Ze Gap Opublikowano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 wyobrażam sobie ciebie w długim, ponurym płaszczu gdy stoisz po zmroku na mokrej od deszczu ulicy nieodgadnionym wzrokiem spoglądając w przyszłość ja - - w czerń koszuli obleczona ukrywam się pośród kasztanów obserwując rudawy blask ich owoców w świetle lamp rzucających światło wyblakłe i mętne zbliżasz się chwiejnym krokiem lub oddalasz bezczelnie pewnym ty - - żarząca się wewnętrznie tajemnica skrywająca ducha minionych epok w sercu teoretycznie współczesnym mogę ci tylko wyznać bezgłośnie iż do walca zaprasza cię moja dusza pozwalasz mi ująć się za rękę po czym boleśnie zrywasz więź uciekając w mroki kasztanów
kasiaballou Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kurcze tak fajnie leciało, ale od "Tamże" spadało i spadło - jakby inna ręka, inny styl i zakradł się banał. pomyślałabym nad zmianą tej końcówki, a przy okazji można zrezygnować z interpunkcji, bo tylko przeszkadza przy czytaniu. może być dobry wiersz. pozdrawiam kasia.
ula Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 zgodzę się z przedmówczynią, co do słabszej i wymagającej zmian końcówki i interpunkcji.. od siebie dodam, że jest w tym wierszu coś jakby magnetycznego.. może te kasztany, podobno mają silne działanie energetyczne ;)) pozdrawiam :)
adam_bubak Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 mnie jeszcze denerwuje dusza porywająca na parkiet reszta jak powyżej końcówka ciągnie wiersz jak kowadło
Ze Gap Opublikowano 4 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Dzięki wszystkim za sugestie :) Przemyślałam, usunęłam znaki interpunkcyjne (faktycznie, jedynie obciążały wiersz), końcówka całkiem wywalona, zastąpiły ją te wersy, które ocalały z pod-końcówki. Duszę na parkiecie zastąpiłam proszeniem do walca, może jakoś się to dogra. Będę dźwięczna za wszelkie dodatkowe uwagi.
ula Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 mimo, że jest już lżej i lepiej, może jeszcze warto byłoby zupełnie pozbyć się wielkich liter i tych podwójnych myślników lub/i zaimków ja, ty? coś w tym rodzajuwyobrażam sobie w długim ponurym płaszczu stoisz po zmroku na mokrej ulicy tajemnie spoglądając w przyszłość w czerń koszuli obleczona ukrywam się pośród kasztanów obserwując rudawy blask ich owoców w świetle lamp rzucających światło wyblakłe i mętne zbliżasz się chwiejnym krokiem oddalasz bezczelnie pewnym jako żarząca się wewnętrznie tajemnica co skrywa ducha minionych epok w sercu teoretycznie współczesnym mogę tylko wyznać bezgłośnie do walca zaprasza cię moja dusza pozwalasz ująć się za rękę po czym boleśnie zrywasz więź uciekając w mroki kasztanów tak tylko grzebię, serdeczności, Ulka ;)
Ze Gap Opublikowano 4 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Ostatecznie zdobyłam się na usunięcie wielkich liter i lekkie prze-enterowanie. Wersów jako takich nie będę zmieniać, bo myślę, że te, które są, najlepiej oddają to, co mi w duszy grało; przykro mi to stwierdzić, ale w moim wewnętrznym odczuciu nieco oszpeciłaś mój wiersz swoją propozycją, Ulko ;) Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 hmm...tajemniczy "jesienny pan"...fajny wiersz tylko nie rozumiem, co znaczą podwójne myślniki, dla mnie kłócą się z gramatyką; osobiście pozbyłabym się wielkich liter w zaimnkach "Ciebie, Cię" a reszta wg mnie ok :) nieśmiała, rozmarzona dziewczyna (może także już jesienna) jest zauroczona jesiennym panem, ale cóż...on nie zwraca na nią uwagi, nie nawiązuje więzi... bardzo wymowne są tu "mroki kasztanów" - to tak widzę w skrócie, ale zaznaczam, że mam skłonnosć do nadinterpretacji, więc być może nie trafiłam... serdecznie pozdrawiam :-) Krysia
Ze Gap Opublikowano 6 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Wiersz powstał dość dawno, a emocje, które wtedy mi towarzyszyły, już straciły kolory. Faktycznie, miałam w sobie nieco marzycielstwa, dużo nieśmiałości i niepewności, jak postąpić. Zauroczyłam się osobowością człowieka, który początkowo dążył do stworzenia ze mną ciepłej, przyjacielskiej relacji, ale do dziś brakuje mu taktu, dojrzałości i zaufania, więc dość gwałtownie dobra znajomość uprościła się do wymiany kilku zdań na tydzień. Pozdrawiam i dzięki za komentarz :) Ps. faktycznie bez wielkich liter wszystko gra. Co do podwójnych myślników, sama nie wiem - chciałam w pewien sposób podkreślić strony "konfliktu interesów" i spontanicznie wybrałam właśnie taką formę podkreślenia.
Rekomendowane odpowiedzi