Olesia Apropos Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 pamiętam kochanie kiedy jeszcze było jak kurtka na moich ramionach albo jak brak gdy nie ma cię gdyby nie było tak był byś bym ja była przeznaczona i świadoma przybicia w tym właśnie miejscu od tej samej ściany odpadłam
Olesia Apropos Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 po mocnym ciosie zadanym przez Agnes [;p], z ciężkim sercem zdecydowałam się tu wrzucić www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=76070#dol dziękuję
Mr.Suicide Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 dokonany został pewien zabieg, który myślę, że można nazwać reifikacją, czyli uprzedmiotowieniem osoby podmiotu lirycznego. zatem peel czuje się odrzucony, niechciany, przygnębiony i wiele innych, utrzymanych w tejże tonacji emocji. peel zwraca się do swojego partnera, postaci, której jest najbliżej /'pamiętam kochanie'/. wspomina on chwile, kiedy wszystko malowało się w pogodnych odcieniach, relacje były dobre albo co najmniej przyzwoite. jednakże zbieg pewnych wydarzeń /których podmiot liryczny akurat nie przytacza/ doprowadził do pogorszenia stosunków. peel jest smutny, rozczarowany, zawiedziony. nie wiem czy w ostatecznym rozrachunku doszło do całkowitego zakończenia znajomości /przynajmniej w podobnym stanie, jaki miał miejsce wcześniej, tj. związek/, ale wnioskuje, że podmiot liryczny będzie teraz patrzył czy zachowywał się przynajmniej inaczej. raptem niewiele słów, ale dużo treści. tekst nie wydaje się być przeładowanym, bez zbędnych ozdobników, trafia prosto w umysł odbiorcy. mnie przekonuje wiersz, chociaż nie zachwycił. zostawię plusa. pozdrawiam.
Magnetowit_R. Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 ha, ciekawe pozytywne przybicie do ściany.. ale co do całości - ja nie odpadłem. pozdrawiam
Spiro Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 pod względem treści i emocji nie mam nic do zarzucenia. wręcz przeciwnie. jednak środkowa część jest tak trudna do przeczytania (szczególnie na głos), że nieomal fizycznie łącze się z PLem w cierpieniu. chyba, że taki był zamiar ;)
a._mrozinski Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Ale właśnie środek najsmaczniejszy przy czytaniu! Chciałbym posłuchać recytacji tego wiersza. Może sam sobie porecytuję. Arek
wounded nurse Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 tylko tytuł. on styka, musi, bo reszta nieczytelna rehab
Fanaberka Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Zobaczyłam tytuł na liście. Myślę sobie - pewnie żart Olesi ("odstawić się jak stróż w Boże Ciało" - mi się skojarzyło). Wchodzę - a tu coś takiego.odstawiona - odpadłam - nie za głęboki ten dół? Przynajmniej dla czytelnika, który akurat nie doświadcza takich emocji. Ja bym pomyślała nad tytułem. A w ostatnim wersie zmieniła punkt odniesienia (zgodnie z prawami fizyki - to my go ustalamy) i dała "odpadłeś", albo jeszcze lepiej - "odpadasz". Zobacz jak to korzystnie wpływa na pozycję peelki. Lingwistyczne zabiegi ze środkowej zwrotki mnie nie ruszają, ale ujdą. W sumie jest OK. Pozdrawiam.
Olesia Apropos Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 dziękuję wszystkim:) ułatwiliście mi powrót nieco;p
IN Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tożsamo mam nadal a jakby tak 'był byś' razem? byłbyś hmm...? :)
Olesia Apropos Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 ewentualnie "byś był" nie wiem INko zresztą ja wcale nie chciałam napisać wierszyka;) więc już mi nawet na nim nie zależy
Espena_Sway Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 witaj :) Olesiu, dość ciekawie o uczuciach, codzienności. podoba mi się oszczędność w doborze słów, wieloznaczności :P. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w takiej formie na + pozdrawiam Karolcia :)
Nessa Isilra Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Podoba się choć nie rusza, aż tak bardzo mocno bardzo:). Druga strofa z tymi zabiegami 'byciowymi' może mniej podchodzi, ale to nie pogarsza odbioru ogólnego:) dygusiam, Kaś:)
Rafał Różewicz Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 2 strofka do zmian, źle się ją czyta. Pozdrawiam.
Olesia Apropos Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Espenko, właśnie ucięłaś wersy żywcem zerżnięte od mojego mężczyzny;p niemniej dziękuję bardzo za komentarz:) dziękuję innym komentującym, pozdrawiam
Stefan_Rewiński Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kochaj swoje wierszyki, pozdrawiam z Lasu Księżnej.
Stanisław Kamykowski Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 a mi się przyjemnie czytało na głos pozdrawiam
Jego Alter Ego Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 być albo nie być pod Twoim wierszem lepiej być:P ale kurwa, ciężko się to na głos czyta:P dobrze że jesteś cmoki
Rekomendowane odpowiedzi