Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

słownik wyrazów bliskoznacznych

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Prawdopodobnie większość komentarzy pod Twoim tekstem
wynika z niewiedzy i przeświadczenia o posiadaniu jedynej prawdy
a taka chyba nie istnieje

ps. też nie chcę
podobno można złapać od łabędzi pod Toruniem

[u]Jedyna prawda nie istnieje[/u] - masz rację Adamie.
W ogóle zgadzam się z każdym słowem twojego komentarza.

ale wiesz, do Torunia mam daleko;)
i

Ja – [u]z[/u]naczy nic
N[u]i[/u]c znaczy życie
Życie znaczy [u]o[/u]jczyzna
[u]O[/u]jczyzna znaczy syfilis
Syfilis zna[u]c[/u]zy błogosławieństwo
Błogosławieństwo znaczy Ty
Ty znaczy ja.

c=k
wiersz jest genialny, przekaz niesamowicie zakamuflowany, ale i tak was rozgryzłem. przecież to jest napisane szyfrem, trzeba czytać co kilka liter. i mamy definicję ziook'a. hahaha

3m się, Sanestis, a dyskusja mnie rozbroiła, dzięki.

Skoro już emocje opadły, to proszę zauważyć, że nie jestem odosobniony w swoich odczuciach. Dziękuję niniejszym Ewie za słowa poparcia, a autorowi życzę, tak jak Ewa, samych dobrych chwil... I życzę, niech ci leży ten wielki kwantyfikator - Bóg, Honor i Ojczyzna, bo to są najwyższe wartości. Wszystko inne wokół się kręci...
Pozdrawiam Piast

Skoro już emocje opadły, to proszę zauważyć, że nie jestem odosobniony w swoich odczuciach. Dziękuję niniejszym Ewie za słowa poparcia, a autorowi życzę, tak jak Ewa, samych dobrych chwil... I życzę, niech ci leży ten wielki kwantyfikator - Bóg, Honor i Ojczyzna, bo to są najwyższe wartości. Wszystko inne wokół się kręci...
Pozdrawiam Piast

niestety - to dość idealistyczne podejście - bo dziś wszystko się kręci wokół pieniędzy

Za dużo w polskiej literaturze było tego wielkiego kwantyfikatora, ale skor nikt nie pragnie prowadzić jałowej dyskusji to..

...dziekuję za życzenia

Owszem, było tego już dużo w polskiej literaturze, ale czy to źle?
A jak właściwie powinno byc teraz?
Pieniądze? owszem, ale chyba wypada nam się przeciwko takiej hierarchii wartości buntować, a bunt wobec braku zasad jest naturalnym powrotem do ancien regime (patrz chociażby Tango). Oczywiście nie twierdzę, że ten wspomniany przez Piasta Wielki Kwantyfikator jest jedyną słuszną drogą, ale na pewno jest to system wartości godny szacunku i podziwu, jesli tylko realizowany współcześnie szczerze i z rzeczywistym oddaniem.
Pzdr.

Zapewniam Cie, że mnie też martwi materialistyczne nastawienie populacji i konformizm z tym związany. Owszem - hierarchia wartości jest potrzebna, każdy ja ma. Nikt nam jednak nie będzie wskazywał jedynej i właściwej drogi, bo takiej tak naprawdę nikt nie odkrył. Ja szanuję te wartości wymienione przez Piasta [w mniejszym stopniu niz on] ale nie podchodzę do nich patetycznie.
dzięki za komentarz i głos w sprawie.
zdrowia życzę i dobrych tekstów!!