Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 to na boga i na diabła i na pierwszych ludzi z raju gdzieś pod niebem wieś zapadła, umajona w barwnym gaju, tu pies nawet na swojego nie zatrwoży się zaszczekać, do kubraka łatanego, goni niby kot do mleka, krowa miele co jej idzie, koń z powrozu rwie na łąki, kiedy "życie jak po gnidzie", chłopom śnią się tylko mrzonki. bimber leje się po rowach, chłopy w szynku z nudy "pieją", czasem cenzuralne słowa im się w wierszyk jakiś skleją, baby w zabobonie wiary stroją w kwiaty drożne Chrysty, zdając w modłach swe ofiary na sumienia obraz czysty, to na boga i na diabła i na innych świętych wielu w glinie ziemi wieś zapadła, końca świat - bez PGR-u. z takiej wsi dziewczynę znałem, co się bardzo mnie lękała, ale duszą swą i ciałem w swej niemocy pokochała, raz nie przyszła w chwilę daną, wnet dotarły do mnie "piosnki", że w niewoli wyszła za mąż za chłopaka ze swej wioski, długo po niej rwało serce-, i na boga i na diabła, nie poszedłem tani już więcej, wieś w pamięci mej zamarła. 1
Tadeusz_Hutkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jest Pan Orginałem - to rzecz pewna i ten fajnie mi się czyta (oprócz dwóch ostatnich wersów), chyba że zamierzone było a ja gapa... Pozdrawiam Tadeusz
Adam_Miks Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie wiem, ale Leśmian gdieś tu jest.... Pozdrówka Adam Miks
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witoldzie :) niezwykle przyjemnie czyta się Twe wiersze, ale dziś chyba czas na lekką nostalgię...? oczywiscie i na to przychodzi czasem pora. Serdecznie pozdrawiam Natalia
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "nie poszedłem tam już więcej, wieś w pamięci mej zamarła" tak miało być a wyszły literówki (chyba z tej nostalgii dziękuję wszystkim za naprawdę miłe uwagi nie wiem co więcej napisać - wrócił portal, wróciłem i ja pozdrówka W_A_R
Rekomendowane odpowiedzi