Ania_Kos Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 ładne mam buty córuniu tak mamo wyglądasz wiosennie znów zafarbowane nierówno włosy i buty z wyprzedaży kocham cię tak bardzo że nie masz pojęcia boję się tylko gdy wychodzisz w domu że wrócisz znów starsza boję się że już telewizor tylkogwiazdy recytują wiersze w deszczu* umieram na myśl że już nigdy nie kupisz sobie bluzki turkusowej tak drogiej czuję się winna że to dla mnie uwolniłaś się z pragnień zgubiłaś samą siebie a ja pewnie pójdę twoją drogą po trzydziestce przestanę żyć po pięćdziesiątce się pożegnam ze światem a najbardziej boję się pytać po co to wszystko ------------------------- * to we 'Włatcach Móch' było, nie wiem, kto wymyślił, ale jakże trafne
Tova_Brink Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Nie pamiętam, kiedy wiersz rozczulił mnie tak jak ten teraz. Enztuzjastką stylizacji dziecięcej nie jestem, ale tutaj najbardziej wzrusza matka właśnie przez perspektywę córki i to bez nadmiernego sentymentalizmu. "kocham cię tak bardzo że nie masz pojęcia" "umieram na myśl że już nigdy nie kupisz sobie bluzki turkusowej tak drogiej" Te fragmenty elektryzują najbardziej, proste słowa, bardzo dobrze wyrażają dziecko. Potem już jest trochę gorzej, zbyt dosłownie w porównaniu z pierwszą połową. Ostatnie wersy w ogóle niepotrzebne. :-]
Rachel_Grass Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 bez dalszych dopowiedzeń po *. "Włatcy móch" wystarczy, czy trafne, to już czytelnik sam sobie oceni :) nie przepadam za takimi wierszami, ponieważ trzeba mieć niezwykłe wyczucie, aby oddać wszelkie myśli dziecka (znaczy, dziecka matki). nie potrafię ocenić wieku dziecka, ponieważ dwie pierwsze strofy wskazują na kogoś, powiedzmy, 14-16 lat, a dalej mamy rozwinięte przemyślenia, posunięte w kierunku nieprymitywnego poczucia winy. wersyfikacja- ok, natomiast kłuje mnie w oczy jakby przeskok czasowy. może by dać po pierwszych trzech strofach ***, a potem realizować wiersz dalej? wyglądałoby całkiem porządnie moim zdaniem. co do interpretacji- peel czuje się winny za finansowe niepowodzenie matki. rodzina może nie być zbyt zamożna, a peel uważa, że to właśnie przez niego matka zaniechała swoich planów i poświęciła życie na wychowanie go. każde spojrzenie na tanie ubrania czy przywołane w pewnym momencie krzywo ufarbowane włosy wywołuje w wyrzuty sumienia. z drugiej storny medalu peel ma pewien żal do matki, ponieważ uważa, że jej droga będzie jego drogą. w ostatniej strofie widzę wręcz złość na matkę- za to, że żyje, jak żyje. nie wiem, czy trafiłam, jeśli nie, proszę mnie poprawić. nie zdecydowałam się, ponieważ mam mieszane uczucia i jeszcze nie wiem, czy podoba się, czy nie.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Poczucie winy i niemożności względem kochanej osoby wypełnia ten wiersz. Za pomysł i myślę, sporą pracę nad wierszem daję duuuużego plusa Ania:) Powodzenia i pozdrowienia.
Archie_J Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 dreszcz mnie przeszył jak czytałem, chyba poczułem te emocje... chyba nie ma ludzi, którzy nie baliby się przyszłości, pozdr.
Ania_Kos Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Tova Brink, dzięki za wizytę, bardzo mi miło, że wiersz 'rozczulił'. pomyślę nad końcówka, jak zwykle mi nie wychodzi ;] pozdrawiam Rachel Grass, dzięki za odwiedziny i chwilę refleksji i uwagi ( na przykład do przypisu), na pewno skorzystam. co do interpretacji, myślę że każda jest dobra, w końcu po to jest poezja, by wymyślać do niej swoje nowe kawałki, dopisywać myślami wersy i ogólnie, by tworzyć dzięki niej przemyślenia. pozdrawiam serdecznie :)Zbyszek Dwa, dzięki za komentarz i plusa, miło :) pozdrawiam równieżAriel Jabłoński, jeżeli przeszył Cię dreszcz - cieszy mnie to bardzo, że udało się wywołać jakieś emocje. co do przyszłości - ona staje się w każdej chwili. to mnie jakoś uspokaja. że przyszłość staje się teraźniejszością i dopiero wtedy zaczyna istnieć, wcześniej to tylko nasze (nieuzasadnione?) lęki i obawy. czyli: dopóki przyszłość nie jest 'teraz' to jej nie ma, a jak jest, to już nie jest przyszłością ;) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi