Rachel_Grass Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Został tylko on, ja i miejsce cmentarzowe. Wchodzę za wykupieniem małej, czerwonej róży, docieram siłą przyzwyczajenia. Krzyż stawia w niewygodnej sytuacji. Za jakiś czas śnieg budzi się na policzkach; zawieszam przezroczystą atmosferę pomiędzy wspomnienia ciepła jego dłoni i zapachu włosów. Szarzeję. Wychodzę i z perspektywy oglądam mogiły nieuważne na wiatr i deszcz. Patrzy na mnie, rozpromienia swój przybytek i pyta, czy zechcę kupić jeszcze jedną. Mam już mężczyznę, odpowiadam niezmiennie. Kiwa się w takt mrozu, potakuje. ---------------------------------------------------- www.digart.pl/zoom/240193/SPRZEDAWCA_KWIATOW.html
Rachel_Grass Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 wiersz jest czymś na kształt ilustracji. chciałabym wiedzieć, w jakim stopniu udało mi się zachować klimat inspirującego rysunku :))
JacekSojan Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 nie wiem, czy zwrot "miejsce cmentarzowe" jest najwłaściwszy - mam wątpliwości; czy nie lepiej byłoby napisać: "Został tylko on, ja i to miejsce." bo wtedy niedopowiedziane "to" w kontekście "krzyża" w tekście całkowicie nasyca się treścią; nie podoba mi się "wyciskanie łzy z torebki" - całkowicie usunąłbym... zdanie: "Krzyż stawia w niewygodnej sytuacji utożsamiania z twarzą." - także wybrzmiewa koślawo - zapisałbym w postaci skróconej: "Krzyż stawia w niewygodnej sytuacji." "zwietrzała agonia" - kręcę nosem na takie sformułowanie... "ciepła jego dłoni i zapachu włosów" także nadmiarowe; widzę tendencję do przepełniania zdań - robią się przeładowane, komplikują odbiór; "perspektywa czasoprzestrzenna" - obejrzałem sobie inspirujący obraz i jestem przekonany że taki zwrot nijak się mieści w jego poetyce; "potomki miejsca" - hmmm "kiwa się w takt mrozu" - "takt mrozu"? dziwaczne...szukałem tego "taktu" w obrazie i znalazłem bezruch, tylko czerwień róż jak ogień ogrzewa staruszka; J.S
adolf Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 "miejsce cmentarzowe" wpdane później, tlyko dodam, miesjca cemnatarzowe: nalogia do miejsc parkingowych śa świetne ;)) przypadły do gustu pozdr.
Rachel_Grass Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wielkie dzięki za cenne sugestie i merytoryczny komentarz. z części skorzystam na pewno, niech jeszcze tylko je przemyślę.
Rachel_Grass Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za komplement dla wierszoła; wpadaj, kiedy Ci pasuje.
Bernadetta1 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 ja bym tylko usunęła to ,,wyciskanie łez z torebki''...i ,, zwietrzałą agonie"- jakoś ostro mi zabrzmiała:)..reszta chyba ok...pozdr.
Rachel_Grass Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. skoro niejedna osoba to mówi, obiecuję się raz jeszcze zastanowić.
teresa943 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Na razie poczytałam. Przemyślę. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Rachel_Grass Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. serdeczne dzięki choćby za przeczytanie.
Baba_Izba Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 wiersz Twój tak niesamowity jak załączony obraz. "Kiwa się w takt mrozu, potakuje." "Mrozu" - tutaj faktycznie, niezbyt na miejscu. Pewnie zmienisz. Serdeczności - baba
Rachel_Grass Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie mogę tego zmienić, Babo :| to jest mój ulubiony wers, poza tym "takt mrozu" dobrze mi brzmi :)) pozwól nie zmieniać... a za niesamowitość kłaniam się głęboko. i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi