Lady_Supay Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 na mojej zabawie będą przyświecać mumie "ONA" H. Rider Haggard nie chcę po śmierci zapaść się w nic a jeżeli tak trzeba za życia mumią nie chcę zostać z kostuchą zabawę w kosi kosi traktuję czysto wzrokową stroną i wolę wierzyć w sierp pot i młot oraz własne mniemanie ideologia? głuchoniema budzić się nazajutrz oglądać zmagania durniów ze słońcem lub jako ślepiec czuć łąkę palcami potem własną krwią karmić pamięć i strona po stronie zapisywać ku chwale ku przestrodze bo kręte są drogi a nam najprościej do nikąd
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 No i fajnie. Ty Ewo masz wenę nawet w kuchi, o wdziękach już nie wspomnę. Ale niektóre ścieżki niechaj prowadzą do seksu.
Lady_Supay Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 no bo moje prowadzą do rzymu ;) a co do weny, to raczej trudno nam się złapać, ale jak już, to nawet w kuchni po 100 latach (ale wtedy nieświeża) ;P Szkoda, że ona taka ulotna... dzięki Stefciu :D
allena Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 z tą "mumią" też było ciekawie, bo jakoś skojarzyło mi się z unią co dodało wierszowi dodatkowego znaczenia:) a.
Agata_Lebek Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 oglądać zmagania durniów ze słońcem lub jako ślepiec czuć łąkę palcami Te dwa zaciekawiły, zatrzymały. Reszta jakoś do mnie specjalnie nie przemawia. Kostucha może domagać się większego zrozumienia, ale... Raczej na minus. Pozdrawiam.
Toby Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 wiersz nie trafił do mnie. pozdrawiam
Stefan Nawara Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Już któryś raz wracam do tego wiersza. Więc coś w nim musi być. Szczególnie ostatni dwuwers - porusza. bo kręte są drogi a nam najprościej do nikąd Przejmujące... No i w kontekście śmierci "zmagania durniów ze slońcem" również wchodzą głęboko w trzewia. Pozdrawiam
Stefan Nawara Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zapomniałem. Cytat z początku - dla mnie niezrozumiały. Proszę o wyjasnienie.
Lady_Supay Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cytat jest przenośnią do kontekstu utworu. Nie wiem, czy chcę więcej mówić. W literaturze Haggarda mumie się "palą" - a zabawa, to życie. Pozdrawiam.
Lady_Supay Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Wszystkim serdecznie dziękuję za wgląd i każde słowo. Serdecznie pozdrawiam.
Nikodem_Ópatowski Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Całość bez ostatniej strofy słabo rozumiem i trudno się przechylić na plus, minus ale końcówka świetna, niesamowity koncept "bo kręte są drogi a nam najprościej do nikąd" Tytuł też na plus muszę jeszcze trochę poczytać pozdrawiam:)
f.isia Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przednia rozrywka ;) z pierwszych dwóch wersów wnioskuję, że gdyby peel po śmierci nie musiał zapaść się w nic , to niewiele miałby na przeciwko aby za życia stać się mumią ? ;) oczywiście żartuję, ale jest jakieś zapętlenie w warunkowaniu niechęci do mumifikacji za życia z koniecznością zapadania się w nic po śmierci, być może znajomość 'Onej' podsunęłaby mi rozpętlenie, niestety 'Ona' jest mi obca, te dwa pierwsze wersy 'rzutują' na moje [nie]rozumienie wiersza, ale za to zmagania durniów ze słońcem bardzo działają na wyobraźnię :)
Nessa Isilra Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przeczytałam plecami i tak ładnie mi zagrało. Całość niestety nie przekonuje. dygam ;)
Ja Aqua Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Sierp i młot i średniowieczno-biblijne echa - ni to demagogia, ni ideologia, choć zamykający dwuwiersz ciekawy. Pozdrawiam, Ja A.
Rekomendowane odpowiedzi