a._mrozinski Opublikowano 16 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Chciałem napisać o tym w wątku dotyczącym rodziny, ale uznałem, że przyda się nowy. Kim jest poeta? Czym różni się od osoby piszącej wiersze? Kiedy ktoś kto pisze, staje się poetą? Nie mam pojęcia jak na to patrzeć. Co wy o tym myślicie?
Jimmy_Jordan Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 wiersze mają wynikać z życia mają być pamiętnikiem jakby wtedy osoba pisząca staje się poetą chyba ale to ciągle negatywnie nacechowany wyraz zdrówko Jimmy
Tova_Brink Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 w moim rozumieniu to jest świadomość słowa, kontrola nad używaniem słów myślenie bardzo solidne i głębokie nad sposobami przekazu na razie tyle :-]
Pancolek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Jak kto wyda takiego dajmy na to tomika to poeta a jak nie wyda to dupa nie poeta czyli ja
Tova_Brink Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pancuś, nie pij już :-]
Pancolek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pancuś, nie pij już :-] ;((
Tova_Brink Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 no dobrze... prosty przykład: poeta przyjmuje krytykę ze zrozumieniem i spokojem - jak Pancuś, piszący wiersze miota się i opluwa ekran jak [tu wstawić wybrany nick] :-]
myślątko Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 zrozumienie i spokój to jedne z podstawowych cech mojego charakteru, ale czy to czyni ze mnie poetę? wątpię
Adam Śmigielski. Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Kto by się martwił takimi beztedami
amanita Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Biorąc pod uwagę tą definicję -> www.portalwiedzy.onet.pl/93537,,,,poeta,haslo.html myślę, że nikt nie będzie mógł nazwać się poeta/poetką. Gdyby spojrzeć z odrobiną humoru, przez pryzmat nonsensopedii - to łatwo zauważyć, że mamy dużo poetów na tym forum -> www.nonsensopedia.wikia.com/wiki/Poeta Chyba najtrafniej ujął to 'wyzwanie' Gombrowicz: "Poeta dnia dzisiejszego powinien być dzieckiem, ale dzieckiem chytrym, trzeźwym i ostrożnym. Niechaj uprawia poezję, lecz niech w każdej chwili będzie zdolny zdać sobie sprawę z jej ograniczenia, brzydot, głupot i śmieszności – niech będzie poetą, lecz poetą gotowym w każdej chwili poddać rewizji stosunek poezji do życia i rzeczywistości. Niech, będąc poetą, nie przestaje ani na chwilę być człowiekiem i niech człowieka nie podporządkowuje "poecie". " Osobiście wydaje mi się, że bedziemy poetami (poetkami) w momęcie, gdy ludzie zaczną nas takimi postrzegać - wszystko inne będzie subiektywne. Pozdrawiam, amanita.
Bernadetta1 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hahahahha Pancuś Ty jesteś jednak niesamowity:):)pozdrawiam rozbawiona do łez;)
Wątpliwy Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Najlepiej bez zbędnych definicji bez odrobiny lęku bez ukrytej łzy zasłyszeć gdzieś z daleka znajomy wiersz przełożyć go na niezapomniany dzień, bo on zostanie na dłużej w ulotnej chwili poezja zatrzyma czas a poeta zawoła: "Chcę Cię jeszcze."
Wiechu J. K. Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 odpowiem wierszem: Poeta (część druga) poeta to... wrodzony talent duchowy tkacz słów wymownych przetwórca myśli nieskładnych słuchacz uważny krytyk rozważny umysł otwarty i spostrzegawczy poeta to człowiek stworzony z krwi i kości z filozofii natchnionym myśleniem odrodzony smutnym i radosnym poetyckim prawdziwym prostym i złożonym poeta to... ten co duszą gra na strunach strof Październik 2008
JacekSojan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 CIEKAWĄ formułę poety ogłosił dawno temu niejaki Tadeusz, Różewicz zresztą: "poetą jest ten który wiersze pisze i ten który wierszy nie pisze"; wynika z tego, że poeta wyróżnia się nie dziełem literackim a charakterystyczną postawą, pewnie zawsze aktywną, czujną, twórczą, otwartą; jest artystą na co dzień, w totalnym tego słowa znaczeniu, a więc w mówieniu, myśleniu, geście, postępowaniu...rozwinąłem tę myśl Różewicza, po swojemu ją interpretując; bo często zdarza się nam, słuchając kogoś, pomyśleć: o! to prawdziwy poeta...choć ten ów, kogo podziwiamy, nigdy nie napisał wiersza i bynajmniej nie ma takiego zamiaru... J.S PS.; i przeciwnie, czytając utwór np. p. Korzeniowskiego popadamy w wątpliwości czy wspomniany autor zamieszczonego tu tekstu jest poetą, a przecież słownikowo powinien nim być jako autor "wiersza", utworu literackiego z obligatoryjną pauzą tworzącą wersy... tak to się plecie na tym dziwnym świecie, boże kundle, rozganiacze chmur - jak nazywał poetów Cortazar, Julio zresztą...poeta bez wątpliwości, chociaż wierszy nie pisał... :)) J.S
begenerat Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawet jak zapali Pan - Bogu ogarek, i tak nie przestanie być grafomanem. Prymitywne jest przeświadczenie o własnej wielkości - to zwykły kundlizm. "Nie wystawiać tyłka - to nie będą go ci obrabiać" - mawiał Józek spod Lubomira. I się nie mylił. PS. Te pogrubione poezyje wysłałem do św. Piotra - rozliczy Was Wiesław - ostatecznie, oj rozliczy...
JacekSojan Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawet jak zapali Pan - Bogu ogarek, i tak nie przestanie być grafomanem. Prymitywne jest przeświadczenie o własnej wielkości - to zwykły kundlizm. "Nie wystawiać tyłka - to nie będą go ci obrabiać" - mawiał Józek spod Lubomira. I się nie mylił. PS. Te pogrubione poezyje wysłałem do św. Piotra - rozliczy Was Wiesław - ostatecznie, oj rozliczy... vox populi - vox Dei :))) J.S
Wiechu J. K. Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 ah, dwa trolle....
JacekSojan Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak peh to peh...siła złego na jednego... J.S
Wiechu J. K. Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak peh to peh...siła złego na jednego... J.S Eh tam, zaraz siła złego na jednego, po prostu małe nieporozumienie, a tak na marginesie panie Sojan to poezję trzeba czytać ze zrozumieniem...ostatnie zdanie tego wiersza, ”tak myślę, że to ja” było adresowane do wszystkich czytających. Z poważaniem! Wiechu
JacekSojan Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 panie poeto Korzeniowski - polski język ma swoją ortografię jeśli chodzi o "ah" i "eh"... J.S
Rekomendowane odpowiedzi