adam sosna Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Pajęczyna tkana zamgleniami bystrzynami sprawnie przewiązana wierzchołkami wzniesień ozdobiona kroplogłosem w brzasku rozedrgana. Chmurne duchy niosą niebu wodę pionem w pasach wilgoć męczy oczy zanim ziemi każe rodzić życie słaby letni deszczyk wielbi suche. Słońca wschodem w trasę ruszasz z wiarą w metę. Idziesz w górę ścieżką ciasną. Świerczek z jodłą w parze zgrabną bramą stoją kłując mocno w zamian za trud. Rychło braknie płucom taktu wdechu dalsze kroki w bólu dźwigną ciało. Skryte w gęstej trawie skrzypki-świerszcze zawsze takie same nuty grają. Składasz rana zmroki kładziesz w piękno słońcu jaśnieć przez dzień rozkaz dajesz Zaraz spoczniesz nocą gwiazdom zdjętą głodny cienia spojrzysz w bliski zachód. Boski pająk przędzie lekkie nici niże szczyty. Krople drgając stroją pamięć w dźwięki. Gronie grają walca. Powiew wiatru muska struny spięte. Adam Sosna(2006.07.08)
Piotr_Jasiński Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Bardzo ładny wiersz, przykład jak można o czymś prostym by nie rzec trywialnym napisać dobry tekst. Smaczku dodaje wprowadzenie neologizmu w pierwszej strofie, a może udało by się ich więcej dodać? Tak Leśmianowsko, choć przyznam że sam rzadko się na to decyduję. Pozdrawiam Piotr.
Marlett Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Adasiu,światło z cieniami zawsze da sobie radę ,pod warunkiem , że tam dotrze.Pajęczyn nikt nie lubi - ale jeśli to ''boski pająk''.... Życzę zdrowia.PozdrawiaM.
Kasia Krystkowiak Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 pełna wdzięku i lekkości impresja ...niebanalna zabawa słowem..., piękny wiersz , gratuluję i pozdrawiam, Katarzyna
HAYQ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Przede wszystkim pięknie ujęte w słowa. Prawie się czuje zapach wilgotnego lasu. Mam tylko jedno pytanie, bo zauwayłem, że gdzieniegdzie występuje rym, ale nie zawsze - nawet tam, gdzie aż się prosi, żeby był - czy to celowe? Choćby tutaj:Składasz rana zmroki kładziesz w piękno słońcu jaśnieć przez dzień rozkaz dajesz Zaraz spoczniesz nocą zdjętą gwiazdom głodny cienia spojrzysz w bliski zachód. a czemu nie tak: Składasz rana zmroki kładziesz w piękno słońcu jaśnieć przez dzień rozkaz dajesz Zaraz spoczniesz nocą gwiazdom zdjętą głodny cienia spojrzysz w bliski zachód. Wiersz bardzo dobry, ale ja bym jeszcze przy nim pomajstrował. Pozdrawiam.
adam sosna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Piotr Jasiński dzięki starałem się ulżyć wspomnieniom
adam sosna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Marlett zostało mi "żywienie się" wspomnieniami udostępnianie ich innym "ustrawnianie" dzięki
adam sosna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Kasia Krystkowiak dzięki zawsze krzyczą, żem: banalny, patetyczny słowem okropny
adam sosna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 HAYQ uciekam od rymów jak mogę jeśli są - przypadkowe zastanowię się nad podanym przykładem (wrócę - bo już tak miałem)
zak stanisława Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. właśnie zwróciłam uwagę na to samo, zle się czyta: "nocą zdjętą gwiazdom" pozdrawiam Sosno! ES
adam sosna Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 zak stanisława zmienię "nocą gwiazdom zdjętą" a może: "zdjętą gwiazdom nocą"
zak stanisława Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 a może zupełnie inaczej: np. w noc gwiezdnie zapisaną, nocą gwiazdami rozmarzoną ech... tyle tego by można... pozdr ES
adam sosna Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 zak stanisława ten wiersz to taka męka każdy wyraz musi mieć dwie sylaby albo cztery
HAYQ Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zmiana... uważam na korzyść. Czyta się naprawdę lepiej. Natomiast trochę razi to:Składasz rana zmroki kładziesz w piękno słońcu jaśnieć przez dzień rozkaz dajesz Zaraz spoczniesz nocą gwiazdom zdjętą głodny cienia spojrzysz w bliski zachód. składasz -> kładziesz... jakby zbyt bliskobrzmiące. Poza tym, mało zrozumiałe. Zmieniłbym na: spajasz przeobrażasz, zbierasz, albo wzbudzasz (ale tutaj bez "w") Jeszcze jedno pytanie: Boski pająk przędzie lekkie nici niże szczyty. Krople drgając stroją pamięć w dźwięki. Gronie grają walca. Powiew wiatru muska struny spięte. -> niże szczyty - czy to nie literówka? (mogłoby być liże szczyty Pozdrawiam
adam sosna Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 HAYQ kiedyś było: składasz rana zmroki składasz w piękno może?: składasz dzionki w stosy zbierasz zmroki tak by to: składasz dzionki w stosy zbierasz zmroki słońcu jaśnieć przez dzień rozkaz dajesz Zaraz spoczniesz nocą gwiazdom zdjętą głodny cienia spojrzysz w bliski zachód. "niże" - od "nizać" "nawlekać" to nie literówka
HAYQ Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Twój wiersz jest niezły i naprawdę mi się podoba. A na pewno jego ogóly kształt i potencjał, jaki zawiera. Nie wiem jednak, czy wypada mi się aż na tyle wtrącać, by cokolwiek sugerować, bo być może efekt końcowy zmieni się na niekorzyść? A (słowo)nie chciałbym tego. Jeśli zalożenie jest takie, że ma nie być rymów, to zupełnie bym z nich zrezygnował. Pierwsza zwrotka jednak sugeruje pewną płynność i rytm. Druga powoduje z kolei wahanie podczas czytania. A trzecia, sprawia (przynajmniej u mnie), że zacząłem czytać od początku sądzac, że gdzieś się zgubiłem. Nie chodzi o tekst, tylko o rytm. Tekst jest ok. Może gdyby zupełnie zlikwidować rymy i inaczej ukształtować podziały na zwrotki? Nie wiem. Z drugiej strony - jakoś szkoda tej pierwszej. Po jej przeczytaniu ma się wrażenie, że za chwilę pochłonie nas cała reszta, jak ten las. A tu - niespodzianka. Ogólnie - mam wrażenie, że wiersz brzmiałby dużo lepiej w konwencji z rymami - tak, jak się zaczyna. Pod jednym warunkiem - rytm, musi być zachowany, bo nawet podział zwrotek sugeruje, że takie rozwiązanie załatwi problem. Wiem, że są przeciwnicy rymowanek, ale rymowanka przestaje nią być, jeśli zawiera dobry tekst - a w tym przypadku tak jest. Pozdrawiam serdecznie P.S Może postaram się zrobić to tak ja bym to widział... tak dla własnej przyjemności, bo tekst jest super ;)
adam sosna Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 ciekawe przyznam - mam dość poprawiania wiersza bardzo go lubię a boję się straty
Rekomendowane odpowiedzi