Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 na Łysej Górze, w pobliżu Donocha, co jest kolonią wsi zwanej Szulmierzem, raz pewien pasterz nad gęsiami szlochał, bo mu pół stada jaki lisek zeżerł, choć gadał ptakom, by od lasu z dala skubały, na nic prośba im się zdała, trza było z psem iść, on by przetłumaczył, gdzie stać ma skrzydła i dziobata białość, a tak, jak woda z najprzedniejszych gaci wycieka, lisek miał historię całą w rudawej kicie, która jęła płowieć, zacz, w gęsiach, rzekł mu ktoś, ogona zdrowie, stąd gryzł i łykał, gdy mu gęgol jaki stanął przy pysku i jeszcze gąsiorzył, a kita nijak, choć podbrzusze znaki dawało, aby przestał, bo go zmorzy, lecz na cóż prośby, gdy w połowie stada sam sobie lisek kęs ostatni zadał, a pastuch widząc w sztyfcie winowajcę podskoczył w górę i uderzył w gałąź, zacz, aby przeżyć, trza było być zajcem, człekiem natomiast było tu za mało, choć reszta gęsi gęgoliła, niech nam wstanie, nuż, w gęgu z głodu szybko zdechła, zacz, powiadają, że raz chłop z Donocha poszedł tam kiedyś obaczyć co jeszcze z bajdy ostało, gdy go jaka locha z góry zepchnęła, jeśli chcecie, wierzcie, gdy dzik prosięta ma, a ktoś tam, choćby odwagą mierzy, próżne wszelkie prośby, dziś z latek wszedłszy jeden las pod górę i łyso tylko tym, co pamiętają bajdę gęsiową namazaną piórem, zacz, tu niebacznie, po prośbie, żem ja ją wam obsmarował jak lisek swą kitę proszę, wybaczcie bajdurzenie mi te. ---------------------------------------------------- Donoch – kolonia Szulmierza (pow.ciechanowski, gm.Regimin), zlikwidowana w 2002 r. Łysa Góra – wzniesienie (około 149,1 m.n.p.m.) w lesie szulmierskim gać – (tutejsza gwara) grobla
Oxyvia Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 To też przeczytałam. To też mi się podoba. Pozdrówko.
Rhiannon Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybaczam, wybaczam ;) Świetny wiersz! No. Poza tym nie mam nic więcej do powiedzenia. ;) Pozdrawiam, R.
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to? to znaczy które? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybaczam, wybaczam ;) Świetny wiersz! No. Poza tym nie mam nic więcej do powiedzenia. ;) Pozdrawiam, R. Mister Rhiannon - wybaczanie to kwestia gustu, a ja tu gwarą i odbaczać jakoś mi nie w tę stronę, dzięki za zauważenie z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. limeryk cudo - a co do III 6 to wszystko gra - dzięki za zauważenie, jeśli coś nie pasuje to zaproponuj z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, ufff, już myślałem, że mnie poźre co z ukłonikiem i pozdrówką MN
EWA_SOCHA Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 No, teraz drób to niebezpieczny temat, co to za okolice?:) będę się bała chodzić do lasu, szczęście w mojej leśnej osadzie takie rzeczy rzadkością, co nie znaczy, że od czasu do czasu jakiś królik szalony morderca nie rzuci się na białogłowę;) Zostałam ja jedna (plotką jest jakobym likwidowała konkurencję w przebraniu szaraka); "Donoch – kolonia Szulmierza (pow.ciechanowski, gm.Regimin), zlikwidowana w 2002 r. " swoją drogą nie dziwię się, że tą wioskę zlikwidowano... jak tam ludzie tak kończyli:) bajdurz tak częściej;) pozdrawiam ewa
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak - akcentacja ważna - w tym miejscu przyznaję się bez bicia, może masz pomysł? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ano Donocha już nie ma a niech kto szloch na temat Szulmierz - to takie małe miesce - postanowiłem przypomnieć o nim, bodajże jeden miech czy dwa wytrzymał tu S. Żeromski, po prośbie i za chlebem idąc, wszystkoć opisał w swoich Dziennikach, można do nich wejść i przeczytać, a Donoch? cóż - był i Poddonoch i Stawy i Radzymin, wszystkie kolonie polikwidowali, ech z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. poprawiłem, dzięki z ukłonikiem i pozdrówką MN
Jimmy_Jordan Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Skoro coraz dłuższe wychodzą bajania, to może się na epos pokusisz? Zachęcam, tylko gdzie potem wrzucić taki epos. (poezja chyba?) W każdym razie podobało mi się, ale ten gość z lochą to już raczej inna historia... pozdrawiam ymmy
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. epos? Jimmy - to za dużo, a gość z lochą, tak, inna historyja, lekko tu tylko sfastrygowana z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. dzięki za miłe słowa i zauważenie
Stefan_Rewiński Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Cholera, nie idzie się przyczepić, dobre bajdurzenie, bajdurz dalej, pozdrawiam, Stefan.
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Stefanie, no po takim wyrażeniu komentarza to tylko wielka pozdrówka i ukłonik MN
Stefan_Rewiński Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Może w Pieninach jakieś piwo z Sojanem i Bezetem?
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie kuś Stefanie z ukłonikiem i pozdrówką MN
Stefan_Rewiński Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Kuszę! Stefanobezetosojan.
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kusze od średniowiecza niedozwolone acz, taką dostać to dopiero z ukłonikiem i pozdrówką MN
Sanestis_Hombre Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Nienaganna technika panie Messalin, prawie jak poetycki Ronaldinho. 11(5+6) respect!!
Rekomendowane odpowiedzi