Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Mały wóz

Rekomendowane odpowiedzi

już podjechał czarny wóz
położyłem w spadku róże
w dłoniach mały różaniec
i zastygła tak dawno krew

w miejscu stanął świat
ze swoimi krajobrazami
na białej poduszce śnisz
w objęciach Morfeusza

krople łez pokryły oczy
dziecko mówi sypią piach
tato. czy mama umarła
opowiem jak żyje i żyła

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Krysiu , a widzisz i po co mi takie wiersze piszesz dot. Twojej poezji, że mnie rozbraja i idąc śladami smutku pióro kreśli martwe litery. Teraz pewnie wiesz o co mi chodziło w komentarzu pod Twoim wierszem i przez Ciebie taka wene we mnie pulsuje i ładnie tak. Czy tak wygląda przyjażń?

serdecznie i cieplutko

13

Krysiu , a widzisz i po co mi takie wiersze piszesz dot. Twojej poezji, że mnie rozbraja i idąc śladami smutku pióro kreśli martwe litery. Teraz pewnie wiesz o co mi chodziło w komentarzu pod Twoim wierszem i przez Ciebie taka wene we mnie pulsuje i ładnie tak. Czy tak wygląda przyjażń?

serdecznie i cieplutko

13
hehe... zalotnie brzmi ten komentarz :) jak widać pięknie się dostroiłeś i to wcale nie są "martwe litery" tylko wzruszająca liryka...uwierz, na taką poezję będzie zapotrzebowanie tak długo jak długo będą ludzie o wrażliwych sercach :) w imię przyjaźni napisz jeszcze coś, proszę :):)

ech, "Tajemnico"! życzę weny i poetyckich skrzydeł... rozwiniętych :)

serdeczności :)
Krysia

Krysiu jak mi rozwiniesz skrzydła, więc czekam na Twój ruch. Ty napiszesz np o zdradzie , a ja o przyjażni, gdyż śledzę Twoje poczynania i zazwyczaj szybko się uczę i jak mawiają ty jesteś mistrzyni jam tylko uczeń, ale nie przejmuj się, gdyż zawsze są odstępstwa od normy, więc Ty będziesz na szczycie.
sorki muszę lecieć ba mam skrzydła , a czas mnie goni

do wieczorka i miłego dnia

serdecznie

13

Poza tym, ten wiersz się prosi o interpunkcję (w takiej formie jak jest) Nie widzę uzasadnienia dla jej braku - za to widzę dotkliwy jej brak. Ale można inaczej frazować i wtedy ...

podjechał czarny wóz
dałem ci cały mój spadek
róże
w dłoniach mam (jak) różaniec ---> wprowadza pewną dodatkową wieloznaczność,
prawda?
a krew zastygła
dawno ------> przeniesienie tego słowa spowoduje, ze można je
świat zamarł a ty czytać w dwie strony (podobnie jak z 'róże' wyżej)
śnisz w objęciach Morfeusza

skraplają się oczy
sypią piach tato
opowiedz jak żyła

Wiem wiem spora ingerencja, ale to bardziej moja własna interpretacja. Celowo zmieniłam wersyfikację. Moim zdaniem tak byłoby i czytelniej i wieloznaczniej.

Pozdrawiam

LadyC

Witaj LadyC szokujesz mnie tym komentarzem, ale uroczo, więc uśmiecham się do ciebie i tak sobie myślę

bład logiczny-----spadek, a nie przyszło Ci do głowy, że można umrzeć żyjąc razem z odejściem innej osoby, tutaj wschodnia filozofia się wkrada w której jest uzasadnienie tego błędu.

czyja krew? tutaj kontrowersja się wkrada i biorąc powyższe pozostawiam to dla odbiorcy, gdyż krew może być peela, jak zmarłej

w miejscu stanął świat----czyli nife nie obracało go dookoła osi inaczej kula ziemska przestała się obracać i po orbicie i wokół jądra

krople łez aby dużo nie mówić cyt,,Łzy Syrakuzy"-,,Po twarzy Maryi i toczą się krople łez" jednak nie takie to masło,, aż maślane"

Drugi peel ba raczej podmiot liryczny wprowadzony jest celowo dla podkreślenia puenty i świadomy zabieg pisarski i nie wydaje się by dla czytelnika było to skomplikowane inaczej jak Szekspir wprowadzał duchy , magie itp chyba to jest uzasadnione samo w sobie.

Jednak , co do interpunkcji się zgadzam, gdyż wtedy nawet rytm jest inny, ale ten portal ma swoje prawa, a nie mi je zmieniać raczej tym wybornym i doskonałąym Pisarzom

Dziękuję za wnikliwy komentarz i odwiedziny aha LadyC więcej nie będę bronił wierszy, gdyż w poezji nie o to chodzi, albo jest czytelna albo nie i jakaś idiotyczna obrona nie ma tutaj racjonalnego uzasadnienia, gdyż jak świat światem każdy ma inny punkt widzenia z perspektywy wiedzy

serdecznie i ciepło

13

Sfinksie
Nie chodzi o obronę poezji ale to warsztat? Tak czy nie?
Zatem czytelnik może sobie tu robić z wierszem co zechce ;)
A autor może się tym przejąć albo ... uśmiechnąć się i pomyśleć swoje
Może też nawiązać dialog z czytelnikiem - co chyba niniejszym czynimy (?)

No to na tyle obrony mojego komentarza

Twoje tłumaczenia niestety mnie nie przekonały bo wiersz rozumiem, a że nie podoba mi się sposób zapisania tego - to już subiektywna (a może nie do końca) sprawa
Spróbuj to wrzucić na nieszufladę, JL, poezje.com - sam zobaczysz co z tym zrobią czytelnicy

Tutaj panują inne zwyczaje ale wszędzie jest tak, że jak już wiersz puszczasz 'wolno' to czytelnik ma prawo zrobić z tym co zechce, o ile nie jest to co robi złośliwe a na 'krytykę' nie ma się co obrażać, tym bardziej na czytelnika.

A ze mnie choć poetka marna - to jednak czytelnikiem jestem wyrobionym i wiem co piszę, choć wcale nie musisz się z tym zgodzić ;)

Pozdrawiam

PS
Stanął w miejscu - to jest 'masło maślane' nawet jeśli zrozumiałam o co idzie - taki zapis jest niepoprawny

Wprowadzenie nowego peela - może Szekspir i wprowadzał duchy ale ... nie każdy jest Szekspirem - tutaj ten zabieg zwyczajnie nie ma uzasadnienia, msz oczywiście.

Życzę miłego dnia :)
LadyC