teresa943 Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 snując bawełnę dni na tropach niepokoju poprzez mrok gonię z nadzieją mijam serpentyny boksując słabość i wciąż jeszcze wierzę że gdzieś w oknie płoniesz dla mnie jak lampka oliwna wierny w czekaniu aż dojdę
Oxyvia Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Tereso, wiersz bardzo ekspresyjny, pełen lęku przed samotnością, niespokojnej nadziei na miłość. Ale w pierwszej strofie jest przeładowana metafora "dopełnieniowo-okolicznikowa": "snując bawełnę - (gdzie?) - na tropach - (czego?) - niepokoju - (czego?) - mrocznej drogi - (z czym?) - z wiarą gonię - (co?) - nadzieję" Ciężko się czyta tak naładowane rzeczownikami zdanie.
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chylę czoło i przyznaję się "bez bicia" - mea culpa! Wczoraj hehe... chyba zaćmiło mi umysł i już po wklejeniu doładowałam ciężkością pierwszą zwrotkę; obecnie wróciłam do pierwszej wersji...nie wiem, ale chyba lepiej?snując bawełnę dni na tropach niepokoju w mroku wiary próbuję dogonić nadzieję Dziękuję za wnikliwą analizę. Serdecznie pozdrawiam Oxyvio :)
Bernadetta1 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. metafory dopełniaczowe nie sa złe Krysiu,tylko ze ten wiersz nie jest obszerny.Troszke poeliminuj i bedzie ładna liryczna nuta...cmook:)Beata
zak stanisława Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 mijając serpentyny boksuję słabość i wciąż wierzę że gdzieś płonie dla mnie lampka miłości w czekaniu wierna dla mnie tylko to! tereso! cmook
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Oszczędny w słowach, co daje pożądaną lekkość. Odczuwam jednak pewien nadmiar pojęć w rodzaju "wiara, nadzieja, miłość"... Przydałoby się to bardziej ukryć... między wersami.
Wałodzia Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oxyvia słusznie doradziła. Poplątanie zniknęło. Mam jednak, i chyba nie tylko ja, wrażenie, że jedna niejasność ustąpiła po prostu miejsca następnej. Mówiąc najprościej, zbyt niedopowiedziane. Dlaczego? Prawdopodobnie przez pointę. Ja jednak nie jestem do końca pewien, co Pani chciała powiedzieć. Polecałbym wrócić do genezy i ją ponownie, a raczej dostatecznie, uzewnętrznić. Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. To i tak dużo! Serdecznie podrawiam :)
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za pochylenie i opinię. Chyba już nic nie będę ukrywać, przynajmniej na razie. Wiersz w warsztacie dośc długo przechodzil metamorfozę. Serdecznie pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oxyvia słusznie doradziła. Poplątanie zniknęło. Mam jednak, i chyba nie tylko ja, wrażenie, że jedna niejasność ustąpiła po prostu miejsca następnej. Mówiąc najprościej, zbyt niedopowiedziane. Dlaczego? Prawdopodobnie przez pointę. Ja jednak nie jestem do końca pewien, co Pani chciała powiedzieć. Polecałbym wrócić do genezy i ją ponownie, a raczej dostatecznie, uzewnętrznić. Pozdrawiam. Zbyt niedopowiedziane? Są sprzeczne opinie, ponieważ dla niektórych jeszcze powinnam ukryć co nieco lub wyeliminować. Zobaczę, co inni powiedzą, jednak dziękuję Panu za czytanie i komentarz. Miło Pana gościć. Serdecznie pozdrawiam.
Wałodzia Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oxyvia słusznie doradziła. Poplątanie zniknęło. Mam jednak, i chyba nie tylko ja, wrażenie, że jedna niejasność ustąpiła po prostu miejsca następnej. Mówiąc najprościej, zbyt niedopowiedziane. Dlaczego? Prawdopodobnie przez pointę. Ja jednak nie jestem do końca pewien, co Pani chciała powiedzieć. Polecałbym wrócić do genezy i ją ponownie, a raczej dostatecznie, uzewnętrznić. Pozdrawiam. Zbyt niedopowiedziane? Są sprzeczne opinie, ponieważ dla niektórych jeszcze powinnam ukryć co nieco lub wyeliminować. Zobaczę, co inni powiedzą, jednak dziękuję Panu za czytanie i komentarz. Miło Pana gościć. Serdecznie pozdrawiam. To, że zbyt niedopowiedziane, nie oznacza, że słów za mało. Z pewnością można inaczej odczytać moją radę. Pozdrawiam i cieszę się z bycia mile widzianym.:)
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 zrozumiałam dobrze, tylko może niezbyt jasno to wyraziłam nawiązując do poprzednich komentarzy :)
Oxyvia Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Tak, teraz jest lepiej wg mnie. Fajnie, że moje czepialstwo czasem na coś się komuś przydaje. :-)))
teresa943 Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W takim razie, Oxyvio, dziękuję za "czepialstwo" :-))
teresa943 Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z całego serca dziękuję Fagot :) Serdecznie pozdrawiam.
bestia be Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Juz pisałem o tym wierszu w warsztacie podoba się krótko i na temat i kocham taką poezję w wykonaniu Cool Krysia serdecznie pozdrawiam aha zawsze mnie męczą domysły w Twoich wierszach, ale to daje mi satysfakcję i wiem wtedy, że poezja ma urok, gdyż coś zagadkowego zawsze ciągnie mądrego, to do innych ja siebie określam głupiego:):) bużka za wiersze
teresa943 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ooooo "Cool"! Dobrze, że nie widzisz jak się rumienię :) Bestio, domysły to dobre ćwiczenie na szare komórki, a jeszcze do tego z zagadkowym urokiem :) Dziękuję. I jeszcze jedno. Nie określaj siebie tak brzydko! Jesteś homo sapiens! Buźka... po koleżeńsku! Krysia
Rekomendowane odpowiedzi