Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem
i nie chcę wiedzieć,
nie rozumiem
i nie chcę zrozumieć.

Wiem,
bo chcę wiedzieć,
rozumiem,
bo chcę rozumieć.

Nie wiem,
ale chcę wiedzieć,
nie rozumiem,
ale chcę zrozumieć.

Wiem,
lecz nie chcę wiedzieć,
rozumiem,
lecz nie chce rozumieć.

Tak różne są nasze myśli,
tak różne są nasze zdania...
Ktoś "coś" wymyśli,
ktoś "coś" odgapia.

Ktoś "coś" powie,
ktoś inny podważy,
ten trzeci dopowie,
ten czwarty rozważy.

Bo dyskusja zawsze będzie,
na każdy temat,
bo tak jest wszędzie,
bo każdy ma myśli inny schemat.

Opublikowano

Bo dyskusja zawsze będzie,
na każdy temat,
bo tak jest wszędzie,
bo każdy ma myśli inny schemat.

Otóż nie. Jeszcze 2 lata rządów PIS-u i nie będzie:/

Na przyszłość polecam zastanowić się na ciekawszą formą i unikaniu tych powtórzeń.

Opublikowano

Nie no, jak na tak oczywistą myśl zawartą w wierszu, to ta forma naprawde nie jest aż tak zła, ale wciaż nie ma tu nic odkrywczego - dość oczywisty koncept. Jak dla mnie, to ten wiersz, może zadowolić jedynie postmodernistów, bo oni potraktują dyskusję poniżej jako niezamierzone potwierdzenie tezy zawartej w utworze. Tyle, że postmodernizm już wyszedł z mody...

Wiem! A może autorka podpisze ten wiersz "Murzynek Bambo"? Wtedy już będzie to można zaklasyfikować jako literaturę postkolonialną - Booker murowany ;)

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Wiesław J.K. @Wiesław J.K. kocham się powtarzać

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

nie twierdzę, że to dobre w każdym momencie, prawdopodobnie nie. Cóż... nie zważam na moje niedoskonałości i innym także ich nie wypominam. Wydaje mi się to życiowo uczciwe.  Pozdrawiam raz jeszcze także z ogromnym szacunkiem
    • @FaLcorN … pozwolę sobie „ się odnieść” - to życie nas weryfikuje, jak i nasze wybory - dostrzeganie zjawisk, pozwala na uniknięcie błędów w przyszłości, sama zrozumiałam wiele na podstawie własnego, dobrodusznego, szalenie empatycznego wcześniej nastawienia do innych i traktowania ich własną miarą, ale podłość ludzka, lub zaburzenia osobowości, są „ on the way” i powinno się włączać czerwone światło, bo niestety na wrażliwcach i empatach żerują wampiry emocjonalne, korzystając z darmowego źródła „ zasilania”…))):   W tekście, PL - ka może błędnie liczyć na wyrozumiałość, ciepło, pochylenie się drugiej osoby, ale może też mieć pecha, bo trafi na emocjonalnie ułomnego partnera i… to właściwie uświadamiam. @Leszczym … za nic nie przepraszaj, no proszę

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @andrew to jeden z moich ulubionych kwiatków polnych. Milo przeczuatc o nim tak sympatyczny i urokliwy wiersz 🩵
    • @Leszczym Dagna - ostra w ocenach i klasyfikacji, aż źle się czyta: kto i co ma niedorozwinięte. Workować - wrzucać do wora, inaczej maskować lub klasyfikować.
    • Łzy i sny    To co mi zostało  Po tobie    I trochę delikatnego chłodu  Z twojej strony    Czy jestem już stracony? W twoich oczach    Ale żyje i wciąż trwam Mimo tego że jestem sam   Bo przecież ból  Tak szybko mija    (W mgnieniu oka)   I dusza już nie płaczę  Bo wiem ile tak naprawdę znaczę   (Dla samego siebie!)   Wyruszam na nowe łowy...    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...