Bogdan Zdanowicz Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 LATARNIA MORSKA Pomorski magazyn literacko-artystyczny Nr 3 (7) 2007 PORT LITERACKIOzaist Możemy szukać tam, gdzie coś znaleźć się spodziewamy — i nie znajdziemy. I bywa odwrotnie: tam, gdzie nie spodziewaliśmy się znaleźć niczego nadzwyczajnego — raptem znajdujemy. I jest satysfakcjonujące zaskoczenie. Tak było ze zbiorem opowiadań Jacka Ozaista. Zbiorek wydanym poza profesjonalnymi oficynami, w bardzo niskim nakładzie. Książka wciąż „spadała” z bieżącej listy lektur. Może trochę zniechęciła okładka z fotografią suszących się skarpet na sznurze? Gdy wreszcie ją przeczytałam, owładnęła mną przykra myśl, że „niechcący” mogłam przeoczyć coś wartościowego. A okładka taka, nie inna, ma sens: przez niemal ostentacyjnie pokazaną szarzyznę życia. Szczupłej objętości zbiór zawiera dwadzieścia cztery opowiadania. Utwory, napisane prozą tradycyjną, za siedlisko wzięły czas współczesny. Wątki są tematycznie różne, ale łączy je środowisko miejskie. Bohaterowie tychże opowiadań, poza drobnymi wyjątkami, to postaci nie wyróżniając się niczym szczególnym. I doświadczają tego, co każdemu zdarzyć się może. Choć też nie do końca. Oto mamy na przykład historię teczki (z gatunku wyciąganych z IPN), historię wolontariusza w hospicjum w godzinie śmierci Jana Pawła II i wiele innych. Później w tym wszystkim trochę zaczyna niepokoić nadmiar przeżyć traumatycznych i wydarzeń spektakularnych. Mam na myśli między innymi opowiadania o zamachowcach wysadzających się w centrum miasta, o człowieku przygniecionym kawałkiem gzymsu, czy o historyjce człowiek w wannie — w budynku zniszczonym przez spadający samolot. Nie do końca wiadomo, o co autorowi chodziło. Jaki efekt chciał tym osiągnąć. Bo jeśli zamierzał, powiedzmy, wypunktować fatalizm losu, to spotkać się może z zarzutem przerysowania. Na szczęście kontrapunktowa pobrzmiewają inne teksty. Te o charakterze przypowieściowym, a też niestroniące od akapitów lżejszych. To na przykład opowieść o wędrowcu, który dotarł na kraniec świata. I przewrotna, zabawna „bajka” o złotej rybce. Lecz największe wrażenie uczyniło na mnie niepozorne opowiadanie pt. „Szmul”. To ujmująco i prosto opowiedziana historia żydowskiego chłopca z czasów drugiej wojny światowej, który nagle, przy śnieżnej zawierusze, pojawia się we współczesnej mydlarni. Pojawia się i równie niespodziewanie (z końcem zamieci) znika. Piękny tekst między innymi o nakładaniu się czasów, przenikaniu i względności tego, co postrzegamy. Niewątpliwie autor ma wyostrzony zmysł obserwacyjny, a do tego posiadł umiejętność skrótowego opisu. Świetnie też radzi sobie z językiem. Zdarza się spotkać w tej prozie zdania brzmiące jak trzaśnięcie biczem. Zatem trochę szkoda, że zbiór opublikowano w nikłym nakładzie. I chyba nie jest (a może jest?) dostępny w sprzedaży. W każdym razie z ciekawością przeczytam za czas jakiś książkę nową tego autora o intrygująco brzmiącym nazwisku. Wanda SkalskaJacek Ozaist „Szorty 2”, nakład prywatny, Kraków 2007, str. 112 --------------------------------------------------------------------------- Jeszcze do kupienia - OSTATNIE egzemplarze - cóż za cena! - tylko 10 PLN (+ koszt wysyłki) ;D) pzdr. b ps. ew. zamówienia proszę na maila: (nie_spamuj)[email protected](nie_spamuj)
Jimmy_Jordan Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 ja biorę adres na priva ci przesłać?
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Dawaj ufoludzie ;)
asher Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Mój najwierniejszy promotor dziaa na calego, a ja znow bez netu. Juz wolalem problemy z neostrada, niz angielskimi dostawcami. Pozdrawiam wszystkich protagonistow tego watku :)
Michał_Zawadowski Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 a dostane z autografem?
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dostanie. jak zapłaci ;P
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak przyjedziesz tu - to dostaniesz (poczta tak żółwi ostatnio ;)
k.s.rutkowski Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Wszedłem zdeby dać cynę o tej recenzji, ale widzę , że już jest...Asher tym razem chyba zadowolony jest. Nieźle, mnie swego czasu ta babka grubo zjechała na łamach tego samego pisma. Tak grubo, że moja zona zastanawiała się, czy to aby nie zemsta jakiejś porzuconej kochanki.Gratuluje Asher! ps babka podobno brzydka jak noc ps2 Asher, nie udzielałeś się aby w programie dla tvn o polskiej emigracji na wyspach? wydawało mi sie, że kiedyś mi mignąłeś na srebrnym szkiełku.
asher Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ano wpadli jakos w sobote przy okazji meczu z portugalia w lizbonie. 200 chlopa w pubie a oni z kamera. cos tam bajdurzylem o zakazie palenia i konsekwencjach... ale nie dali mi znac, kiedy to pojdzie. to nie widzialem :) pozdrowka
zak stanisława Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 ja tyż, adres znasz Bogdanie? cmok najlepszy w Nowy Rok
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 ano cmok - w ten nowy rok... i nieeeech naaaaaam gwiaaaaaazdkaaaaa..... ;) pzdr. b
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 odwdzięczam się drogą pocztową, powinno dojść niebawem pozdrawiam Jimmy
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 nie ma śpiechu, byle do wiosny.. :)
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 z tym, że to takie "odwdzięcznie" ;p pięknym za nadobne, innymi słowy niespodzianka Jimmy
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jimmi, Ty małpo! ;D pzdr. b ps. rewanż masz obok ;)
Lady_Supay Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Serdecznie polecam! Być może nie powinnam, ale dałam do przeczytania mojej córce (lat obecnie 15 - teraz młodzież dojrzewa tak szybko....) - była zachwycona. Naprawdę fajne opowiadania - kawałek dobrej, mocnej, szczerej i wciągającej prozy. Serdeczne pozdrowienia dla autora i ogromne podziękowania za autograf! :))))
Michał_Zawadowski Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dostanie. jak zapłaci ;P materialista! a gdzie chęć do szerzenia oświaty wśród kretynów? :)
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 mam tolerancję jeno dla szatynów ;p
Rekomendowane odpowiedzi