Marcin Katulski Opublikowano 7 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Nie trzeba być mieszkańcem LA by zobaczyć, że dążenie do ideału jest jak chęć położenia tyłka na chmurze niektórzy w wojnie z samymi sobą nie tracą: głów nóg rąk a rozum w obłędzie zamieniając namiętność na dziwki rozmowę na cynizm dietę na skalpel prozę na ekran zabawki na flaszkę poezja jest jednak pewniakiem w tej wojnie człowiek jej nie zamieni jedynie może od niej odejść.
JacekSojan Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 POEZJA jako ideał? w jakim znaczeniu - bo życia nie zastąpi, ani butów (bo symbolicznie rzecz traktując - jest bardziej drogą, drogowskazem); jako dzieło artystyczne - jest tylko dążeniem do, nigdy ideałem...pewnie dlatego rozwija się, trwa w postaci nowych nazwisk, nowych tomików... ale czasami jest prawdziwsza niż tzw. życie - bardziej szczera i pełniejsza, bogatsza w odcienie, niuanse... takie orzekanie co jest co chyba jednak mija się z sensem - czym innym jest refleksja zawarta w znaku literackim, czym innym jest spotkanie z synem, żoną, kochankiem, kolegą...w tych zdarzeniach także wiele jest poezji, wszak ta bierze się z życia, nie z papieru... J.S PS.- ale problem, temat frapujący, owszem...w tej postaci nie przemawia (do mnie); J.S
Marcin Katulski Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, wiem.
Marcin Katulski Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. NIE napisałem, że poezja to ideał, ale to, że nie ma substytutów.
dzie_wuszka Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 kawoławy nie uratowała nawet chęć ratownicza pointy. nudno wyszedł, sztandarowo, by nie rzec sztancowo (jak ulotki propagandowe), niezgrabnie. w dodatku, tak osobiście, pozwolę sobie się nie zgodzić - można zamienić poezję na cokolwiekbądzia
dzie_wuszka Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 a przy okazji przyszedł mi na myśl tekst z nieśmiertelnych Alternatywno, no! tylko nie substytutka! ;)
kasiaballou Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 tak, słabo. jak plakat z wątpliwymi hasełkami propagandowymi. ale pozdrawiam :) kasia.
Marcin Katulski Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 E tam. ;) Pozdrawiam.
Mr._Żubr Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 To ja za Jackiem zakrzyknę, że temat ciekawy, ujęcie już co najmniej średnie. Zresztą, kto się przejmuje poezją?;p Pozdrawiam
Marcin Katulski Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam nadzieję, że ktoś.
H.Lecter Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 w obłędzie zamieniając namiętność na dziwki rozmowę na cynizm Eee...co to za substytuty - dziwka nie wyklucza namiętności, rozmowa może być cyniczna...
Marcin Katulski Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z dziwką walisz się namiętnie. To ciekawe. Tak może być cyniczna, ale jest już w pewnym sensie 'zatruta'. Tak samo jak owa 'namiętność' z aniołkiem przydrożnym. ;)
Magnetowit_R. Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 jak już o dziwkach gadamy to lepiej namiętnie walić dziwkę niż beznamiętnie swoją kobietę;)...yyyyyyy o poezji..... a teksty popsenek? np. widziała Morła cień? to nie substytut poezji? temat ok, z resztą nie po raz pierwszy łapiesz trudny temat, niby oczywisty tak, że się o nim nie pisze bo .......bo łatwo można wpaść w banał. I niestety nie uniknąłeś tego. zbytnia dosłowność - nie sygnalizujesz a wykładasz prawdy ostatczne, nie kodujesz, a walisz między oczy. żeby choć udolnymi ciosami a tu weselniaki;). na teraz tyle, pozdrawiam www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=81414 tu wiersz miszcza;) o podobnej tematyce
Marcin Katulski Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No, no.
Tomek Rybarczyk Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mi się skojarzyło z synestezją niektórych metafor w poezji ;) I może warto LA zamienić po prostu na Miasto Aniołów bo nie każdemu się skojarzy ten tyłek na chmurze? W środku za dużo wyliczanek - najlepiej moim zdaniem skończyć na wersie z rozumem i od razu przejść do ostatniej strofy.
Marcin Katulski Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mi się skojarzyło z synestezją niektórych metafor w poezji ;) I może warto LA zamienić po prostu na Miasto Aniołów bo nie każdemu się skojarzy ten tyłek na chmurze? W środku za dużo wyliczanek - najlepiej moim zdaniem skończyć na wersie z rozumem i od razu przejść do ostatniej strofy. Dobry pomysł. ;) dzięki, pozdrawiam. ;)
Rekomendowane odpowiedzi