Sfinks13 Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 o poranku zamknęłaś oczęta w chmury rydwanem pędziłaś ciemność okryła rodzinny dom który zamarł razem ze mną wonne róże martwe się stały winorośl zwiędła tuląc drzewa w piaskownicy leżą zabawki lecz ciebie w ogrodzie nie ma przez łzy widzę żwawą postać która śpiewa i głośno się śmieje proszę nie wsiadaj do zaprzęgu cisza przerywa żałobne milczenie
LadyC Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Nie znoszę kiedy mężczyźni płaczą Nigdy nie wiem jak się zachować ;)))
teresa943 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 no nie, dla mnie cudo! wzruszyłam się do łeż...znam to uczucie aż za dobrze, na razie nie zinterpretuję, muszę z tym się przespać...jedno strzelę: "odjechała" rydwanem matka lub żona, a najprawdopodobniej córeczka (te zabawki w piaskownicy); serdecznie pozdrawiam :):)
Sfinks13 Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Lady C Płakać to nie wstyd, a wręcz przeciwnie, a uczenie dziecka typu ,, nie płacz" jesteś chłopcem jest błędnym pojęciem i dobrze nie wróży, gdyż to jest wpajanie przez rodziców nie okazywanie uczuć, co ma w sobie złe następstwa w wychowaniu. Jednak odnośnie mojej osoby , to popieram Twoje zdanie serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Krysiu mówiłem, że zmieniam styl ,, córka" serdecznie i ciepło sorki nie mam czasu 13
LadyC Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na szczęście nie mam syna ;)) Nie skrzywię
otto m Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 po oczętach już nie chce się czytać skąd się biorą takie słowa?
Sfinks13 Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 otto m skoro, tylko czytasz do ,, oczęta", to żegnam i napisz do Miodka on zapewne Ci odpowie skąd w j polskim wzięły się takie słowa, jak ,, oczęta", a tak dokładnie skąd wzięła się pieszczotliwość tego słowa serdecznie 13
Sfinks13 Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Lady C jeszcze kto wie może doczekasz się potomka, albo wnuka i co wtedy? Okazywanie uczuć nie jest czymś złym seredecznie i cieplutko 13
Bernadetta1 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 same ,,oczęta'' to jeszcze nie dramat;) w sumie moze byc:) Ja bym po pierwsze- zlikwidowała szki przestawne, bo kłuja w oczy. W rymowanych sie je dopuszcza, ale u Ciebie jakos bardzo raza...po drugie ostatni wers bym w każdej zwrotce skróciła...wtedy podkreslisz rym- tylko musi byc konsekwentnie w każdej.W sumie mnie zaciekawil wiersz, ale spore przerobki bym sugerowała...pozdr.
Grażyna_Kudła Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Sfinksie swoim wierszem uderzyłeś w najsmutniejsze struny mojej duszy pozwól że zamiast komentarza jako odpowiedź na Twój wiersz napiszę Ci swójw klatce czasu na Twoich warkoczach tańczyły motyle na policzku nosiłaś ślad uśmiechu mamy falbanka sukienki trzepotała w podskokach białe obłoki spływały na różdżkę przyklejoną do Twojej ręki omijam sprzedawców waty cukrowej nie kupuję szminki motyle umarły bo nie ma warkoczy pozdrawiam serdecznie
Adam Rozezweig Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o to to ... Też mnie to intryguje. Strasznie płaczliwe to wszystko, a [quote]wzruszyłam się do łeż i [quote] Sfinksie swoim wierszem uderzyłeś w najsmutniejsze struny mojej duszy Prowadzi do Konkluzji że, albo ja jestem przeraźliwie infantylny, albo Panie są ekstremalnie stare. Przy całym szacunku dla autora (który wydaje się być sympatyczny), takich wierszyków w tym tygodniu przeczytałem czterdzieśći, a jest środa ! Te wszystkie smutne wiersze o samotności są dla emerytów, ew. gimnazjalistów i nie wolno kurwa takiego czegoś publicznie uskuteczniać ! Pozdrawiam Zuzia
Pablo_Pikaso Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 13 życie doświadcza wszystkich każdy z nas tak jak peel opłakuje utratę bliskich ale tu trzeba twardym być a nie "miętkim" i nie dać się złamać komentarzom rodem z rynsztoka szacuneczek
teresa943 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Popieram Cię Pablo, choć wydaje mi się, że najlepiej, takie komentarze ignorować, bo nie są warte, by im poświęcać czas. A wiersz "13" jest po prostu z życia i dotyczyc może zarówno starych jak i młodych. Prżepraszam Cię Sfiksie, że pod Twoim wierszem odnoszę się do "owego" komentarza, ale po prostu nie mogłam się powstrzymać i poparłam wypowiedź Pabla. pozdrówki
Sfinks13 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo wielkie dzięki za sugestie jednak mogę zmienić szyk w wersie ,,wonne róże martwe się stały", gdyż już i tak występuje inwersja czasownikowa ale co do skrócenia ostatnich wersów to mam wątpliwość odnośnie stracenia rytmu. Jednak Ty jako znawczyni poezji może mi przedstawisz przykład skrócenia wersu oczywiście, to prośba, bo sam nie podołam serdecznie 13
Sfinks13 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zaprawde jest to piękny wiersz aż mi struna przy harfie pękła, piękna przenośnia warkocze i motyle, a piękno w tym wierszu, to cieknące liryczne łzy serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zuzia ciekawa jest Twoja wypowiedz, a jeszcze ciekawszy napis pod nikiem Adama, który jest odnośnikiem do Szekspira, więc zastanawia mnie dlaczego okrywasz się szekspirowskim teatrem jako Twoje motto. Szekspir stworzył dramat, a to nic innego jak tragizm, którego do dziś nikt nie pokonał, a Twoja wypowiedz kieruje mnie w stronę komedii, czyli Molier. Może zmień motto na Harpagon Jedna rada nie ubliżaj nikomu ze względu wieku, bo tym ujmujesz swoją godność i okazujesz, że nie masz szacunku do własnej osoby, gdyż nie masz do innych. 13
Sfinks13 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Pablo dziękuję ze odwiedziłeś marnego literata i taka to czytających zapłata:):):):)wiesz czasami sam się do siebie śmieję z komentarzy ale cóż zrobić każdy ma prawo do wypowiedzi. Jedno Ci zdradzę ten portal jest taki, że gdybyś nawet napisał lepiej niż Szymborska, czy Miłosz sławy polskiej liryki to i tak zostaniesz zbesztany z każdej strony. To są anomalia tego orga, gdyż zamiast wspierać młodych poetów, to zazwyczaj się ich zniechęca do pisania, a to dobrze nie wróży wspólczesnej literaturze. Ja już się przestałem tym przejmować, ale czasami się zastanawiam dlaczego tak jest odpowiedz jest prosta : zazdrość , zawiść, brak obiektywizmu, a najważniejsze, gdzie u tutejszych poetów zatracił się humanitaryzm i wykształcenie, gdyż żadny mędrzec nie jest wstanie przekreślić niczego, bo nie może, gdyż skoro myśli to pewnie o tym wie serdecznie i z całym szacunkiem 13
Sfinks13 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Krysiu nie musisz przepraszać, a pisz co chcesz pod moimi wierszami:):):)Jakby nie było to jesteś krytyk Białogłowo! Twoje oczęta są tak urocze jakem asan na zdrowie starkę wznoszę:):):) w tym tkwi kwiecista polska mowa i chwała jej za tyle słów, gdyż inne kultury nie mają takich wiesennych bzów serdecznie i ciepło 13
Adam Rozezweig Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szekspir to jest tam mocno drugorzędny. Google: Himilsbach (potem Google: Maklakiewicz) Kajam się (troche), ale po trosze mnie dalej "najsmutniejsze struny mojej duszy" łaskoczą :] Nie no dobra, dalej uważam "najsmutniejsze struny mojej duszy" za najbardziej durnowaty kawałek jaki przeczytałem od czasów swoich z gimnazjum.
Rekomendowane odpowiedzi