Michał_Bębenek Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 nie ma smrodu na świecie są tylko szaleńcy w białych pidżamach czytają książki pod prysznicem opłukują zło czyszczą szatana palą papierosy w palarni czyli w czarnym czyśćcu z kratami rozmawiają na trudne tematy niemożliwe do ogarnięcia przez chłodny rozum pana w białym kitlu chcieliby zamienić się miejscami z bogiem ojcem a to doprawdy obrzydliwy staruch i naprawdę bardzo śmierdzący po co mu był krzyż na piersi i mocna kawa zamiast kefiru po co mu był hałas którego nie słyszał łoskot łóżek i jęki cierpień albo wzniosły psalm radości do Boga można zbliżyć się przez okruszynki zimy ogryzki z jabłek poza ufnością nie ma innej drogi choć kamienie są ostre i parzą stopy tam na wydmie pełzają lotne piaski staczasz się i turlasz ale w korytarzu szpitalnym ciszę słychać lepiej i głośniej albowiem odbiorniki radiowe są nastawione na różańce łeb idzie pod prysznic lej się wodo na moje plecy i kark coraz bliżej jest bóg i Bóg można skurwieć całkiem póki nie uwierzy się w Dekalog nie zabijaj pierz majtki przestań śmierdzieć chłopie w końcu nadchodzi wróżka tak wywija różdżką że zamienia swoje siki w święty strumień pan będzie tak dobry i poprowadzi mnie do tego cudownego bajora pan mi poda dłoń języka pan mi pomoże się zanurzyć pan usłyszy co mam do powiedzenia na temat teofanii paruzji i mistyki codzienności zanim włożę swe majty do pralki jeszcze zdążę się z panem przywitać
Małgorzata_Jaworek Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 dawno mnie nie było w tym serwisie. Zajrzałam i od razu przeczytałam ten wiersz. Nie mogłam byc obojętna, więc zmusiłeś Michale do zalogowania. Twoje słowa... hmm takie ludzkie, chce się powiedzieć "moje". Obnażyłeś obłudę, fałsz i lepki fanatyzm podszyty strachem... cała prawda o nas. W sumie przez chwilę wydawało mi się, że wiersz trochę przegadany, ale to chyba złudne odczucie. Nic bym z wiersza nie usunęła, nic nie zmieniła. To może czas przestać prać majtki? ; )
Dorma Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Dobrnęłam do końca i niestety nie jestem pewna czy słusznie. Nie umiem się odnieść do tego wiersza. Piszę Pan prawdy i fakty, ale dla mnie zbyt wulgarnie, zbyt opisowo i zbyt.. poprostu nie tak. To nie mój styl, może wynika to z tego.
Waldemar Talar Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Fakt i prawda to właśnie bardzo dobre podłoże tego wiersza ,choc może nie każdy to zrozumie. Na mnie wiersz zrobił wrażenie pozytywne. Waldemar
Bea Sza Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 zostawiłam go sobie do poczytania bo naprawde jest wart dogłębnej diagnozy...jedno co mnie tylko zaskoczyło...chyba pozytywnie ,to kończenie zwrotki w zwrotce następnej...mam nadzieję że to zamierzony efekt...bo mnie zmusił do czytania każdej nastepnej...
Dorma Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się.. dobry zabieg..
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 wiesz co to abbozzo Michał? to właśnie to co napisałeś, nic więcej z ukłonikiem i pozdrówką MN
Michał_Bębenek Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 abbozzo to szkicowy zarys dzieła sztuki:) sprawdziłem w googlach:)
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no to do roboty pliiiiiiiis, bo warto z ukłonikiem i pozdrówką MN
Małgorzata_Jaworek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty wszystkim chcesz dziś dokopać. Skoro nie masz nic mądrego do napisania, to lepiej się wyloguj i spadaj. Krytyka bez uzasadnienia jest poniżej godności błazna. Dziwne, że Cię tutaj tolerują.
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty wszystkim chcesz dziś dokopać. Skoro nie masz nic mądrego do napisania, to lepiej się wyloguj i spadaj. Krytyka bez uzasadnienia jest poniżej godności błazna. Dziwne, że Cię tutaj tolerują. no właśnie - błazna się toleruje z ukłonikiem i pozdówką MN
M._Krzywak Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty wszystkim chcesz dziś dokopać. Skoro nie masz nic mądrego do napisania, to lepiej się wyloguj i spadaj. Krytyka bez uzasadnienia jest poniżej godności błazna. Dziwne, że Cię tutaj tolerują. Za tego "błazna" powinna pani wyleciec.
Małgorzata_Jaworek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty wszystkim chcesz dziś dokopać. Skoro nie masz nic mądrego do napisania, to lepiej się wyloguj i spadaj. Krytyka bez uzasadnienia jest poniżej godności błazna. Dziwne, że Cię tutaj tolerują. Za tego "błazna" powinna pani wyleciec. dlaczego? czyżbym była gorsza od dr oyey?
M._Krzywak Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Za tego "błazna" powinna pani wyleciec. dlaczego? czyżbym była gorsza od dr oyey? kogo dr wyzwał? Napisał, co sądzi o tekście - i jego prawo. PS - a jak już jestem w tej umoralniającej dyskusji, dwa słowa o wierszu - na swój sposób niepokojący - na swój sposób denerwujący. Pozdrawiam.
Małgorzata_Jaworek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 nikogo błaznem tutaj nie nazwałam. Błazen potrafi mądrze krytykować, a nie bełkotać, że coś jest bleeee.
M._Krzywak Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bleee - też jest formą krytyki. Wyraża negacje. A jak można mądrze krytykowac? I po co?
Mademoiselle_Woland Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Nie mogę powiedzieć, że wiersz mi się "podoba", ponieważ to określenie zupełnie tu nie pasuje. Ten wiersz zastanawia, prowokuje odrobinę, a w każdym razie coś porusza w czytelniku. Po lekturze pozostaje się na moment w lekkim osłupieniu. To dobrze:) PS Trafiam juz na kolejny wiersz, pod którym zamiast komentarzy do utwory pojawiają się jakieś bezesensowne potyczki słowne na zasadzie piłeczki ping-pongowej. Poddaję pod rozwagę. Pozdrawiam piekielnie:)
Oxyvia Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Ciekawy jest ten wiersz. Nie wszystko w nim kapuję, mówiąc szczerze, ale ogólny sens chyba chwytam. Ciekawy, niecodzienny - to na pewno.
Rekomendowane odpowiedzi