Sceptic Opublikowano 10 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 siedząc na ławeczce w karlsbad obok schillera i goethego depcząc po piętach kafce w złotej uliczce popijając absynt w zadymionej kawiarence pan X odkrywa istotę poezji z wielojęzycznych źródeł spłynęły ostatnie krople natchnienia w ścisku kamieniczek spacerują sami józefowie k braku lewego ucha nikt już nie dostrzega znudzony własnym brakiem oryginalności pan X nieoczekiwanie odnajduje poezję w oczach imigrantów brodach bezdomnych w akcencie rosjanina sprzedającego pamiątki i córki w nerwowym: panie X znajdź poezję w tunelu metra znajdź poezję w tunelu metra i w tym że jej tam nie ma. przejścia są bardziej graniczne niż kiedykolwiek kiedy pan X zasypia wreszcie w mieście W po ławką pies obgryza jego kości
kall Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 zaintrygował mnie pan X i jego dociekliwość - pozwolę sobie na przeczytanie pozostałych utworów ;) tymczasem podoba mi się prostota - fakt, że sensu nie trzeba szukać między strofami dodaje uroku. ponadto ciekawe połączenia słowne przejścia są bardziej graniczne niż kiedykolwiek czy też ciekawie prowadzona wersyfikacja napewno nie pozwalają czytelnikowi 'zasnąć' podczas czytania. a i nad samym przesłaniem możnaby godzinami przecież dyskutować ;) sumując - ujmuje pod każdym względem ;) jeden z lepszych dzisiaj czytanych pozdrawiam kal.
Tali Maciej Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 a ja bym był za połączeniem wątków i zrobieniem z tego większej prozaicznej całości z akcją główną i wątkami pobocznymi(-: pozdrawiam
marek dunat Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 przychylam sie do sugestii p. Macieja , aczkolwiek forma w jakiej przedstawiłeś ten temat również jest do przyjęcia .
kyo Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiersz mi sie bardzo podoba, lecz jest kilka miejsc ktore mozna dopiescic, i bedzie bardzo dobrze. Pozdrowki :)
fr ashka Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 początek ciekawy, ale 3 strofa bardzo mnie rozczarowała, bo myślałam, że inaczej do tego problemu podejdzieszprzejścia(...) są świetne ogólnie niezłe (tylko) pozdrawiam, fr.ashka ;)))
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Wybacz Sceptyku, że tak zdawkowo, ale niech mi twoje własne słowa wystarczą za komentarz: z wielojęzycznych źródeł spłynęły ostatnie krople natchnienia To jest właśnie najlepsza charakterystyka tego wiersza; mam nadzieję jednak, że nie były to wcale ostatnie krople:) Brawo, takie historie o X mógłbym chyba czytać codzień:)
anastazja tel Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 pan X jest niemal jak pan Cogito :) podoba mi sie, zwlaszcza za tresc. 'panie X znajdź poezję w tunelu metra znajdź poezję w tunelu metra i w tym że jej tam nie ma.' -to bardzo mi wpadlo w glowke. pozdrawiam. a.t.
Rekomendowane odpowiedzi