Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 tam gdzie Morawka wpada do Węgierki miał Boh raz darcie w kończynach i głowie, boć z kijem poszedł na ryby i z wielkim hukiem wpadł w wodę i gdyby ktokolwiek miał możność spojrzeć, co tam Boh wyczyniał toż łez ze śmiechu wylałby z naczynia jakim i sagan, a może i beczka, toż Boh zawijał jak ten kołowrotek, trzeba go było, jak korek, odetkać gdy dalej z brzegu majtał, boć w głupotę, na kiju, co miał rybę na swym ostrzu nosić, a Boha trza było nim poszczuć, darł kończynami, potem zdzierał głowę z brzegu dobrego boć go uratował, stąd miejsce po dziś zwie się Dobrzankowem takoż w połowach prawdy tkwi połowa, bo obok Boha ryba dość nieznana na brzegu legła, Boh nazwał ją – brzana. ---------------------------------------------------- od autora: Dobrzankowo - wieś (pow. przasnyski) założona przez jakiegoś Dobrzana. Na polach wioski, na niewielkiej wyniosłości w zakolu rzeki Węgierki odkryto i zbadano 35 grobów cmentarzyska z okresu późnolateńskiego i wczesnorzymskiego. Znajduje się tu również figura przydrożna. Na murowanym i otynkowanym ośmiobocznym cokole znajduje się ludowa rzeźba drewniana świętego Rocha.
Tramp Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 to jest po prostu kawał poezji - wszystko co piszesz; masz swój kurs i pasję; gratuluję
M._Krzywak Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Honor Z ratuje Messalin. Będzie pan w krakowie - kawa i wódka za darmo. Pozdrawiam.
Jimmy_Jordan Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 I co ja się będę rozpisywał gdy moi poprzednicy słowo po słowie zabrali mi wypowiedź Proszę napisz coś o Jordanowie (Śląskim takiej wiosce w powiecie wrocławskim) jak możesz Pozdrawiam Jimmy
hewka Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Nagietku:) bez ciumkania, to wszystko :))) sciski
Stefan_Rewiński Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tez tak uważam, czy mogę sie dosiąść z boczku?
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 I_e - jeszcze gdzieniegdzie te "toż" i "boć" dalej funkcjonuje, cóż my - ludzie kulturalni, idąc za nowoczesnością, mamy te słowa za przestarzałe, niedzisiejsze dziękuję za koment; Tramp - oby wiatr pozwolił kursować klawiszem po monitorze, dziękuję za koment; M.Krzywak - jajć, dzięki, Kraków lubiłem i jeszcze bardziej lubię, dziękuję za koment; Jimmy - dziękuję za dopisanie; Hewka - i ja bez ciumkania - ścisk; Stefanie - ano siądź gościu pod liściem -------------------------------------------------------------------------- dla wszystkich ukłonik i pozdrówka MN
jacek_sojan Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 na sw. Rocha! Witek nawet z "korka" zrobi epos z Bohem w tle, ale brzana to żadna ryba, to ość w pięcie Boha; :))) J.S.
Messalin_Nagietka Opublikowano 27 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hi, dzięki, będę pamiętał o tej pięcie z ukłonikiem i pozdrówką MN
Rekomendowane odpowiedzi