Izabella_Sendor Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 tylko te włosy rozwiane w aureolę i język wysunięty tak jak most zwodzony do czegoś innego a tak żadnej pewności że miałby główną rolę w filmie o geniuszu Albercie powiedz znać było po tobie gdy wpatrywałeś się w rzekę bez żadnych podejrzeń i chyba po to geniuszowi człekokształtny portret żeby innych jakimś cudem oswajać http://img294.imageshack.us/my.php?image=alberteinsteinnh1gc5.jpg
Rafał_Leniar Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 "tylko te włosy rozwiane w aureolę i język wysunięty tak jak most zwodzony do czegoś innego" - metafora dotycząca języka Einsteina - super. Włosy robiące za aureolę - też. Reszta nieco gorsza (przynajmniej w moim odczuciu). Pozdrawiam.
bona Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Wymienione wyżej fragmenty mogą właśnie być słabsze, wiersz dobry. Co bym zmieniła: a tak żadnej pewności że miałby główną rolę w filmie "o geniuszu" wyrzuciłabym Pozdrawiam:)
Izabella_Sendor Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dzięki za komentarze ;) Jeśli chodzi o ten film o geniuszu- to usunięcie geniusza zupełnie zburzyłoby myśl, o którą mi chodzi i cała strofka nie miałaby już racji bytu w tym kontekscie. Jeszcze raz dzięki za czas i wpisy, pozdrawiam wiosennie ;)
bona Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 No to może w tytule trzeba było pominąć geniusza? Ale skoro potrzebny :)
Jimmy_Jordan Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam, i z miejsca muszę zapytać...tffu...poprosić o wyjaśnienia: Jak to Izo zrobiłaś? Przecież to jest najlepszy wiersz jaki dzisiaj komentuje (fakt nie było tego dużo, ale jednak) Podoba mi się fragment z obiadem, przygotowujący do finału, ale uspokajający rodzajowością zarazem. Kurcze, coś czuje, że na tym wierszu poprzestanę, przynajmniej zadowolony spać pójdę. Cudo, cudo, cudo! pozdrawiam Jimmy
Messalin_Nagietka Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 i my mamy tyż czytać z tym jęzorem? hihihi z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. niezłe ćwiczenie na dykcję, hihihihi
Oxyvia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Do czego geniuszowi potrzebny portret? "Żeby resztę jakoś oswajać"? Co geniusz oswaja za pomocą swojego portretu? Wszystko pozostałe w wierszu jest dla mnie jasne i nieźle napisane. Pozdrawiam.
Dorma Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A mi się właśnie podoba zakończenie: i po to geniuszowi portret żeby resztę jakoś oswajać - super..
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ten fragment przeczy setkom anegdot na ten temat ;) jako, że Albert nigdy nie krążył myślami wokół obiadu. Potrafił coś zamówić a tymczasem wyjmował serwetkę i kreślił coś na niej godzinami. Raz kelner chcąc go delikatnie upomnieć, by opuścił w końcu lokal i nie blokował stolika innym gościom, zapytał: "Skończył pan już, czy jeszcze coś podać?" A Einstein: "Tak, proszę o więcej serwetek!" Stąd pewnie wzięła się słynna zagadka matematyczna:Jaką grubość będzie miała serwetka o grubości 0,1mm, jeżeli złożymy ją 50 razy? http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=174355670 ;) Wiersz fajny - jednym ruchem przypomina wspaniałą postać i to wszystko co nagromadziło się wokół niej :) Pozdrawiam. ja bym dalej poleciał bo to co "we filmach" o Alberciku było w zasadzie każdym to pokazanie flakowatego zamyślonego "piernika" co nawet nie potrafi poradzić sobie z zawiązaniem butów, myślę, hi, że to spisek humanistów, do ojca rydzyka udajmy się po poradę a wtedy mc kwadrat pewnie będzie się równać amne, hihihihi albo mckwadrat już równa się lpr minus brzechwa i tuwim, hihihihi? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Tramp Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w jakimś wywiadzie dziennikarz zapytał Einsteina, czy używa jakichś fiszek do zapisywania swoich myśli i usłyszał: "nie; wie pan, myśli to rzadka rzecz" ;-)
Zofia Honey Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Gdyby w tekście nie było Alberta i tak wiedziałabym, że o nim. :) Podoba mi się.
joaxii Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobry tekst. Przeszkadza mi trochę "tak" w 3 wersie. Poza tym bliska mi wrażliwość, trochę ironii, delikatność obrazowania, oszczędność. To, co lubię w Twoich tekstach od zawsze :) Pozdrawiam, j.
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobry tekst. Przeszkadza mi trochę "tak" w 3 wersie. Poza tym bliska mi wrażliwość, trochę ironii, delikatność obrazowania, oszczędność. To, co lubię w Twoich tekstach od zawsze :) Pozdrawiam, j. W 4 wersie ;)))) pzdr. b ps. czyżby burza na morzu? (fala komentarzy około 9 B? ;)
Izabella_Sendor Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 wielkie dzięki za odwiedziny ;) nad uwagami zastanowię się i dziękuję za nie oraz za miłe słowa ahoooj hej ho i pozdrawiam serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi