Messalin_Nagietka Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 nic nie ma prócz lusterka i prócz macierzanki, choć z pragnień rzeczy tyle wywodzi potrzebą, a przestrzeń tak daleka, że przez nią do bajki ni zowąd i bez związku wejść jak w mroczne niebo, skąd ciemny bóg w człowieka ciemnego jak ziemia, wplatając ciemne myśli, od lat nicości zgłębia, i ty w zwierciadło zerknij i tchnij z macierzanki zapach, co czerń wypełni złudzeniem i sobą, może ktoś z drugiej strony przestrzeń tę rozbarwi i tak jak ty weń wejrzy bez związku, ni zowąd z ciemności w szarość zmysłu, gdzie poczną się słowa, zobaczysz błyski w szkiełku - podobiznę boga, i dzień wiatry rozwieją a ziarna jasności zorzą szmer w szept a z szeptu w łoskot, łomot, zgiełk i człowiek, obraz na ścianie wieszając, umości ciało w łożu, gdzie czerń mu nakaże: weź, zerknij czy stało się cokolwiek gdyś wychodził z bajki? - nic nie ma prócz lusterka i prócz macierzanki.
Sylwester_Lasota Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 dawno Cię nie czytałem, Panie MN, ale to, co tu zastałem jest tak różne od tego, co wcześniej miałem przyjemność czytać, że... jestem w niewielkim szoku :). jedno co mogę napisać, to że świetnie się czyta... chociaż nie zupełnie identyfikuję się z treścią... ale to już zupełnie inna bajka. pozdrawiam serdecznie.
PannaBeata Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 To "sobą" psuje rytm. Ale tak to PLUSzak
Lady Aj Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 No i jestem pod wielkim wrażeniem. Ależ Pan lepi ze słów - zupełnie jak z plasteliny.. Kolejne lusterko i macierzanka, a nadal odkrywcze :)) Pięknie Pan to ujął Panie Autorze :) Pozdrawiam. L.A.
amehob Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 nic nie ma prócz lusterka i prócz macierzanki gdzieniegdzie jeszcze słowem poprawiasz horyzont by w poprzek cudzych myśli bajać jak romantyk nic nie ma lecz nie wszyscy się tym niczym brzydzą oddając życie lustrom za garść macierzanki płyną z bajki do bajki na kolejny casting jesteś :))
Boskie Kalosze Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nocą w lusterku woń macierzanki Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak są a ten akuratno zakręcony w sen i macierzankę, poprzeglądaj się "Marzanno Ja" MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Sylwestrze - to stary wiersz, ale świeży tu, dzięki za tę i inną bajkę MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo jestem podobny do plastusia żartuję, jajć to dziewczyna ulepiła go ech a ze mnie chop, hihihi MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już pełną parą pracuję nad "sobą" - mam osnową, głową - cós zamienie pewnie dzięki za wskazanie zaplątania MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nocą w lusterku woń macierzanki Pozdrawiam. prosze nie czepiać się zwrotów, części wycięty bo wygląda to na zarzut z groźbą czy odwrotnie a macierzanka to typowe cóś w kuchni choć rośnie w ogródku lustro nie rośnie a też w kuchni logika matematyka MN
Joanna_Soroka Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Uśmiecham się macierzankowo, czy może tymiankowo, skoro lusterko w kuchni :)) Bajki śpią po drugiej stronie lustra :))
Boskie Kalosze Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nocą w lusterku woń macierzanki Pozdrawiam. prosze nie czepiać się zwrotów, części wycięty bo wygląda to na zarzut z groźbą czy odwrotnie a macierzanka to typowe cóś w kuchni choć rośnie w ogródku lustro nie rośnie a też w kuchni logika matematyka MN Raczej chodzi o to, że nocą, kiedy nic nie widać, wyostrzają się inne zmysły. W lusterku odbija się woń macierzanki, bo nie ma twarzy i nie ma czego nazwać: nosa nosem, czoła czołem, ust ustami. Jest tylko pamięć słów, więc (w tym konkretnym przypadku woń macierzanki i nic więcej. A zapachy odbijają się od powierzchni tak samo, jak światło, więc próbując coś zobaczyć w lusterku w zupełnej ciemności zobaczymy tylko woń macierzanki. Potwierdziła to ostatnio nauka - okazuje się, że utracone zmysły mogą być zastąpione przez inne, i tak niewidomy może widzieć dotykiem, ponieważ bodźce zmysłowe przekształcane są na odpowiednie obrazy dopiero w mózgu. Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. prosze nie czepiać się zwrotów, części wycięty bo wygląda to na zarzut z groźbą czy odwrotnie a macierzanka to typowe cóś w kuchni choć rośnie w ogródku lustro nie rośnie a też w kuchni logika matematyka MN Raczej chodzi o to, że nocą, kiedy nic nie widać, wyostrzają się inne zmysły. W lusterku odbija się woń macierzanki, bo nie ma twarzy i nie ma czego nazwać: nosa nosem, czoła czołem, ust ustami. Jest tylko pamięć słów, więc (w tym konkretnym przypadku woń macierzanki i nic więcej. A zapachy odbijają się od powierzchni tak samo, jak światło, więc próbując coś zobaczyć w lusterku w zupełnej ciemności zobaczymy tylko woń macierzanki. Potwierdziła to ostatnio nauka - okazuje się, że utracone zmysły mogą być zastąpione przez inne, i tak niewidomy może widzieć dotykiem, ponieważ bodźce zmysłowe przekształcane są na odpowiednie obrazy dopiero w mózgu. Pozdrawiam. i tu się zgadzam - było o szarości zmysłów chyba będzie trza znów zmienić, uff, ale ze mnie zapychacz MN
Boskie Kalosze Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaraz zapychacz - to bardzo ciekawe i dobrze że Ktoś w wierszach porusza również takie niezwykłe tematy. Jeden z najwybitniejszych neurofizjologów mawiał:Nie widzimy oczami, widzimy mózgiem Myślę, że ma to wiele wspólnego między innymi z poetami, którzy siedząc w zaciszu domowym potrafią dotykać słowami niewyobrażalnych rzeczy, przeżywać to, czego nigdy nie doświadczyli.
Messalin_Nagietka Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaraz zapychacz - to bardzo ciekawe i dobrze że Ktoś w wierszach porusza również takie niezwykłe tematy. Jeden z najwybitniejszych neurofizjologów mawiał:Nie widzimy oczami, widzimy mózgiem Myślę, że ma to wiele wspólnego między innymi z poetami, którzy siedząc w zaciszu domowym potrafią dotykać słowami niewyobrażalnych rzeczy, przeżywać to, czego nigdy nie doświadczyli. podobno romantyków czepia się o to, że nie oczyma a duszą jakąs zerkali na świat, ech, co za nieporozumienie weźcie Byrona, co lał się z kim popadło albo naszego Adasia, wątły to on nie był, a Juliusz - wypadek czy co w epoce, myślę, że oczyma czy nie i tak to jedyny organ wewnętrzny w nas usytuowany na zewnątrz, więc zostawię zmysły, i nikt mi ich nie odbierze - no może wyłupać MN
hewka Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 jak na bajke przystalo :) z finezja... ale mozna czytac jak proze:) pozdrowienia mykaja na Twoja lake Nagietku:)
Pan poeta Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 umhhu, dobrze się czyta_______+_+)():
Stefan_Rewiński Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Jak zwykle-jest co poczytać, pomyśleć. Pozdrawiam serdecznie, Stefan. P.S. No i są jeszcze baby.
Messalin_Nagietka Opublikowano 12 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Amehob - jajć, nie zauważyłem, żeś tu jest, dzięki wielkie za koment, przepraszam przepraszam przepraszam - ale ze mnie zapatrzony w lustro, ejć MN
Rekomendowane odpowiedzi