Halinka Mazur Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Polak - człowiek. Polka - taniec. Japończycy - ludzie. Japonki - klapki. Fin - człowiek. Finka - nóż. Ziemianin - człowiek. Ziemianka - taka chatka. Węgier - człowiek. Węgierka - śliwka. Graham - pisarz. Grahamka - bułka. Czesi - ludzie. Czeszki - komunistyczne obuwie, które nosiło się na wuefie. Bawarczyk - pan w ósmym miesiącu ciąży, spodziewający się beczki piwa (płeć nieznana), koniecznie w spodenkach na szelkach i kapeluszu z piórkiem - znaczy człowiek. Bawarka - herbata z mlekiem. Rumun - chłop jak każdy inny. Rumunka - tirówka. Anglik - dżentelmen. Angielka - kostka lodu z dziurką. Walijczyk - człowiek. Walijka - pieszczotliwe określenie kija basebalowego. Kanadyjczyk - człowiek. Kanadyjka - rodzaj kajaka. Filipińczyk - człowiek. Filipinka - gazeta. Estończyk - człowiek. Estonka - internetowy pasożyt jedzący kartofle. Szwed - człowiek. Szwedka - kurtka. Hiszpan - człowiek. Hiszpanka - grypa. Amerykanin - człowiek. Amerykanka - mebel.
6 kilo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 kobiety są ponętne, a faceci....
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 "Mężczyźni rządzą światem, a kobiety nimi" ;) a Żydówka - kobieta praktykująca judaizm Żyd - sknera, skąpiec, dusigrosz ;)
6 kilo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Niemiec - taki tam, ale człowiek, Niemka - grzyb.
6 kilo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 ale, Francuzka - kobieta, czasami namiętna, Francuz - klucz.
6 kilo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 i jeszcze, Meksykanin - trochę sady gość, Meksykanka - bransoletka.
Piotr_Płoszaj Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 hmm, mulatka- kobieta, której rodzic jeden biały, drugi czarny mulatek- takie ciasto murzynka- czyli afroamerykanka murzynek- też takie ciasto krakowianka- ta z Krakowa krakowiak- to już też taniec minet [wym. mine] fr., dosł. 'kotek', bardzo młody człowiek, bardziej lub mniej zniewieściały, ubierający się w sposób b. wyszukany. mineta- hmm, chyba nie muszę mówić...
dzie_wuszka Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 mazurka - mieszkanka mazur mazur - taniec warmianka - mieszkanka warmii warmiak - piwo browaru kormoran pani - kobieta (no, ew. czasopismo) ;') pan - polska akademia nauk
dzie_wuszka Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 ale gwoli sprawiedliwości, przypomniało mi się że krajan - rodak krajanka - makaron bask- syn narodu mieszkającego na pograniczu hiszpanii i francji nad zat biskajską baskijka- czapka pilot - prawaditiel' samolotu pilotka - też czapka ;)
Zuźka Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 A kanadyjka... toż to jeszcze łóżko polowe jest ;))
zak stanisława Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 to jest świetne, szkoda ze nie znam innych określen, bo wszystkie podano, (miznane, :P} na dobry humor:))
dzie_wuszka Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 tak siedziałam dziś na lekcji i przyszło mi jeszcze do głowy kurpianka- mieszkanka kurpiów kurp- chodak wobec tego wychodzi mi na to, iże regiony Polski za babą stoją! ;)
amerrozzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo przyjemnie się czytało ten spis. Ja wiem, że z tą dyskryminacją to taki żarcik ino, ale dwa słowa chciałbym wtrynić. Pierwszy przykład z brzegu wygląda tak: Polak - człowiek. Polka - taniec. W rzeczywistości winien prezentować się następująco: Polak - człowiek. Polka - 1) człowiek 2) taniec Bo w rzeczy samej ten spis świadczy o nieustająco rosnącej dyskryminacji biednych mężczyzn. A na poważnie to moim zdaniem świadczy on o uwielbieniu kobiet. Skoro nawet rzeczom nadaje się nazwy, które już odnoszą się do kobiet, to tylko po to, żeby uhonorować piękne kobiety. Oczywiście nie potrafię wytłumaczyć, dlaczego hiszpanka jest grypą, a estonka - pasożytem, ale wiem, że chciano dobrze ;)
Jolanta_S. Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Pilot-to urządzenie, rodzaj męski-pik, pik... open/klose, on/off... super zabawa i jak tu mówić o dyskryminacji kobiet? Pozdrawiam milusieńko-"amerykanka" (czyli ciacho)
Halinka Mazur Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 pięknie dziękuje za wpisy,czytając je uśmiechałam się do Was serdecznie pozdrawiam "zmieńmy nienawiść na miłość a świat zmieni swoje oblicze"
zdrojek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 ktoś wyżej pisał o Francuzie. Francuzka - świetnie pachnąca kobieta. Francuz - robak, którego należy wytępić. Mimo, że jestem mężczyzną. Dziwne spostrzeżenie, ale jakby się zamyślić dłużej to jego pochodzenie dziwi jeszcze bardziej. Należałoby sprawdzić z jakich czasów pochodzą te słowa, i kiedy były najczęściej używane.
Józef Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Na pocieszenie mogę tylko napisać, że bez betoniarki nie byłoby betonu;)
Przemysł Ś-wiersz-cz Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Prusak - robal taki Pruska - Madonna Chińczyk - gra planszowa Chinka - kobieta z Chin
Rekomendowane odpowiedzi