Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też radzę zacząć od początku, bo to jest fatalne.
Jak można "otworzyć wolną przestrzeń"?
Tekst (cały) balansuje na wyświechtanej metaforyce, pogrąża się tak, że pod koniec to już tylko nóżki wystają z otchłani tego wszystkiego, co tam jest.
Specyficzna też jest interpunkcja, dwukropek to jakieś novum i nie do końca wiem, jaki czas "zadumy" na niego przeznaczyć.
A teraz idę zastanowić się, jak "niebo" może "zapełniać przestrzeń". Jak wrócę, to może tego potworka już nie będzie.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Być może pozytywne są Twoje myśli, ale wierszydło wyszło bardzo słabe :( Jeśli ma być wiara, nadzieja, miłość, przestrzeń...,to powinny one wypływać z tekstu najlepiej bez użycia tych słów.(?) Sama się przekonałam, że pozytywne emocje dużo trudniej przelać na papier niż negatywne, tak żeby nie zakrawało o patos, banał. Minus na zachętę. Pozdrowienia.
Opublikowano

i tu właśnie pojawia się problem jak dyskutować/opiniować takie wiersze osób bez nanograma samokrytyki???
nie chce mi się pisać że wiersz jest bez sensu i że infantylny, a w ogóle to jakiś potworniak nie przypominający wiersza, bo mi koleżanka napisze że dla niej "pozytywny" i klops.
pewnie mój "pozytywny" minus też niczego nie zmieni, więc bez nadziei, ale zaapeluję:
zmykaj stąd, skarbie, bo zaraz będziesz wstawać z Z dla P, czego temu czemuś w/w z serca i prawicy życzę;)
pozdr zniesmaczona aga

p.s. co do takich sytuacji to naprawdę skrupuły są chyba grubą przesadą...
Opublikowano

Być może pozytywne są Twoje myśli, ale wierszydło wyszło bardzo słabe :( Jeśli ma być wiara, nadzieja, miłość, przestrzeń...,to powinny one wypływać z tekstu najlepiej bez użycia tych słów.(?) Sama się przekonałam, że pozytywne emocje dużo trudniej przelać na papier niż negatywne, tak żeby nie zakrawało o patos, banał. Minus na zachętę. Pozdrowienia.

Niestety mam podobnie. Pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   I dziękuję za rozmowę!   Łukasz Jasiński 
    • @Annna2 Każde echo powiązania mnie z tymi mistrzami, jest dla mnie zaszczytem. Pozdrawiam Cię.
    • Jestem ostrzem  Które zatapia się    W twoim ciele    (Jest go tak wiele)   I już nie zobaczysz jutra  Ani promieni słońca    Bo to cierpienie będzie  Trwać bez końca    Aż po bezkres gwiazd  Wieczna nieskończona trauma         
    • w porywach wiatr zmienia kolory zieleń błądzi w słowach   kiedy patrzysz mi w oczy zawężam się wokół drzewa chwila grzechu Warta   nad rzeką zagubiona Ewa maluje jabłko będziemy zrywać i przytulać się do siebie
    • Karol mógłby przysiąc, że słyszy rozchodzący się w oddali hałas szkolnego dzwonka. Odruchowo zaczął zastanawiać się, czy jest to sygnał na przerwę czy zajęcia, aż przestraszony tym momentem ,,upupienia”, odwrócił się z powrotem tyłem do świata, otworzył drzwi, i postawił pierwszy krok w dół korytarza.   Przed małym chłopczykiem otworzyła się przestrzeń markotna i wydrążona spalenizną. Światło latarki nie docierało do sklepienia, dając wrażenie przestrzeni niemożliwej, nieeuklidesowo zmieszczonej parę metrów pod powierzchnią budynku. Po ścianach szły żelazne belki, a cała sala wyglądała jakby Karola, w ramach kary za wagarowanie, połknęła ogromna ryba. Blok światła bijący z wiszących w górze drzwi zaczął się powoli zwężać, aż skurczony do wąskiego ostrza dźgnął chłopca w plecy, po czym rozpuścił się w mroku jak idealne narzędzie zbrodni. Przeraziło Karola to, jak bardzo się nie bał. Sam, w podziemiu opuszczonej fabryki, zdawał się czuć jak u siebie, swobodnie wdychał morowe powietrze, wypełnione czymś, co w najlepszym przypadku mogło być węgielnym pyłem - powinien się bać! Ucieczka przed tym, kim sam sobie wydawał się być była wyczerpująca, tym bardziej kiedy nie wiedział czy faktyczny ,,on” jest goniącym czy zbiegiem. Hałdy węgla starały się wypełnić całe możliwe miejsce, pięły się w górę, aż na pewnej wysokości zlewały się z czernią ścian. Martwiła Karola chęć wspięcia się na jedną z nich, lecz każdy krok jedynie osuwał grudy węgla, cofając chłopca z powrotem na ziemię. Z każdym następnym rozgałęzieniem wnętrze olbrzyma zaciskało się coraz to ciaśniej wokół intruza. Chłopak słabł, jakby jelita podziemnych korytarzy wysysały z niego energię życiową. Nie było to przykre uczucie, nie przypominało nudności ani mdlenia, wydawało się bardziej oderwaniem od rzeczywistości, derealizacją z rzędu tych do których dążą ludzie oddający się medytacji. W zeszłe wakacje Karol, próbując skakać do wody na podmiejskim zalewie, poślizgnął się na molo i wpadł do zbyt głębokiej dla niego wody. Mama poszła chyba po coś do jedzenia, a dziesięciolatek zaczął na plecach spokojnie opadać ku dnu. Było to dziwnie błogie uczucie. Rozgrzane letnie słońce wbijało tańczące smugi w taflę wody, która od spodu jarzyła się anielskim widowiskiem kolorów i kształtów (gdyby tylko Monet chciał nurkować!), cały gwar przepełnionej plaży ustępował miejsca idealnej ciszy, która wraz z rześkim chłodem tworzyła oazę odpoczynku z której nie chciało się uciekać. Koniec końców, chłopak oczywiście zdołał wypłynąć, ale doświadczenie tonięcia zostawiło w jego umyśle dziwnie ponętny ślad. To uczucie wracało teraz ciągnąc za warkocz nostalgii (do czego? śmierci?). Karol obawiał się tego, gdzie uciekał jego duch. Nie chciał on przecież umierać! Widmo jutrzejszego sprawdzianu, chociaż w innym rzędzie wielkości, nadal zaburzało sobą horyzont. Ta fabryka nie miała stanowić końca, nawet nie do końca musiała istnieć, miała stać obeliskiem na drodze ku zmianie, mogła nią być każda inna, dlaczego więc nie mógł pokochać każdej innej? Strzępy żelastwa układały się w coraz to bardziej kubistyczne kształty, pajęczyny tłuste od zebranego kurzu zwisały z odnalezionego sklepienia.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...