... piękne chwile... no :X serdecznie - Jola
bestia be Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Stare Miasto oki to napisz trylogię Sopot, ,,kamienny potok" , ,, wyścigi" , a potem Gdynię ,,orłowo", świętojańską, kiedyś było Wzgórze Nowotki chyba , a teraz Wyszyńskiego? sam nie wiem ale mieszkałem w sopocie 3 lata:):):):):) szacuneczek i w rytm Sienkiewicza:):):):)::, potem zabiorę Ci jakis wers ale , co tam Tobie, ,,naga nie zostaniesz":):):):) buzka be
Grażyna_Kudła Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 zaczarowałaś Jolu lokalnym patriotyzmem, aż mi głupio, że nie pomyślałam żeby tak o swoim mieście... z uczuciem i sentymentem gratuluję i pozdrawiam Grażyna :)
Jolanta_S. Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdańsk był mój do padłego tylko 3 m-ce!!! ach co to był za raj... teraz też kocham ale ten czas mi tak szybko leci, za dużo czytam, za mało ruchu i za mało... ciągle czegoś mi brakuje... Grażynko nic się nie martw napisz z uczuciem, idzie wiosna... ja chciałam go już dawno tu wsadzić, ale mi tak jakoś... nie każdy tak lubi i kocha swoje miejsca na ziemi;) serdecznie - Jola
Jolanta_S. Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wrócę do tego! tak na szybko w Sopocie mieszkałam dwa m-ce! morze moje morze, jesień była... opustoszałe alejki, zimne fale rozkołysane wiatru ramieniem... w Gdyni jeden m-c... nie dam sobie nic mojego zabrać ;)) serdecznie - Jola
Liryczny_Łobuz Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Jolu - piękny i szczery wiersz. Aż sam żałuje, żem nie na emigracji - bo też bym tak chciał. Ale ciągle mieszkając tu gdziem - i "dzieciństwo sielskie-anielskie i młodość górną i durną" - spędził - nie umiem tak jak z oddali wyidealizować swoich wspomnień - bo mi tu co dzień "rzeczywistość skrzeczy"! Może kiedyś zamieszkam ... w Gdańsku lub Sopocie - i napiszę też o swojej młodości. W końcu najpiękniejsza polska poezja, powstawała - na emigracji! Na razie zasypiam w swoim rodzinnym gnieździe - Dobrejnocki - M.
Jolanta_S. Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mareczku nie żałuj tylko "c.ł.j" i wierz mi nie ma to jak w swoim :))) pozdrawiam serdecznie - Jolek p.s. jak przypadkiem będziesz blisko zapraszam na ognisko :)))
Rekomendowane odpowiedzi