John_Maria_S. Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Och, jak brakuje twojej duszy,tu wśród nas twoich oczu wbitych w zasrane sumienia brudnych {białych} kołnierzyków białych[brudnych}żylastych rąk Twojej wolności,którą nie sprzedałeś nigdy, miłosci brudnej,prostej,z martwymi marzeniami naplutymi w twarzach pijanych kochanek, i pustych szklankach,gdzie Bóg nie zagląda. Prawdy naszych ulic,naszych domów,naszych serc tej ,którą nie bałes sie nam dawac codzień. Bo prawdziwy byłes TY,ze swą torbą listonosza, a w niej...miłość ukryta głęboko na dnie For Charles Bukowski-Henry Chinaski
Roman Bezet Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Momentami genialne - przełożenie idei na środki językowe (np. "która nie sprzedałeś nigdy" - to jest właśnie to: język listonosza, drobnego pijaczka i obszczymajtka); nie razi nawet przesyt epitetów - one tworzą pełny obraz, czyż da się inaczej to zapisać? "miłosci brudnej,prostej,z martwymi marzeniami naplutymi w twarzach pijanych kochanek, i pustych szklankach" (z tym, ze polemizowałbym jednak nad celowością przecinka przed "i", nb. wygodniej pluć do szklanki niż na twarz kochanki, czyz nie?!). Wiersz nienachalnie kanonizuje postać tragicznie zmarłego (co prawda we własnym łożu) twórcy, tylko tym akcentem podkreśla jego wielkość ("TY"), gdy można by było walnąć np. cały wers kapitalikami. Autor potrafi odkryć prawdę nawet najgłębiej ukrytą: "miłość ukryta głęboko na dnie" - zaiste! Wiersz wymaga niestety dopracowania (zacznijmy od odstępów po przecinkach, a potem powinno już być z górki). pzdr. b
Joanna Stankiewicz Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Nie mnie oceniac styl,jestem tylko marnym gryzipiorkiem piszacym o tym co widza moje oczy i czuje moje serce.Dla mnie piekno wiersza objawia sie tym ze daje mi emocje.Ten byl jak walniecie piescia w stol,na ktorym posrod rozlanego piwa i okruchow splesnialego chleba mozna jeszcze znalezc cos co w swej prostocie jest piekne.Poruszyl mnie.
Espena_Sway Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 cóż przyznaję, że wiersz ma w sobie coś ujmującego, choć nie kojarzę osoby o której mowa. mimo wszystko plusuję pozdrawiam serdecznie Espena Sway :)
John_Maria_S. Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Dziękuje Romanowi i Joasi,za komentarz.Myśle ,że Bukowskiemu należy sie jakiś wiersz , czyż nie?Może i był pijakiem,ale ilu wielkich było degeneratami.???????????????!!!!!!!!!!!!!!!
Piotr Rutkowski Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 nie oceniam , bo nie mam kompetencji, nie jestem poetą...dzięki za pamięć..o tym człowieku...
Rekomendowane odpowiedzi