Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja matka jest tłusta
pachnie śledziem w Wigilię
i lawendą w niedziele
ma rozstępy po trzech ciążach
i żylaki na brzuchu
od zaciskania pasa

mój ojciec był siwy
miał ręce bruzdami zorane
i rękawy w strzępach
od zakasywania

brat jest prawie łysy
włosy mu zeżarł paradoks kija
głupi ciągle duma
jak połączyć koniec z końcem

siostra za to jest niska
matka mówi
że stała nie w tej kolejce
ale jaka matka taka córka

a ja jestem poetą

Opublikowano

Kochani, dzięki za tak liczne komentarze. Jednak nie zagłębiajcie się w sam tytuł, faktycznie strzeliłem literówkę, i choć zrobiłem to przecież z nieuwagi, to podoba mi się zamysł teresy 943. :-)
Panie Biały, tak mówiąc szczerze, to jeden z nielicznych wierszy, który powstał stosunkowo niedawno. Reszta to głównie zakurzone dno szuflady. Wiersze sprzed kilku a nawet kilkunastu lat. Świerze dopiero zaczną się pojawiać.
a. mrozinski - to o czym mówisz nt tego wiersza, to jeden z moich ulubionych środków wyrazu... niedomówienie. A więc interpretujcie sobie go na wszystkie możliwe sposoby! :-)
Pozdrawiam!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zygzak i bakteria   to się nie mieści we mnie, ani wokół mnie nie rozlega, żebym potrzebowała definicji bardziej niż wrażenia celu   przekazu w poezji konsekwentnie, żebym potrzebowała dookreślać lub dekonstruować formę poprzez opis struktury   konsystencji, dyfuzji i cięcia oraz uderzenia. Metafora taka istnieje i ma się dobrze   na górnej półce z szansą na   Nobla. Lecz – we mnie, za mną,  przed mną – to się nie mieści, choć też na styku słów występuje.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zabawny.. "koniec świata".. takiego można każdemu życzyć... ;)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

... bardzo podobnie pomyślałam. To nie tylko "szprycha", to cała otoczka letniego krajobrazu.    ... znam z realu, gdy jadę rowerem po takiej drodze.... :) Ładnie.
    • Pękła fasada  Jest beton  Patrzę  Daleko  Pięknie  Patrzę  Z bliska  I tak  Beton jest szary  Nie ma w nim zdjęć  Nie ma słów  Jest tylko chłód  Który wchodzi w kości  Daleko to galeria  Z bliska ściana  Na której nic się nie zawiesi  Więc siedzę  Piszę  Słowo którego nie ma  Pękła fasada  Został beton  Zostałam ja  I tak
    • @Nata_Kruk   Bardzo dziękuję!    Dziękuję Ci za te ciepłe słowa - masz rację, takich Luiz jest wiele, choć rzadko o tym głośno mówimy. Cieszę się, że dostrzegłaś tę rosnącą w ciszy nadzieję - bo ona jest  najważniejsza.    Dzięki za techniczne rady - masz całkowitą rację! Pozdrawiam serdecznie! @piąteprzezdziesiąte   Bardzo dziękuję!    Dziękuję za to skojarzenie - nie znam tego filmu, ale postaram się  nadrobić! Może podświadomie coś ze zbiorowej pamięci o kobiecej samotności przeniknęło do wiersza. Dużo jest jej w literaturze.  Serdecznie pozdrawiam.  @Tomasz.O @MIROSŁAW C. @Natuskaa @Magda1973    Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...