Joanna_Soroka Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 marzenia złapane na wędkę gorzki grymas to wszystko twoje ręce twarz obce oczy absurdalnie kolorowe chmury spływają w strugach deszczu na pożądanie i samotność na dobre i złe na pamięć wiatr porwał bezradny uśmiech słowa przypomną o obojętności jesteś częścią tłumu tu nikt nie słucha może zaświeci zapomniany ognik pokaże co chcesz zobaczyć pamiętasz jak płonie ukradkiem w osłonie naiwności codzienność przypomina o czasie wciąż jeszcze kusi i kłamie powoli zmienia barwy jak drzewa jesienią
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 w te i nazad ;). czy prawda dwojga zawsze musi być taka smutna? a może po prostu tak już musi być... tylko... czemu to złe zawsze musi nas zwyciężać? czy dlatego, że się na to godzimy? czy może dlatego, że po prostu ciągle jesteśmy dużymi dziećmi? pozdrawiam serdecznie.
Messalin_Nagietka Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 troszkę Soroczko przegadałaś, jakoś linii nie mogę złapać MN
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Wierszyk o wędrowwaniu, dojrzewaniu - raczej prośba czy życzenie, aby ktoś dojrzał coś ;) Pierwsze dwie zwrotki, wg mnie, trzymają się dobrze. Od trzeciej za bardzo robi się powierzchownie (w języku), pojawiają się poetyckie frazesy (zwane kalkami albo motywami wielekroć używanymi, to prawie frazeolgia): "wiatr porwał bezradny uśmiech", "jesteś częścią tłumu". Dodatkowo pojawia się nuta, której nie lubię: wymuszanie na czytelniku wzruszenia i współczucia (uśmiech - bezradny, obojętność tłumu). To moje subiektywne odczucia (maksymalisty ;), bo obiektywnie (wg kryterium tego Forum) - wiersz mówi i to całkiem nieźle. Tak sobie pomarudziłem ;) pzdr. b
Joanna_Soroka Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Sylwestrze, Nagietku, Bogdanie, Dzięki za komentarz. Ano, może i racja, że moja peelka trochę się pogubiła . To przez tę jesień. Ale żadnego wymuszania na czytelniku wzruszenia, czy współczucia nie miało być. Jeśli tak to wygląda to mój błąd. To takie utracone złudzenia, wchodzenie w dorosłość, tęsknota za niewinnością (ale proszę nie mylić peelki z autorką). Panie Bogdanie odczucia maksymalisty, bardzo pożądane. To jedyne kryterium, które warto stosować, nawet jeśli surowe. I dziękuję za nie.
Piast Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Mój komentarz nie będzie oryginalny w ogóle, bo powtórzę za sobą, com onegdaj gadał - wolę Joasię tradycyjną. Ale nie krytykuję powyższego wiersza, bo nie zasługuje, by o nim coś niedobrego powiedzieć. Ograniczę się jedynie do zwrotki, która mi się źle czyta, więc ją sobie uproszczę - może zaświeci zapomniany ognik pokaże co chcesz zobaczyć /wyrzucam "to"/ pamiętasz jak płonie ukradkiem /wyrzucam "jeszcze"/ w osłonie naiwności Zdaje się, że rytmu trochę łapie ta zwrotka, jeśli w ogóle o rytmie mówić można tutaj, przy tej formie. To znaczy - nie potykam się... Ale to tylko takie moje gadu gadu... :))) Pozdrawiam, Joasiu, jak zawsze miło Piast
Joanna_Soroka Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Dzięki Piaście. To bardzo słuszna uwaga, zastanawiałam się nad "jeszcze", ale chyba też niepotrzebne. Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie, następny będzie z rymami :)
amehob Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zgłaszam sprzeciw, w rymach Pani ładniej. imho. pzdr.:)
Joanna_Soroka Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 No popatrz amehobie, a ja właśnie wykasowałam tę uwagę, nie widząc Twojego wpisu :)))) To takie moje marudzenie tylko. Jasne, że coś napiszę. Bardzo Ci dziękuję. Takie wpisy jak Twój sprawiają, że chce się pisać :)))
zak stanisława Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 i ja uważam, że twoje rymy są bardziej wyraziste, dlatego twarzowe ale próbować przecież zawsze warto na innych rytmach, serdecznie pozdrawiam Stanka
Joanna_Soroka Opublikowano 21 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Dzięki Stanko :) Przy poprzednim wierszu pisałam, że czasem piszę takie szkice do wierszy, a potem dopiero wiersz rymowany. Do tego wiersza miała też powstać wersja rymowana, może ją jeszcze napiszę. Chociaż teraz to już pewnie by powstał inny wiersz, bo od napisania tego trochę czasu minęło :) Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. właśnie i tak już jest, gdy nie zrobimy od razu,( nawet w życiu)zostawione na potem zmienia sens niby o tym samym, a inny wiersz; tak chyba wszyscy mają, WYBÓR trudny serdecznosci
Stefan_Rewiński Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Poskracaj, jednak, Joanno, myśli ciekawe, pozdrawiam z bialutkitgo Lasu Księżnej, Stefan.
Joanna_Soroka Opublikowano 21 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 A co skrócić? Tę frazeologię o której mówił Bogdan Zdanowicz? Jakoś nie wiem czym można by ją zastąpić, ale pomyślę. To co proponował Piast już wycięłam Ps. U mnie piątkowy śnieg się stopił, dziś rano szron pomalował trawę na biało. ale słonecznie, tylko zimno, brr. :)
hewka Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 znow jesiennie u Ciebie,napisalas co czujesz, chyba to najwazniejsze, bliski mi Twoj wiersz... u mnie babie lato jeszcze, korzystam ze slonka, ksiezyc wylupiaste gwiazdy liczy, idzie mroz z polnocy:) pozdrawiam Cie serdecznie
Joanna_Soroka Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Cudny ten Twój komentarz. Jak wiersz. Wyłupiaste gwiazdy, które księżyc liczy:) Bardzo fajne. Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi