Mr.Suicide Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 idę po złote runo wodę życia nagrodę zimną czaszkę bez różnicy - z butelką whiskey pod pachą – chociaż zostanie tylko butelka i przyjaciele w których wnętrze zaglądam zanadto zmanierowany by byli przyjaciółmi to oczywiste że nie da się wyłamać ze schematua ja gwiazdy i tak was przeklinam na wszelki wypadek druga filiżanka kawy nikt nie uwierzy jestem jak Czechowicz i widzę paradoksalnie srebrne obrazy z paradoksalnymi dźwiękami i moja brukowana droga z której kamienie uciekają 16 III 2008r.
M._Krzywak Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 "chociaż zostanie tylko butelka" - "chociaż to tylko butelka"? Tak mi się widzi. Na razie tyle, zajrzę jutro. Pozdrawiam,
Mr._Żubr Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Świetna pierwsza strofa, gdzie peel nie martwi się o to, co go czeka na końcu drogi, po śmierci. Ta whiski wskazuje wprost na alkoholizm, ale dla mnie to oznacza ogólne, nieco dekadenckie podejście do życia. Motyw z przyjaciółmi też fajny, ale jeszcze bardziej podoba mi się 'przeklinanie gwiazd na wszelki wypadek'. Peel jest, widać, kontestatorem. Wskazywałoby to na jego młody, 'buntowniczy' wiek. Ale, nie peel nie jest młody. Młodzi buntownicy nie piją whisky i nie zastanawiają się nad końcem drogi (choć peel deklaruje, że go to nie obchodzi, jednak porusza ten temat). A końcówkę muszę jeszcze przetrawić. Wiersz bardzo mi się podoba, już polubiłem peela. Pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja wiele więcej nie powiem ponadto, że wiersz wydaje mi się słusznie umieszczony w Z. A tak poza tym, to wydaje mi się Michale Krzywaku, że zasugerowana przez Ciebie zmiana jest gorsza niż pierwowzór. Pozdrawiam. No nie zaprzeczam, nie zaprzeczam. Nawet plusa wstawiłem.
Lena Achmatowicz Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 "to oczywiste że nie da się wyłamać ze schematu" wszystko się da. schematy są wytworem wyobraźni. rzeczy oczywistych nie trzeba potwierdzać. serdecznie pozdrawiam
H.Lecter Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 " moja brukowana droga z której kamienie uciekają " - to zapamiętam. Pozdrawiam.
adolf Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 po złote runo wodę życia nagrodę zimną czaszkę bez różnicy - z butelką whiskey pod pachą – chociaż zostanie tylko butelka i przyjaciele w których wnętrze zaglądam zanadto zmanierowany by byli przyjaciółmi to oczywiste że nie da się wyłamać ze schematu: słuszne, a ja gwiazdy i tak was przeklinam na wszelki wypadek: najgenilaniejszy kawałek: peel przeklina swój przyszły los,lub żłorzeczy autorytetom, bo już z góry wie, że donikąd go nie zaprowadzą. druga filiżanka kawy nikt nie uwierzy jestem jak Czechowicz i widzę paradoksalnie srebrne obrazy z paradoksalnymi dźwiękami i moja brukowana droga z której kamienie uciekają 16 III 2008r. ;) Dobry wiersz, zdaje mi się, że go lub wersję wczęsniejszą czytałem na P ;p pozdr.
Mirosław_Serocki Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Dobry dział, dobry tekst.
e-m-e-m Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 dobrze że whiskey a nie whisky - bo bym się wkurzył
adolf Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ? a jest różnica ;p ?? pozdr.
e-m-e-m Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ? a jest różnica ;p ?? pozdr. 1) różnica jest kolosalna jak między wierszami marianny ja a stanisławy żak, to znaczy, prawdziwa i oryginalna jest tylko " whisky ", która pochodzi wyłącznie ze szkocji - a reszta to " whiskey ", czyli produkty drugiej kategorii, " whiskey " ! - a więc dekadentyzm do kwadratu, a jak to ma się do wiersza, otóż tak: 2) Skoro mowa jest o " whiskey" , a nie " whisky " to znaczy że mamy do czynienia z czymś wtórnym. Dlaczego peel przeklina gwiazdy, bo są jedynie kalką czy też kopią gwiazd oryginalnych. Można w nieskończoność wymieniać przykłady, ale najważniejszym są jednak " uciekające kamienie spod nóg " które również podkreślają nie tylko iluzoryczność, czy też " wtórność " rzeczywistości ale co ważniejsze brak punktu odniesienia. 3) bez skojarzeń proszę,
Atena Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 ciekawe myśli spięte luźno a jednak w solidną całość. No proszę Mr, przyszło mi Cię już szukać w Z. I bardzo słusznie! Pozdrawiam, Atena
BARBARA_JANAS Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Całkiem nieźle czuję się w tym tekście. Serdecznie
Karolina Marczewska Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no ja na przykład nie wierzę :) wiersz trochę "rokendrolowy" ale mało autentyczny "idę po złote runo wodę życia nagrodę zimną czaszkę bez różnicy - z butelką whiskey pod pachą – chociaż zostanie tylko butelka" jest naciągane, szczególnie jeśli chodzi o rekwizyt - whiskey ... ten Twój peel, chciałby mieć wszystko za nic, ignorować świat, zasady, mieć długie włosy i słuchać bluesa do rana ... a jeśli coś może być z tego prawdziwe, to może tylko długie włosy pozdro
Mr.Suicide Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe, może przemyśle :) Zresztą i tak już komentowałeś ten tekst :P Niemniej jednak dziękuję za wizytę i plusa :))) Pozdrawiam
Mr.Suicide Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję za wizytę i cieszę się, że tekst przypadł, skoro mówisz, że jego miejsce działowe jest słuszne :) Pozdrawiam Jak wyżej :) Pozdrawiam
Mr.Suicide Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, Żubrze, że tekst zmusił nieco do myślenia :) Także bardzo dziękuję za interpretację i poświęcony czas Nie będę prostować Twojego odbioru, ważne, że do mnie zajrzałeś Radują mnie takie pozytywne komentarze :))) Pozdrawiam
Mr.Suicide Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niewykluczone :) Niemniej jednak dziękuję, Leno, za wizytę i komentarz :))) Pozdrawiam
Mr.Suicide Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Lecterze i cieszę się, że coś zapadło w pamięci :) Rad jestem z Twojej wizyty u mnie :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi