amerrozzo Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 O filmie (źródło: Wikipedia) Gadające głowy to czarno-biały film dokumentalny Krzysztofa Kieślowskiego z 1980 roku. Kieślowski w 1979 roku przeprowadził swoistą sondę socjologiczną polegającą na zrobieniu wywiadów z setkami Polaków. Podczas wywiadów Kieślowski zadawał cztery pytania: w którym roku się urodziłeś? kim ty jesteś? co jest dla ciebie najważniejsze? czego byś chciał (czego oczekujesz od przyszłości)? Z zarejestrowanych materiałów wybrał 44 osoby, które uporządkował chronologicznie od niemowlaka do stuletniej staruszki. W ten sposób powstał 14-minutowy, zbiorowy portret Polaków. Jak wyżej stwierdzono, dokument trwa jeno 14 minut. Tu są części po 4,5 minuty. Część 1. pl.youtube.com/watch?v=6vCvXWg_E1k Część 2. pl.youtube.com/watch?v=YqUR0Yxeb6I&feature=related Część 3. pl.youtube.com/watch?v=1cTKkhEcL5o&feature=related Adresa należy wkleić do paska przeglądarki. Nie trzeba dopisywać na początku niczego, samo się dopisze ;-) Zachęcam do obejrzenia.
Tova_Brink Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 ej... wielkie dzięki amerozzo! Właśnie dowiedziałam się na jakiej podstawie powstała piękne piosenka Myslovitz "Gadające głowy 08-06". Naprawdę, wdzięczę się. ;p :-]
Ania_Kos Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 o łał. na pewno obejrzę jeszcze raz. na razie myślę, że to bardzo inspirujące.
amerrozzo Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Myslovitz często nawiązują do różnych filmów, jak widać nie tylko fabularnych, ale też i dokumentalnych. Mój ulubieniec: "Jestem inżynierem chemikiem. A obecnie... piję. A czego bym chciał? Właściwie niczego, wszystko jest w porządku". Pozdrawiam.
Wiktor_Bukowski Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 dzięki za przypomnienie z Kieślowskiego. toż to warto. pozdrawiam :)
Tova_Brink Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, tak, wiem o tym doskonale, ale pierwszy raz zbieżność jest tak silna:"Gadające głowy 80-06"Ja nie bardzo wiem kim jestem sam A ja trochę inny niż ten świat Chciałbym chyba nie chcę nic Ja malować konie i Samochodem białym być Marzycielem wolnym nie mam wad Ja właściwie nikim to będzie trwać Być człowiekiem znaleźć chcę Uratować zycie raz Tylko dziś i mocno stać Ja jak wszyscy jestem taki sam Wszystko mam i chciałbym Zmienić coś lecz nie wiem co I co byś chciał? Kim jesteś teraz powiedz mi? I co byś chciał? A co tu najważniejsze jest? Dwie powieści dzieci to co mam Ja chemikiem piję parę lat I właściwie jest ok Wiem na pewno nie chcę nic Sprawiedliwy świecie przyjdź Są wspomnienia na marzeniach kurz Mam sto lat i chciałbym Tylko trochę dłużej żyć I co byś chciał? Kim jesteś teraz powiedz mi? I co byś chciał? A co tu najważniejsze jest? Dobrze, że spotkałem tylu ich Wyjątkowych zwykłych tak jak ja I powiedzieli mi Że bez marzeń pragnień tych Życie wtedy traci sens www.myslovitz.pl/tekst.php?it=24 szkoda, że sprzęt mi nie pozwala na obejrzenie nawet fragmentów doklejam: www.youtube.com/watch?v=g9JFS08H9MM :-[
Wiechu J. K. Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Posłuchałem i poczytałem z wielką przyjemnością. Takie to prawdziwe i ludzkie. Dziękuję!
Jimmy_Jordan Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 ktoś widział Refren kieślowskiego? albo ktróki film o zabijaniu?
Eliasz Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja nie - stary głupi palacz z niego był, jest i nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi