Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dialektyka

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wydaje mi się, że rozmawiamy zupełnie o czym innym, to co napisałem było pewną grą na pograniczu filozofii i poezji nie zaś próbą upupienia liryki. Inna jest też sprawa czy przedmiot rozmowy jest w całości zrozumiały dla każdej ze stron, bo zarówno to co napisałeś teraz jaki i wcześniej dialektyką niestety nie jest, a przecież tu właśnie o to chodzi.
Dla mnie jest równie niezrozumiałe, dlaczego ktoś miałby zamieszkać w sztuce?
A dusza? Skoro istnieje to należy do innego świata, niż sztuka a już pojęcie dom
samo w sobie ma sztywne, materialne ramy.
Zbyt dowolne, wręcz scholastyczne wyciąganie a to domu, a to sztuki, to znów duszy.
Dlatego wyraziłem swoją wątpliwość.

Pozdrawiam
Dusza to psychika – zmysły i dla mnie sztuka zawsze będzie ich domem do którego warto i trzeba wracać. Sztuka jest realna ale jej przekaz, swego rodzaju magia już nie. I zdecydowanie wolę pozostać w tym przekonaniu nawet jeśli jest błędne.

Według religii (nie tylko) dusza to coś więcej niż psychika i zmysły. Jakby drugie ja, niezależne od naszych doświadczeń, percepcji, a tym bardziej myśli. Ale nieważne. Podzieliłem się wątpliwościami
co do zbyt ogólnego, lub raczej dowolnego potraktowania tych czterech elementów:
sztuka, dom, dusza, ciało (ja). Jeśli je coś łączy ze sobą, to najprędzej to, że
Taką samą sztuką jest wybudować tanio dom, co utrzymać jak najdłużej duszę przy sobie :)

Pozdrawiam.

Według religii (nie tylko) dusza to coś więcej niż psychika i zmysły. Jakby drugie ja, niezależne od naszych doświadczeń, percepcji, a tym bardziej myśli. Ale nieważne. Podzieliłem się wątpliwościami
co do zbyt ogólnego, lub raczej dowolnego potraktowania tych czterech elementów:
sztuka, dom, dusza, ciało (ja). Jeśli je coś łączy ze sobą, to najprędzej to, że
Taką samą sztuką jest wybudować tanio dom, co utrzymać jak najdłużej duszę przy sobie :)

Pozdrawiam.
Nie ma tu religii, ja w tym ujęciu bardziej będzie umysłem niż ciałem. Cieszy mnie moja różnica w postrzeganiu sztuki nawet albo zwłaszcza jeśli oprę ją o Hegla lub ogólnie filozofie a nawet logikę. Nauka też może być sztuką i tu i tam kluczem jest wyobraźnia wszak bez niej nie można było by zaakceptować istnienia czegokolwiek nawet ideału jakikolwiek by on nie był.
A tak na marginesie te 4 elementy nie mają się do siebie tak jak to przedstawiłeś ale nie jest to chyba test logiczny?

drogi Fagocie - to, co napisałeś, chyba przypomina mi rebus.
Boski moim zdaniem ma rację - dusza dom sztuka to dość luźne (i popularne!) zestawienie
....
dlatego też małe zamieszanie:

dom jest sztuką
i choć mogę w nim zamieszkać
nie daje schronienia duszy

poza tym, taki mały kruczek:
sztuka daje schronienie duszy czy dusza daje schronienie sztuce? ;o)
w świecie antytezy, lub nawet syntezy (ale nie bądźmy tacy pesymistyczni)
chyba ta druga opcja :(

serdecznie.
angie

Opieranie się na wynikaniu czasem bywa zawodne to jednak nie matematyka :-)
Po drugie schemat w tej postaci byłby zachwiany teza – antyteza – antyteza nie jest tym o co mi chodzi a wolał bym jednak zostać przy klasyce.
Konwencja tego jest taka a nie inna i nie ma w tym przesady a jedynie pewna gra, eksperyment dający w takiej formie możliwość wyrażenia opinii i pewnej emocji.
Warto pamiętać, że żyjemy w rzeczywistości, która rozerwane płótno w odpowiednim kontekście stawia do rangi sztuki. Nie zawsze wymaga się zachwytu nad czymś ale można chyba pokusić się o próbę zrozumienia przynajmniej choć tego kontekstu.