Espena_Sway Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Z Japonii przypłynęły drzeworyty i kobiety ze szpilkami we włosach. Mają czerwone parasolki, sprawnie naśladują uśmiech. W setną rocznicę rewolucji francuskiej ubieramy się od stóp po końce włosów w trzy kolory. Od dziś robimy to tylko na patriotę. Tymczasem pijany malarz obserwuje Bal w Moulin de la Gallette, a Eiffel gdzieś w środku miasta stawia żeliwną damę. Pod koniec dnia dowiadujemy się o impresjonistach; wyszli z akademii i chwytają światło w morskich pejzażach. Zaczynamy stawiać pasjanasa z pożółkłych koronek. [marzec 2008]
Gość Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 przed przeczytaniem wiedziałem o czym proszę wybaczyć ale taki strój to tylko dla zboczeńców że się nie nudzi chyba tylko z ambicji i ego a go to publisher kłaniam się w pół
Espena_Sway Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, widzę, że jesteś już jasnowidzem ;) nikt nikomu nie każe go ubierać :P mimo, żem bezrobotna nie nudzi mi się :) a publikuję tutaj, bo kilka osób lubi poczytać ;P. poza tym można zawsze coś poprawić, jeśli ktoś napisze rzeczowy komentarz, w przeciwieństwie do takich. pozdrawiam Espena :)
a._mrozinski Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Wspominałem dzisiaj na forum, że zbrzydło mi dzielenie wersów w ten sposób. Kiedyś to było super, teraz już nie zaskakuje, nie ciekawi.. Wolałbym czytać ten wiersz w innej wersyfikacji, nawet jeśli ta daje więcej możliwości interpretacji. Arek
Marcin Gałkowski Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 dla mnie ostatnio jeden z Twoich najlepszych. wreszcie są echa 'starej Espeny';), co w połączeniu z Twoim ostatnim, 'historycznym' stylem, bardzo fajnie współgra i tworzy coś ciekawego, nowego. =*
Espena_Sway Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciężko teraz zakoczyć czymkowiek ;). już przez dŁuższy okres czasu tak nie dzieliŁam stąd powyższe. pozdrawiam Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, dzięki za odwiedziny i pomoc w 'dopieszczeniu' :P pozdrawiam Karolcia :*
Tali Maciej Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 a ja mam dziwne wrażenie pewnej schematyczności w twojej pracy twórczej i nie uznaje tego jako coś negatywnego, to coś w kształcie kształtowania warsztatu ale przy czytaniu miałem wrażenie że już to gdzieś, poprostu kojarzyłem wcześniejsze te teksty mają jakby jedno centrum, nie wiem czy to dobrze czy źle takie moje odczucia pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maćku, masz rację. caŁy czas pracuję i staram się szlifować warsztat, ponieważ wiem, że zawsze może być jeszcze lepiej. skupiŁam się na poezji poruszającej wątki sztuki oraz historii; jednym to odpowiada, innym mniej, trudno. co do tematu; o Paryżu mam już kilka wierszy, być może dlatego. a czy dobrze, czy źle - się okaże :P pozdrawiam Karolcia :)
Nechbet Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 no w tym powiedzmy, że potrafię się odnależc, wiem o czym piszesz (w przeciwieństwie do poprzedniego, hehe), bardzo sprawnie i ladnie to wszystko wyszło, a poza tym czyta się z zaciekawieniem, ciekawe przerzutnie. Drażnią mnie jedynie te wielkie litery po kropkach, ale może dlatego, że ja jak stosuję interpunkcję to po kropkach daję małe literki :) baardzoo :) pozdrawiam cieplutko :*
Espena_Sway Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no to ja się cieszę :P za namową pewnego Pana napisaŁam w stylu 'starszej poetyki'. pozdrawiam również Espena :)
Barbara Tadaj Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Espeno!!!!!wybacz ale pozwole sobie na taki zwrot dla wyrażenia mojej otwartości...wpominałam już ze doceniam Twoje wyrafinowanie...Twoją erudycję ale czy mogę skosztować jakiś Twój wiersz w którym czuje się Ciebie....Twoje emocje????coś co jest kawałkiem Twojej duszy?????chciałabym się przekonać czy jest w Twoich wierszach coś innego.....coś Twojego z czym tutaj sie jeszcze w Twoich wierszach nie spotkałam.....mam nadzieje że wiesz co mam na myśli i czekam w takim razie.....pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Barbaro, praktycznie w każdym wierszu jest coś ze mnie. na codzień maluję, interesują mnie podróże, kultura, sztuka średniowiecza i XIX wieku. poza tym psychologia, wystrój wnętrz i jeszcze kilka rzeczy; o tym piszę. jeśli chodzi Ci o osobiste teksty; poszukaj w spisie tych dedykowanych; one zawsze są przesycone emocjami, są osobiste. pozdrawiam i zapraszam ponownie Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję i pozdrawiam Espena :)
Sceptic Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 to znakomity wiersz, espeno, najlepszy, jaki przeczytałęm na orgu od pół roku (;)). serio: bardzo dobry, odpowiedni klimat (bardzo mi osobiście pasujący), czyta się lekko, ale i przystanąć trzeba, gdzie trzeba. świetne zakończenie. wierszowi temu mówię zdecydowane tak.
Espena_Sway Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo chyba tyle czasu niczego nie czytaŁeś ;) jeśli serio, to tym bardziej się cieszę. klimat - jeśli lubisz malarski i historyczny to zapraszam do starszych tekstów :P pozdrawiam i czekam na Twój wiersz Espena :)
Sceptic Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 lubię klimat francuski, uczę się intensywnie ostatnio. ale za to wierszy nie piszę, jakoś ode mnie odeszły; przez ostatnie miesiące pisałem powieść i dramaty, wiersz przydarzył się jeden - niebawem zajrzy, jak go obrobię pzdr.
Espena_Sway Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ja lubię impresjonistów, więc z tą Francją to trafiŁeś :P czekam na tamten wiersz :) pozdrawiam raz jeszcze :)
Barbara Tadaj Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 a dziękuje Espeno za wyczerpujące uzasadnienie........już teraz jestem usatysfakcjonowana i doceniam Twoje wszechstronne zainteresowania bo te obszary o których wspomniałaś wzbudzają mój zachwyt i szacunek wysokiego kalibru.....sztuka ma wiele znaczeń i wymiarów i ten Twój zawarty w nich sens ma charakter silnie poetycki choć widzisz ta moja emocjonalność i sentymentalizm jest tak pożerająca mnie od środka że szukałam podobieństwa w Twoich wierszach a teraz zdałam sobie sprawę z tego że nie na tym polega artyzm przekazu.....ale znając sama siebie najlepiej pewnie i tak będe zawsze szukać tych emocji....uczuć....wrażeń sentymentalnych bo już chyba tej natury nie zmienię...... .......mam przyjaciół z kręgu malarstwa amatorskiego oczywiście i wiem co to znaczy dusza takiego człowieka....niedościgniona.....permanentnie tajemnicza.......przelewająca całą swoją wrażliwość na płótno...to piękny przekaz emocji....a co malujesz jeśli można wiedzieć???????.......już nie przynudzam i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi