Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Wół założył się z przepiórką, że żółw żbika nie prześcignie. Wkrótce wrzało na podwórku, dróżce w borze, w starym młynie. Aż trząsł cały się ogródek, wśród pól wrzawa się podniosła. Suplił wnet się plotki sznurek, którą sójka hen rozniosła. Żaden zwierzak nie chciał wierzyć, że tak chciał ją wykorzystać taki żłób, co tyle przeżył przygód w różnych uroczyskach. Tuż przy krzyżu, żrąc snop żyta, ugrzązł nawet wśród żołnierzy. W ruch wprawiając swe kopyta rżyska płachtę żwawo mierzył. A przepiórka? W klatce żyła. Nie wiedziała nic o świecie, więc się chętnie założyła, towarzyska była przecież. Choć brzemieniem nie grzeszyła górnej wiedzy o wszechświecie, próżnych sporów mnóstwo wiodła, o czym wół powinien wiedzieć. Zbór zwołano więc pospólstwa. Uchwalono na nim społem: Sąd, by jasna była wina, Musi odbyć się nad wołem! Sąd się odbył bardzo szybko. Do wszystkiego wół się przyznał. W trakcie jednak także wyszło, że postawił... żubr na wyżła. Bo wół z żubrem się zakładał o sprinterów dwóch wyścigi, a przepiórka przecinała, co świadkowie potwierdzili. Tak z plotkami często bywa, przebierają wszelkie miary. Chociaż chętnie ich się słucha, lepiej im nie dawać wiary. Edytowane 16 Lipca 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Oxyvia Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 He he he! To jest bajka dla dzieci do nauki ortografii, prawda? :-))) Pozdrówki!
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No ;-) i nie tylko :-). Dzięki za czytanie i komentarz. Zdrowia życzę :-).
Baba_Izba Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Gratuluję słownictwa, pomysłowości, bardzo! Superasty wiersz, jakich mało! Brawo! Bis! Mam cichą nadzieję, że to nie ten NASZ - Żubr, narozrabiał!? (w ostatnim wersie ósmej, zgubił się jeden takt?) Serdecznie pozdrawiam - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dziękuję Babie podwójnie ;))). Nie zauważyłem, poprawiłem :) co do Żubra, to nie wiem. Niech się najlepiej sam wypowie ;). A niech tam Dzięki jeszcze raz :) bo bardzo mi miło :))) Samego dobrego życzę i pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Wiersz z tych, które lubię i czasem nawet popełniam. Gratuluję, niezła historia. Jedyna uwaga, ta sama, o której prawi Baba Izba:że żubr... postawił... na wyżła. Niby wsio ok. ale rytm się łamie. Więc może tak:że postawił żubr na wyżła. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dzięki, HAYQ. Rzeczywiście, tak będzie jeszcze lepiej :), już lecę poprawić. A co do wiersza, to też lubię i dlatego czasem popełniam ;). Dużo zdrowia życzę :).
Pan_Biały Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 fajna historyjka:) a ja mam o Jerzypewien jeż imieniem Jerzy wciąż zęby szczerzy do innych jeży mierzy daleko i wierzy że się należą szczerze pełne talerze w żarze na plaży tak marzy i marzy szkoda bo się sparzy pozdrawiam r
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dzięki Panu za historyjkę :))))) kłaniam się nisko i pozdrawiam serdecznie.
Duks Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam. Gratuluję autorowi pomysłu i jego realizacji. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam :), dziękuję i pozdrawiam :)
Judyt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 tak samo skojarzylam jak niejaka Oxywia, bardzo fajnie mi się na dobranockę czytało Sylwestrze masz Ci gramatykę(: zdolniacha do bajek wrzecionach i gwiaździstych wzorach, do tego to tylko chrapnąć ilustrację ..o tak, J. serdecznie
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 a przydał by się jakiś ilustrator ;) sam trochę rysuję, ale czasu nie starcza. dzięki za wizytę i pochwałę :))) pozdrawiam serdecznie.
krzysztof marek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 sprawnie i przyjemnie czyta się tą wierszowaną historię z życia wziętą :) gratuluję utworu i pozdrawiam serdecznie :)))
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 dzięki krzysztofie marku :). ano właśnie z życia, z życia ;). cieszę się z powodu tej uwagi :). pozdrawiam i do poczytania :)
Magda_Tara Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 uwielbiam takie zabawy słowem! prze....zabawnie prze.... :))))))))))
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 dzięki Magdo Taro :) jest mi bardzo miło czytać takie komentarze :) kłaniam się i pozdrawiam serdecznie.
Fly Elika Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Poziom twojego pisania - wzrasta pozazdrościć takiego piórka :)) świetne bajkowanie pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 witaj Fly Elika :). w moim odczuciu, poziom mojego pisania... faluje ;) biorąc pod uwagę, że powyższy tekst ma chyba ponad dwa lata, powinno być już łochocho ;) a bywa różnie, nawet we własnej ocenie. w każdym razie cieszę się, że się tak szerokiemu Gronu podoba. bo cóż może być milsze autorowi? dzięki za czytanie serdecznie pozdrawiam.
Ruffle_puffle Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Sympatyczna bajka :] Klasyczna dość, bo cały zwierzyniec się w niej pojawia, a i morał taki, jaki często z bajki wynika. Ale cóż, dzieciom się spodoba. Jedyne, czego się mogę doczepić - nie jestem pewny, czy dzieci będą znały znaczenie niektórych słów. Ale to w sumie od ich wieku zależy. Edit: chociaż jak będą uważnie słuchać i czegoś nie rozumieć, to zapytają, bo brzdące zazwyczaj ciekawe :)) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi