Patryk_Nikodem Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z nutrii to najlepsze płaszcze robią
a._mrozinski Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Nie jestem wielkim kucharzem. Moja specjalność to jajecznica z tartym żółtym serem :P
JacekSojan Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 danie idealne to wino do wina; można przeplatać winem, a czasami Olesią (tzn. jej wierszami); :) J.S
Almare Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Droga Olesiu ! Postanowiłem odpowiedzieć na Twój apel i wklejam przepis na pieczarki, którego jestem autorem. Chciałbym rozpropagować ten rodzaj przyrządzania grzybów a pieczarek w szczególności. oto przepis z cyklu: Pogotuj ze mną mamo Gotuj ze mną mamo Nie bądź taką nieczułą ścianą Ugotuj coś smacznie i zdrowo Zrób to, nie kręć przecząco głową Niech moja prośba do Ciebie dotrze Ugotuj bo jest mi z głodu niedobrze Widzę jesteś blada Tak przypominasz nadętą sowę Mamo, ja ci pomogę Kupię pół kilo pieczarek Najlepiej małe i twarde A jak je przyniosę Ty pokroisz je nożem Tylko nie w kokardę Najpierw na połówki dwie A potem plasterki równe Nie za cienkie nie za zgrubne Tak by smak był i czuć było kruchość Pamiętaj, do gotowania potrzebna jest czułość Masła weź łyżek dwie Nie żałuj Dodaj cebuli posiekanej nie za drobno Trzaśnij na patelnię kostkę rosołową Smaż szybko nie za ostro Mieszaj tak by cebulę zrobić kolorową Najpierw żółtą a później brązową Na koniec dodaj cukru odrobinę Mamo, znowu wchodzisz na drabinę Mamo to takie proste Cebule usmażoną lekko przydymioną Zalej śmietaną 18- stką Zagotuj nie zwlekaj Teraz od patelni nie uciekaj Szybko dodawaj grzyby i przyprawy Sól, pieprz czarny i biały i pieprz ziołowy A jak smak będzie gotowy Majeranek- dużo oczywiście Koperek na koniec Czujesz,jak pachnie Prawda, że zajebiście! Jakie są tajemnice w tym przepisie? 1) cebula lubi cukier i powinna być lekko słodka i skarmelizowana. 2) grzyby( wszystkie )lubią sól, która podkreśla ich smak. (dużo soli, nie bać się, solić ) 3) grzyby przyprawiamy białym pieprzem ( dużo, na ostro ); pieczarki dodatkowo pieprzem ziołowym i majerankiem ( nie żałować ). 4) pieczarki w tym przepisie mieszamy z gorącym śmietanowym sosem i nie dusimy! Zaledwie podgrzewamy kilka chwil na wolnym ogniu, powinny być surowe, aby zachować swój własny aromat i smak. Ciepłe grzyby uwalniają zapach i poprawiają smak, uduszne jak to uduszone, są kaput!:))) Polecam, zaskoczysz biesiadników bukietem smaków i zapachów . Pozdrawiam.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 O, ja lubię sałatkę z: tuńczyka, ananasa i kukurydzy, i majonezu. Do tego pajda chleba.
Agnes Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 proszę, wprowadź się do mnie :)))
Rekomendowane odpowiedzi